Αρχαιότητες αξίας ανακάλυψαν οι Τούρκοι στους Σόλους

Ευρήματα απίστευτης πολιτιστικής κληρονομιάς, έφερε στο φως ο Τούρκος αρχαιολόγος, Χαζάρ Καμπά, κατά τη διάρκεια εργασιών στην περιοχή των κατεχόμενων Σόλων για το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Ο αρχαιολόγος παρουσίασε λεπτομέρειες για έναν αρχαιολογικό τάφο 2400 χρόνων ο οποίος φέρεται να ανήκε σε μεγάλη αριστοκρατική οικογένεια της εποχής.

Τα συμπεράσματα τα οποία παρουσίασε ο Χαζάρ Καμπάρ, αποκαλύπτουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχεδόν 10 χρόνια μετά τις παράνομες ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή.

Πρόκειται

για σύμπλεγμα τάφου που αποτελείται από τρεις θαλάμους, δύο από τους οποίους δεν έχουν καταστραφεί, ενώ ο τρίτος έχει λεηλατηθεί.

Στους κατεστραμμένους θαλάμους εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά, κοσμήματα, όπλα και δεκαέξι δοχεία, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση ατόμων στη διάρκεια τελετών.

Σε έναν από τους θαλάμους βρέθηκε χρυσή κορώνα, η οποία δεν έχει καταστραφεί.

Τα αντικείμενα σύμφωνα με τον Χαζάρ Καμπά, καταδεικνύουν τις εμπορικές σχέσεις και δραστηριότητες, που είχαν αναπτυχθεί μεταξύ των Σόλων και της αρχαίας Αθήνας.

Μερικά κοσμήματα και αγγεία φέρουν περσικά σχέδια.

Όπως ανέφερε η χρυσή κορώνα που βρέθηκε είναι παρόμοια με αυτές, που ανακαλύφθηκαν στους τάφους των Μακεδόνων αριστοκρατών, ενώ μερικά αγγεία έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα αγγεία από την Ιωνία.

Τα οστά, που βρέθηκαν σε ένα από τους θαλάμους, ανήκουν σε άντρα, γυναίκα και μικρό κοριτσάκι. Τα οστά στον δεύτερο θάλαμο ανήκουν σε γυναίκα και μικρό κοριτσάκι.

Εμπειρογνώμονες διεξάγουν έρευνες με τη μέθοδο DNA, για τη διακρίβωση της σχέσης μεταξύ των ατόμων, που τάφηκαν στους θαλάμους αυτούς.

Οι Σόλοι ήταν ένα από τα αρχαία βασίλεια της Κύπρου, στη βόρεια ακτή της περιοχής Μόρφου και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο κτίστηκε από τον βασιλέα Φιλόκυπρο, καθ’ υπόδειξη του Σόλωνα, προς τιμή του οποίου δόθηκε το όνομά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα