«Αργοναύτης 2017»: Το σενάριο της.. "τρομοκρατίας"

Πραγματοποιήθηκε στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η τελική φάση της ετήσιας πολυεθνικής άσκησης «Αργοναύτης 2017» στην οποία συμμετέχουν με προσωπικό ή και αεροναυτικά μέσα 22 ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Η άσκηση διεξήχθη στη παρουσία της πολιτικής-στρατιωτικής ηγεσίας, ξένων διπλωματών και παρατηρητών.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη διεξαγωγή της τελικής φάσης της άσκησης «Αργοναύτης», «η οποία καθιερώνεται πλέον ως μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ασκήσεις στο είδος της, στην ευρύτερη περιοχή

μας. Μια άσκηση που επιβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική μας βούληση να ενισχύσουμε το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως θετικός συνεισφορέας ασφάλειας σ’ αυτή τη ταραγμένη και ασταθή γειτονιά».

Πρόσθεσε ότι προς «αυτή τη κατεύθυνση εργαζόμαστε από κοινού με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με φίλες χώρες και γειτονικά κράτη», με κεντρική επιδίωξη την «προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας».
Για επίτευξη του στόχου αυτού, είπε, χρειάζεται οπωσδήποτε η μέγιστη δυνατή διεθνής συνεργασία και τον κεντρικό αυτό στόχο υπηρετεί και η άσκηση «Αργοναύτης».

Ο Υπουργός χαιρέτισε «τη συμμετοχή τόσο μεγάλου αριθμού ξένων αντιπροσωπειών στην άσκηση, τη παρουσία των ξένων διπλωματών και των εκπροσώπων φίλων κυβερνήσεων», ενώ εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες» στις χώρες που συμμετείχαν με εναέρια και ναυτικά μέσα, δηλαδή τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Ο κ. Φωκαϊδης σημείωσε ότι «η άσκηση «Αργοναύτης» αποτελεί την έκφραση της δεδηλωμένης μας βούλησης να ενισχύσουμε τη συμβολή της Κύπρου στη προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την κοινή προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και των νέων ασύμμετρων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας».

Αποτελεί, συνέχισε, «βασική μας προτεραιότητα να συνδράμουμε στη δημιουργία συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας, που θα ενισχύει τη δυνατότητα μας να διαχειριστούμε καταστάσεις κρίσεων, που θα εξασφαλίζουν συνθήκες σταθερότητας, θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας και θα μας επιτρέπουν με μεγαλύτερη ασφάλεια να αντιμετωπίσουμε σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο όπλων και τα παράνομα δίκτυα εκμετάλλευσης και διακίνησης μεταναστών».

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, «εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να ενισχύσουμε και να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και με βάση το σχεδιασμό μας ενισχύουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα το ναυτικό και την αεροπορία με νέα σύγχρονα μέσα».

Όλα τα προγράμματα, όπως είπε ο κ. Φωκαϊδης, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, «ενώ την ίδια ώρα προχωρούμε σε επέκταση και αναβάθμιση της ναυτικής βάσης Ζυγίου με ορίζοντα υλοποίησης το 2020 όπως και στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στη Πάφο».

Μετά το χαιρετισμό του Υπουργού Αμυνας ακολούθησε η τελική φάση της άσκησης «Αργοναύτης 2017». Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, πολιτικό αεροσκάφος της εταιρείας Cobalt, προερχόμενο από γειτονική χώρα κρίσης, με επιβάτες αμάχους και προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, καταλαμβάνεται από τρομοκράτες και ο πιλότος ζητά και λαμβάνει άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Μόλις γίνεται γνωστή η αεροπειρατεία, συνέρχεται η ειδική Υπουργική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Αμυνας και Μεταφορών για εφαρμογή του εθνικού σχεδίου «Ασπίδα» υπό την ευθύνη και το συντονισμό της ΜΜΑΔ της Αστυνομίας.

Στην αντιμετώπιση της αεροπειρατείας συμμετείχαν 24 Υπηρεσίες από οκτώ συνολικά Υπουργεία, Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Υγείας, Ενέργειας και Εργασίας. Μεταξύ των υπηρεσιών που συμμετείχαν ήταν εξιδεικευμένα τμήματα της Αστυνομίας, όπως ο ΕΑΟ, ελεύθεροι σκοπευτές, οι κλάδοι διαπραγματευτών, πυροτεχνουργών και κυνών της Αστυνομίας, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, η Πολιτική Αεροπορία και η Hermes Airports.

Είναι η μεγαλύτερη άσκηση πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας που διεξάγεται στην Κύπρο και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχουν 24 Υπηρεσίες από 8 Υπουργεία (Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης , Μεταφορών, Υγείας, Ενέργειας και Εργασίας &Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Διαπραγματευτής της Αστυνομίας επικοινωνεί τηλεφωνικώς με έναν από τους αεροπειρατές και ζητά να ενημερωθεί για τα αιτήματα τους. Ο αεροπειρατής με το όνομα Μοχάμεντ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση τριών συντρόφων του, που βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές και ανεφοδιασμό του αεροσκάφους για άμεση αναχώρηση του.

Ο διαπραγματευτής ανέφερε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα των αεροπειρατών στους αρμοδίους, ζητώντας ταυτόχρονα ως ένδειξη καλής θέλησης από τους τρομοκράτες την απελευθέρωση δύο ομήρων. Ο αεροπειρατής έδωσε πέντε λεπτά προκειμένου να έχει θετική απάντηση στα αιτήματα του, ενώ θυμωμένος βγήκε στην πόρτα του αεροσκάφους κρατώντας ένα όμηρο και απειλώντας να τον σκοτώσει.

Ακολούθως άφησε ελεύθερους δύο επιβάτες, ενώ στην επιμονή του διαπραγματευτή να δοθεί περισσότερος χρόνος, ο αεροπειρατής πυροβόλησε επιβάτη τον οποίο και έριξε από την σκάλα του αεροσκάφους. Ταυτόχρονα, έδωσε τελεσίγραφο χρόνου πέντε λεπτών για ικανοποίηση των αιτημάτων του σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε θα εκτελούσε όλους τους επιβάτες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, άνδρες της ΜΜΑΔ κινήθηκαν άμεσα και αστραπιαία με δύο ομάδες να τοποθετούνται στο μπροστινό και το πίσω κάτω μέρος του αεροσκάφους. Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκε σκάλα την αριστερή πόρτα του πιλοτηρίου και άνδρες της ΜΜΑΔ με συναδέλφους τους από τη σκάλα που βρισκόταν στην δεξιά πόρτα του αεροσκάφους, εισήλθαν στο αεροπλάνο.

Με την είσοδο τους στο αεροσκάφος, οι άνδρες της ΜΜΑΔ άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αεροπειρατών και αποκτώντας τον έλεγχο της κατάστασης τους συνέλαβαν. Στη συνέχεια άρχισε η αποβίβαση των επιβατών και η μεταφορά τους με λεωφορείο σε ασφαλή χώρο.

Εντός του αεροσκάφους, σύμφωνα πάντα με το σενάριο της άσκησης, εντοπίστηκε μία χειροβομβίδα και πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο για εξουδετέρωση της. Μετά την αποχώρηση των επιβατών πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο αεροσκάφος από πυροτεχνουργούς της Αστυνομίας και τους ειδικούς σκύλους της Δύναμης.

Με το πέρας της άσκησης ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Ηλίας Λεοντάρης εξέφρασε ευχαριστίες στους παρευρισκόμενους, προσβλέποντας, όπως είπε, στην άσκηση που θα διεξαγόταν το 2018.

Ο Υπουργός Αμυνας έδωσε αναμνηστικά δώρα στους εκπροσώπους των χωρών που συμμετείχαν στην άσκηση, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, πρέσβεις ή εκπρόσωποι των ΗΠΑ, Βρετανίας, Ουκρανίας, Ισραήλ, Κίνας, Σλοβακίας, Ινδίας, Ομάν, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ιορδανίας, Ελβετίας, Ισπανίας, Ιράν, Αιγύπτου, Φιλανδίας, Βραζιλίας, Συρίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Γαλλίας και Παλαιστίνης.

Παρευρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο Διοικητής του ΚΣΕΔ, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εκπρόσωποι κομμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Αδάμος Ασπρής, εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Airports ανέφερε ότι «ως διαχειριστές των αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας είμαστε πάντα έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε ενέργεια και κάθε άσκηση των αρχών Ασφαλείας της Κύπρου, που στοχεύει στη βελτίωση των επιπέδων ετοιμότητας της χώρας μας, για επιτυχή αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης η οποία μπορεί να λάβει χώρα στα δύο αεροδρόμια».

Keywords
Τυχαία Θέματα