Αρχίζει στις 10 Οκτωβρίου το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας

Αρχίζει στις 10 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 17 του μήνα στην Αγία Νάπα το 10ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί στην περιοχή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού της Παναγίας Αγίας Νάπας.

Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υπάρχει ζωντανή μεσαιωνική μουσική, χορός και θέατρο, τυμπανιστές, άλογα, άμαξες, ξυλοπόδαροι, πραματευτάδες, πριγκίπισσες, ιππότες, τροβαδούροι, ζογκλέρ και κάθε λογής μουσικοί και χορευτές. Οι βραδιές θα συνοδεύονται από παραδοσιακά εδέσματα

και κυπριακό κρασί, ενώ οι εθελοντές θα παρουσιάσουν ενώπιον των επισκεπτών τις κατασκευές τους».

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις επτά το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στη Λεωφόρο Μακαρίου που θα ξεκινήσει από τον κυκλικό κόμβο στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας. Στη παρέλαση θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων διάφορες μπάντες, ξυλοπόδαροι, ιταλικό και γερμανικό συγκρότημα, ομάδα από τη Λευκορωσία με θέατρο δρόμου, ξυλοπόδαρους και Fire Show, ομάδες από την Ουκρανία με θέατρο, ξυλοπόδαρους χορό και τραγούδι, χορευτές, πειρατές και τοξοβόλους.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στις οκτώ το βράδυ στην αυλή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού της Αγίας Νάπας με χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η είσοδος των ομάδων της παρέλασης και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με συναυλία από τον Ελληνα τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά υπό τον τίτλο «2 χιλιάδες χρόνια ελληνικό τραγούδι».

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου θα γίνει στις 19.30 το βράδυ η τελική παρέλαση των ομάδων από τη Λεωφόρο Μακαρίου προς το Μεσαιωνικό Μοναστήρι της Αγίας Νάπας. Γύρω στις 21.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του Φεστιβάλ από το Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο και η κήρυξη του 11ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ.

Στο χώρο θα υπάρχει επίσης έκθεση με θέμα τα μεσαιωνικά λιμάνια υπό τον τίτλο «Ταξιδεύοντας από και προς το Βυζάντιο-Μεσαιωνικά Λιμάνια από τον Εύξεινο Πόντο στην Ανατολική Μεσόγειο». Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο της Ανατολής. Μέσα από χάρτες, πορτολάνους, χαριστικά, μικρογραφίες χειρογράφων, ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες από τον 12αιώνα έως και σήμερα, παρουσιάζονται ποικίλες όψεις 60 λιμανιών του Εύξεινου Πόντου, του Αιγαίου και της Κύπρου, που αναδεικνύουν το πλούσιο Μεσαιωνικό παρελθόν των αντιστοιχών χωρών».

Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν διάφορες εκθέσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μεταξύ των οποίων «Βενετσιάνικης Μάσκας και κοσμημάτων», «Μεσαιωνικού οπλισμού», «Οι πούππες και η προίκα της γιαγιάς μου» , «Παραδοσιακά ενδύματα του τόπου μας», «Θησαυροί της εποχής», «Το λουλούδι ως κόσμημα στον Μεσαίωνα», «Παραμυθένιες – εξωτικές – μαγικές κομμώσεις Μεσαιωνικής εποχής» και «Η Τέχνη της Κεραμικής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας, «κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, στο χώρο της αυλής του Μεσαιωνικού Μοναστηριού θα προσφέρονται μεσαιωνικά φαγητά όπως αφέλια και καππαμάς, βραστό κοτόπουλο με ρόδι, κρασί, ξηροί καρποί και άλλα εδέσματα».

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ η Μεσαιωνική εκκλησία του Μοναστηριού της Αγίας Νάπας θα είναι ανοικτή για τους επισκέπτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα