Απαξιωτική η Τουρκία απέναντι στην απόφαση του ΕΚ

Σε έντονο αλλά και απαξιωτικό ύφος ήρθε η απάντηση της Τουρκίας μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παγώσει προσωρινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας. Να προσέχουν πώς μιλούν για τον Ερντογάν, δηλώνει ο αρμόδιος Υπουργός.

«Δείχνει τα δόντια της» η Τουρκία μετά την απόφαση του ευρωβουλευτών να υπερψηφίσουν το μη δεσμευτικό αίτημα για το συμβολικό πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών. Την ίδια ώρα, με διπλωματικό τρόπο υποβαθμίζει την απόφαση, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Τούρκος Υπουργός για τις υποθέσεις

της ΕΕ, Ομέρ Τσελίκ ανέφερε πως η χώρα του δεν παίρνει σοβαρά την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πάγωμα των διαπραγματεύσεων.

Με τη δήλωση αυτή ο Τσέλικ, ουσιαστικά επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία «η ψήφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει καμία αξία στα μάτια μας».

Στη συνέχεια, ο Τσελίκ είπε πως ενώ δεν υπάρχουν νέες πολιτικές προς την Τουρκία, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησαν σε μια ακροδεξιά ιδέα, αναστέλλοντας τις διαπραγματεύσεις.

Ο Τσελίκ προχώρησε στις εν λόγω δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου, λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ευρωβουλευτών να υπερψηφίσουν το μη δεσμευτικό αίτημα αναφορικά με τις συνομιλίες ΕΕ - Τουρκίας, που διαρκούν ήδη 11 χρόνια, εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Χαρακτήρισε μάλιστα την απόφαση ως "χωρίς όραμα και ανεπαρκή", λέγοντας ότι γι’ αυτούς, τέτοια απόφαση δεν υπάρχει. Ειδικότερα, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι από άποψης οράματος και γλώσσας δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να τη λάβει κανείς σοβαρά, και πως ενώ η ΕΕ τις περισσότερες φορές θεωρείται ως ένας χώρος που εκπροσωπεί την πολυφωνία, στην περίπτωση της Τουρκίας αυτή η πολυφωνία χάνεται.

“Είναι σαν να δώσανε σε όλους το ίδιο κείμενο στο χέρι και υπέγραψαν μια μη δημοκρατική απόφαση, δήλωσε, προσθέτοντας ότι “εάν ήθελαν να δώσουν ένα μήνυμα στην Τουρκία, θα μπορούσαν να αξιολογήσουν πώς μπορούν να συνεργαστούν με την Τουρκία στο θέμα της δημοκρατίας”.

Η συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού ολοκληρώθηκε με άλλη μία αιχμή προς την Ευρώπη, αφού όπως είπε «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν βλέπει τα σημαντικά όταν ασχολείται με την Τουρκία» και πως «θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου

Η απόφαση εγκρίθηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με 479 ευρωβουλευτές υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΕΚ, επισημαίνεται στο ψήφισμά του ότι «η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ», ωστόσο «στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης πρέπει να υπάρχει εκατέρωθεν πολιτική βούληση για συνεργασία και η Τουρκία δεν επιδεικνύει αυτή την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή της πορεία».

Μια προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων θα είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν οι σημερινές συνομιλίες, να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο και να μην αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες. Η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές, και προσθέτουν ότι «η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής, αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα