ΝΔ: Γιατί ενδεχόμενη εκλογή Τζιτζικώστα ισούται με δυαρχία

Μετά το «αίσιο τέλος» του σίριαλ με την υποψηφιότητα του Άδωνη Γεωργιάδη, οι υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας είναι τέσσερις: οι βουλευτές της Β΄Αθηνών Βαγγέλης Μεϊμαράκης (νυν μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος), Κυριάκος Μητσοτάκης και Σπυρίδων - Άδωνις Γεωργιάδης και ο περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο μόνος από τους τέσσερις υποψηφίους που δεν είναι βουλευτής είναι ο 37χρονος Απόστολος Τζιτζικώστας, που φιλοδοξεί

να γίνει ο Αντι-Τσίπρας της Νέας Δημοκρατίας, όπως δηλώνουν και οι στενοί συνεργάτες του.

Ως περιφερειάρχης έχει κώλυμα εκλογιμότητας για το βουλευτικό αξίωμα έως το καλοκαίρι του 2019, που λήγει η θητεία του (άρθρο 56 παρ.1 εδ. 2 του Συντάγματος). Αυτό σημαίνει ότι αν εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορεί να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Βουλής, που είναι κομβικής σημασίας στην πολιτική αντιπαράθεση, μιας και το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και ο πολιτικός αγώνας διεξάγεται πρωτίστως στο κοινοβούλιο.

Έτσι μοιραία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδηγηθεί σε μια μορφή αναγκαστικής δυαρχίας.

Το ερώτημα που θέτουν πολιτικοί παρατηρητές είναι ότι αν προκύψει περίπτωση εκλογών πριν από τη λήξη της θητείας του κ. Τζιτζικώστα ως περιφερειάρχη και το κόμμα του επικρατήσει ή αν παραιτηθεί η κυβέρνηση Τσίπρα και αρχίσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, οφείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα πρέπει να διαθέτει τη βουλευτική ιδιότητα, όπως ερμηνεύει το άρθρο 37 παρ. 4 του Συντάγματος, μερίδα συνταγματολόγων;

Πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Τζιτζικώστα, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο, καθώς την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λαμβάνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε είναι βουλευτής είτε όχι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, είτε κοινοβουλευτικός είτε όχι, παρίσταται, ομιλεί και ασκεί όλα τα καθήκοντά του στη Βουλή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Να σημειώσουμε ότι στη μεταπολεμική πολιτική ιστορία της Ελλάδας δεν υπάρχει προηγούμενο εξωκοινοβουλευτικού αρχηγού κόμματος, που να έγινε πρωθυπουργός.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα