'Άδειασε" Νοσηλευτικές Υπηρεσίες η Επίτροπος Διοικήσεως

Την ώρα που η μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας βρίσκεται σε μια διαρκή στασιμότητα, με τις εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις να βρίσκονται στην αναμονή, τα εσωτερικά προβλήματα των Νοσοκομείων, έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη βεβαρημένο χαρτοφυλάκιο.

Η υπόθεση που φέρνει στο φως το SigmaLive, αφορά τον γολγοθά μιας νοσηλεύτριας, της οποίας η ζωή άλλαξε μετά από πρόβλημα υγείας που προέκυψε. Στο ήδη βεβαρημένο ιστορικό της εν λόγω

νοσηλεύτριας, ήρθε να προστεθεί και μια ατέρμονη διαδικασία στον επαγγελματικό της τομέα.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η εν λόγω νοσηλεύτρια, υπέβαλε παράπονο στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως. Στην 12σελιδη έκθεσή της, η Επίτροπος Ελίζα Σαββίδου, στην ουσία δικαιώνει την παραπονούμενη, αφήνοντας παράλληλα ξεκάθαρες μομφές για κενά και παραλήψεις στους χειρισμούς των αρμόδιων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Τα γεγονότα της υπόθεσης:

Η νοσηλεύτρια προσελήφθη το 2005 υπό το καθεστώς έκτακτης σε δεκαπενθήμερη βάση. Δυο χρόνια μετά, το 2007, το καθεστώς εργοδότησής της μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου.

Η παραπονούμενη, το 2011 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση απελευθέρωσης ωλένιου νεύρου λόγω χρόνιας νευρίτιδας. Από την επέμβαση, είχε προκύψει μόνιμη αδυναμία του δεξιού χεριού. Μετά από σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις κρίθηκε ότι η νοσηλεύτρια δεν ήταν σε θέση να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα νοσοκόμου σε εσωτερικούς ασθενείς.

Το παράπονό της καταχωρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν μετακινήθηκε από τα εξωτερικά ιατρεία του Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, στη Οφθαλμολογική Κλινική του ίδιου Νοσοκομείου.

Σημειώνεται εδώ, ότι με βάση τα προηγούμενα καθήκοντά της, η εν λόγω δούλευε σε πενθήμερη βάση.

Τα καθήκοντά της στα νέα της καθήκοντα είναι περισσότερα με αποτέλεσμα να της προκαλούν περαιτέρω προβλήματα στην ήδη βεβαρημένη υγεία της. Λόγω αυτού, η νοσηλεύτρια, δεν παρουσιάζεται στην εργασία της τα Σάββατα, όπως εξάλλου προνοεί το συμβόλαιο της. Όπως αναφέρεται στην αναλυτική έκθεση της Επιτρόπου, η νοσηλεύτρια προσκομίζει όλα τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά, που δικαιολογούν την απουσία της. Για το συνεχιζόμενο γεγονός της απουσίας της, ο Υπουργός Υγείας, διατάζει σχετική πειθαρχική έρευνα.

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της Επιτρόπου Διοικήσεως, της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας καθώς και του Διευθυντή των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών εγείρει ερωτηματικά σύμφωνα με την Επίτροπο, ως προς τους λόγους που προκρίθηκε η παραμονή της εν λόγω νοσηλεύτριας στο Οφθαλμολογικό τμήμα του Μακαρείου. Όπως η ίδια επισημαίνει στις αιτιολογικές της επιστολές προς την επίτροπο, αφού επισυνάπτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά, η μετακίνησή της στην κλινική του Οφθαλμολογικού της προκαλεί περαιτέρω προβλήματα, εξαιτίας του φόρτου εργασίας που υπάρχει στην συγκεκριμένη κλινική.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Ελίζα Σαββίδου στην πολυσέλιδη έκθεσή της, η σωρεία ιατρικών πιστοποιητικών, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση της υγείας της νοσηλεύτριας έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό μετά την μετακίνησή της σε άλλο τμήμα.

Ανάμεσα σε άλλα, συμπεράσματα, η Επίτροπος αναφέρει ότι ο Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών δεν επεξηγεί λόγους στην επιστολή του για τους οποίους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με την τοποθέτησή στο Οφθαλμολογική Κλινική δεν επιβαρύνεται η υγεία της παραπονούμενης.

Η Επίτροπος εξάλλου λέει ότι δεν είναι, σύμφωνα με τις αιτιολογίες επαρκής η αναφορά στην απόφαση των γενικών χαρακτηρισμών που μπορούν να εφαρμοστούν και να ισχύουν για κάθε περίπτωση.

Επισημαίνει εξάλλου ότι η νοσηλεύτρια ενημέρωνε τους προϊσταμένους της για την απουσία της από την δουλειά τα Σάββατα και τους έδινε τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Η ΓΔ του Υγείας ουσιαστικά αναφέρει η κ.Σαββίδου στην έκθεσή της, συμμερίζεται την θέση προϊσταμένης και αμφιβάλλει, για το κατά πόσο έγινε έρευνα για εξέταση των ισχυρισμών της παραπονούμενης. Η Διεύθυνση των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών επισημαίνει η Επίτροπος δεν εξέτασε δεόντως την σοβαρή κατάσταση της υγείας της παραπονούμενης και δεν απέδωσαν την δέουσα σημασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα