Επαφές Μαυρίδη στο Ισραήλ

Σημαντικές επαφές είχε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) στο Ισραήλ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, 16-18 Νοέμβριου 2015.

Η ομάδα αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και οκτώ ευρωβουλευτές από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, επισκέφτηκε το Κοινοβούλιο του Ισραήλ (Κνεσέτ), όπου συμμετείχαν στις διάφορες συνεδριάσεις της βουλής. Επιπλέον, η αντιπροσωπεία

είχε σημαντικές επαφές με τον Πρόεδρο του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, με βουλευτές από διάφορα κόμματα της χωράς καθώς επίσης και με προσωπικότητες-κλειδιά για την χωρά του Ισραήλ όπως υψηλόβαθμα στελέχη από το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.

Ο Κ. Μαυρίδης στις διαφορές συναντήσεις ξεκαθάριζε ότι η Ε.Ε. και ο ίδιος ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζουν την παράνομη κατοχή, εποικισμό και παραβίαση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων όπου κι αν αυτό συμβαίνει εντός ή εκτός ευρωπαϊκών εδαφών, δηλαδή τόσο στην Κύπρο όσο και στα Παλαιστινιακά εδάφη. Ειδικά για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ευρωβουλευτής έθεσε το σοβαρό ζήτημα της φυλάκισης παλαιστίνιων παιδιών από τις ισραηλινές αρχές.

Αναφορικά με το θέμα της στρατηγικής σημασίας συνεργασίας των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κος Μαυρίδης επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να καταστεί ο πλέον σημαντικός σύμμαχος και συνεργάτης του Ισραήλ στην ΕΕ, με επίκεντρο την ενεργεία και την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο, σε συνεργασία με την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Όπως τόνισε, αυτή η συνεργασία προωθεί την ευημερία και ασφάλεια της περιοχής και της ΕΕ χωρίς να στρέφεται εναντίον άλλων χωρών.

Το πλέον ενδιαφέρον ήταν η ευκαιρία που είχε ο κος Μαυρίδης να απευθυνθεί στους υπό εκπαίδευση νέους διπλωμάτες του Υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ, στους οποίους εξήγησε ότι το Κυπριακό αποτελεί πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής καθώς και το σημαντικό ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα