Αρχίζει η 7η αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος

Αρχίζει σήμερα η έβδομη αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Τεχνοκρατικά κλιμάκια των δανειστών θα εξετάσουν την πορεία εφαρμογής του μνημονίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κεντρική Τράπεζα. Άλλα κλιμάκια θα εξετάσουν θέματα, που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις, στο ΥΠΟΙΚ και τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Οι επικεφαλής

της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Κύπρο στα μέσα της βδομάδας για την πολιτική συζήτηση της επικαιροποίησης του μνημονίου. Στα θέματα, που θα εξεταστούν, περιλαμβάνεται η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναδιαρθρώσεων.

Θα εξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη αφερεγγυότητα και τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη Βουλή, καθώς με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να υποβάλουν στο Υπουργικό Συμβούλιο τις αναγκαίες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, Μαρκ Λούις, θα εξεταστεί, επίσης, και το θέμα του μεγάλου όγκου τίτλων ιδιοκτησίας, που δεν έχουν μεταβιβαστεί και περιπλέκουν το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, που σχετίζονται με ιδιοκτησίες ιδιωτικής ή εμπορικής χρήσης και υποθήκες.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη γενική δημοσιονομική πολιτική και για μεταρρυθμίσεις, σε σχέση με την είσπραξη των εσόδων, τη φορολογική διαχείριση, τη διαχείριση των δημοσίων δαπανών, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών, τη βελτίωση των δημοσίων επενδύσεων.

Επίσης, θα γίνει συζήτηση για μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το κυβερνητικό πρόγραμμα δράσης για την αναπτυξιακή στρατηγική, κάτι που περιλαμβάνει και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πηγή Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα