Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών η κυβέρνηση, με στόχο την τελική συμφωνία

Υπό στενή παρακολούθηση θα βρίσκεται η Ελληνική κυβέρνηση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου να καταλήξει στην τελική συμφωνία με τους δανειστές και να υπογράψει το νέο Μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύεται από ακόμα ένα δάνειο ύψους από 82 έως 86 δισ. ευρώ όπως είχε αποκαλύψει από την προηγούμενη εβδομάδα η HuffPost Greece.

Τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά των δανειστών δείχνουν ότι η δραματική συνεδρίαση των 19 ηγετών της Ευρωζώνης η οποία διάρκεσε 17 ώρες ήταν η εκκίνηση ενός ακόμα ανηφορικού
δρόμου που θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα καθώς μέχρι αύριο (Τετάρτη) θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πρώτο πακέτο μέτρων προκειμένου να στείλει μήνυμα προς τους δανειστές ότι η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να υλοποιήσει όσα αποφασίστηκαν το πρωί της Δευτέρας στη Σύνοδο Κορυφής.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ψηφιστούν τα νομοσχέδια τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το νέο δάνειο του ESM, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν ξανά μέσω τηλεδιάσκεψης πιθανότατα το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να δοθεί το απαιτούμενο «σήμα»σε όσα ευρωπαϊκά κοινοβούλια προβλέπεται ότι πρέπει να εγκρίνουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Μετά από αυτή τη διαδικασία το Eurogroup με μια ακόμα τηλεδιάσκεψη θα μπορέσει να δώσει εντολή στους θεσμούς να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα μέσω του ESM.

Χρηματοδοτική γέφυρα

Παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής οι ασφυκτικές πιέσεις προς την Αθήνα δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι η κυβέρνηση να ψηφίσει όλα όσα έχουν απαιτήσει οι δανειστές. Χαρακτηριστικό της τακτικής που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν οι δανειστές είναι το γεγονός ότι η χρηματοδοτική γέφυρα που έχει ζητήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις δανειακές της ανάγκες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αυτή τη στιγμή μοιάζει με άλυτο γρίφο.

Σε αυτό το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν διάφορα σενάρια κάλυψης των Ελληνικών χρηματοδοτικών αναγκών χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία, εξαιτίας της νομικής, πολιτικής και οικονομικής πολυπλοκότητας του ζητήματος, όπως παραδέχθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τη λύση του «γρίφου» αναλαμβάνουν πλέον να λύσουν οι τεχνοκράτες του EuroWorking Group, οι οποίοι θα πρέπει να βρουν εντός της ημέρας τον τρόπο ώστε να εκταμιευθούν εγκαίρως τα απαιτούμενα χρήματα.

Σύμφωνα με τις ταμειακές ανάγκες, η Ελλάδα θα χρειαστεί 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και άλλα 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ώστε να αποπληρώσει τα Ελληνικά ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τις δόσεις προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, καθώς και των 750.000.000 ευρώ που είχαν διατεθεί από ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για να πληρωθεί η δόση του Μαΐου προς το ΔΝΤ.

Ραντεβού στη Φρανκφούρτη

Σήμα όμως περιμένει και η ΕΚΤ, καθώς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στάση τους εάν δεν λάβουν σαφές μήνυμα από το Eurogroup και την Ελληνική κυβέρνηση ότι προχωρούν οι διαδικασίες προς τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το σήμα θα μπορούσε να είναι η ψήφιση από την Βουλή του πρώτου πακέτου μέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι κατά τη συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ την Τετάρτη θα μπορούσε να υπάρξει η πρώτη αύξηση του ELA ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα