Άρχισε η μετακίνηση υγρών καυσίμων και υγραερίου από Λάρνακα

Η μετακίνηση των υγρών καυσίμων και του υγραερίου από τον κόλπο της Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης για τη Μετακίνηση των Εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, με τους Υπουργούς Εμπορίου, Γεωργίας και Συγκοινωνιών και τους εκπροσώπους των επηρεαζόμενων εταιρειών.

Σε

δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Χάσικος, απαντώντας σε ερώτηση για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, δήλωσε ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς για τη μετακίνηση των υγρών καυσίμων και του υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, η απόφαση της Κυβέρνησης για μετακίνησή τους είναι γεγονός. Ήδη, συνέχισε, κάποιες μετακινήσεις έχουν γίνει, ιδιαίτερα από πλευράς Κυβέρνησης.

«Αυτό το θέμα απασχολεί όλη την Κύπρο εδώ και δεκαετίες, γιατί δεν μπορεί τα καύσιμα και το υγραέριο να αποθηκεύονται σε κατοικημένες περιοχές. Εμείς, ως Κυβέρνηση, δώσαμε την έγκρισή μας για την έκδοση διατάγματος, το οποίο προβλέπει τη μετακίνηση για τον Ιανουάριο του 2017. Φαίνεται, μέσα από τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας αλλά και τις πραγματικότητες, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι τον Ιανουάριο. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να δρομολογήσουμε διαδικασίες, έτσι ώστε αυτό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Και το συντομότερο δυνατό, είναι τέλος του 2017, αντί του Ιανουαρίου 2017. Δεσμευόμαστε - και εμείς και οι εταιρείες - ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των υγρών καυσίμων», πρόσθεσε.

Όπως είπε, το θέμα της μετακίνησης του υγραερίου, επίσης θα δρομολογηθεί, κατά τον ίδιο τρόπο που δρομολογήθηκε η μετακίνηση των υγρών καυσίμων.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα δοθεί παράταση και στο θέμα της μετακίνησης του υγραερίου, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε: «Να μην σας ενοχλεί η παράταση. Το ερώτημα θα έπρεπε να ήτο κατά πόσο η απόφαση αυτή είναι υλοποιήσιμη και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα».

«Αν δούμε το θέμα ιστορικά, θα διαπιστώσετε ότι είχαμε διαδοχικές αποφάσεις Υπουργικών Συμβουλίων για μετακίνηση των καυσίμων και του υγραερίου από την πόλη της Λάρνακας. Λυπούμαι να πω ότι όλες αυτές οι αποφάσεις κατέληγαν στις ελληνικές καλένδες. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά, για να μη βλάψουμε την οικονομία. Ήταν εδώ στη σύσκεψη και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, το οποίο κατέθεσε και τις απόψεις του. Είναι κοινή διαπίστωση ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να δώσουμε αυτή τη μικρή χρονική παράταση, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2017, να ολοκληρωθεί η μετακίνηση των υγρών καυσίμων», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του Δήμου Λάρνακας ότι επιθυμεί να επιβάλλει πρόστιμα στις εταιρείες για κάθε μέρα καθυστέρησης στη μετακίνησή τους, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι η άποψη του Δήμου Λάρνακας.

«Όλα αυτά θα τα δούμε. Μείνετε όμως στο κυρίαρχο θέμα, ότι δηλαδή, επιτέλους, η μετακίνηση των υγρών καυσίμων και του υγραερίου από τον κόλπο της Λάρνακας στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, έχει ήδη ξεκινήσει», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι στις προηγούμενες τους συζητήσεις είχαν πει ότι θα επικεντρωθούν σε τρεις διαφορετικούς άξονες: Ο πρώτος για τα κρατικά αποθέματα, ο δεύτερος για τα ιδιωτικά υγρά καύσιμα και ο τρίτος για τα ιδιωτικά καύσιμα υγραερίου. Τα κρατικά αποθέματα έχουν μετακινηθεί.

«Ήδη, η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) έχει προκηρύξει διαγωνισμό - αφού έχει πάρει όλες τις άδειες - για την αποξήλωση των εγκαταστάσεων της στη Λάρνακα και αυτό αναμένουμε να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, δηλαδή ουσιαστικά μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου διατάγματος”, είπε.

Από εκεί και πέρα, ανέφερε, “το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Για πρώτη φορά έχουν καταγραφεί όλα όσα χρειάζεται να γίνουν για να ολοκληρωθεί αυτή η μετακίνηση. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τα υγρά καύσιμα, όπου υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις (στο Βασιλικό) που λειτουργούν ή που θα λειτουργήσουν με κάποιες επιπλέον άδειες, έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι θα επισπευσθούν αυτές οι διαδικασίες, να έχουν επιλογές οι εταιρείες για να μετακινήσουν τα υγρά καύσιμα στα χρονοδιαγράμματα που ανέφερε ο κ. Χάσικος. Απ’ εκεί και πέρα, να δώσουμε προτεραιότητα στη δημιουργία υποδομών για το υγραέριο (στο Βασιλικό), που σήμερα δεν υπάρχουν».

Ερωτηθείς αν στο θέμα του υγραερίου μιλούμε για μετακίνηση το 2019, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι ίδιοι (οι εταιρείες) έχουν θέσει αυτά τα χρονοδιαγράμματα.

«Εμείς δεν έχουμε ακόμα δει με λεπτομέρεια τα χρονοδιαγράμματα για να μπορέσουμε να πάρουμε αποφάσεις. Να πω, επίσης, ότι και για τη μετακίνηση των υγρών καυσίμων μας είχαν δώσει χρονοδιαγράμματα μέχρι το 2019 και όμως βρήκαμε τους τρόπους να μετακινηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που σας ανέφερε προηγουμένως ο Υπουργός Εσωτερικών», ανέφερε.

Ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του, είπε ότι η θέση του Δήμου είναι ότι παραμένει το διάταγμα του Ιανουαρίου 2014 με ημερομηνία λήξης την 1 Φεβρουαρίου 2017 εν ισχύει και πρόσθεσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2017 θεωρούν ότι θα πρέπει οι εταιρείες να έχουν απομακρυνθεί. «Σε διαφορετική περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για όλα τα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αναγνωρίζει ότι οι Υπηρεσίες του κράτους έχουν τις μηχανές τους σε πλήρη ισχύει για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο αυτό το συντομότερο δυνατό.

«Είχαμε μια τοποθέτηση από τις εταιρείες, οι οποίες παράπεμπαν στο 2019. Μπαίνει ένα χρονοδιάγραμμα και ένα road map από την πλευρά της Κυβέρνησης, το οποίο μιλά για απομάκρυνση τους τέλος του 2017 σε ό,τι αφορά τα υγρά καύσιμα. Το θέμα του υγραερίου θα συζητηθεί μετά», πρόσθεσε.

Η Λάρνακα για κάθε μέρα που περνά από την 1η Φεβρουαρίου θα υπόκειται σε ζημιές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν την ανάπτυξη της. «Η Λάρνακα θα μείνει πιστή στα χρονοδιαγράμματα τα οποία προέκυπταν από το διάταγμα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι στη σύσκεψη μετέφεραν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λάρνακας και τη διάθεση των Λαρνακέων ότι δεν αναγνωρίζουν οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία από την 1η Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα