Απονομή βραβείων "Ευρωπαίος Πολίτης 2015"

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2015 απονεμήθηκε στους Τάκη Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι, για τη για τη συμβολή τους, ως επικεφαλείς της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία, στη διατήρηση και αποκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων όλων των κοινοτήτων του νησιού.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία και τα βραβεία απένειμαν οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς,

Τάκης Χατζηγεωργίου και Νεοκλής Συλικιώτης, που πρότειναν τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Στην ομιλία του ο Τάκης Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα και είπε ότι «ο πολιτισμός και ο αμοιβαίος σεβασμός για ό,τι κοινό αλλά και διαφορετικό μας χαρακτηρίζει, συνιστά την πιο σταθερή βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον».

Κάνοντας μετά από επτά χρόνια λειτουργίας της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής έναν «πρώτο απολογισμό», είπε ότι, με τη λειτουργία της «ένα μέγα πρόβλημα μπόρεσε να γίνει, έστω και κατ` ελάχιστο, μικρότερο». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι το έργο που απομένει να γίνει, εξακολουθεί να είναι μέγα.

Ο παραλήπτης του βραβείου δεν απέφυγε να αναφερθεί στους ισχυρισμούς - κατά την έκφρασή του - ότι με τις Τεχνικές Επιτροπές που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, γίνεται εκμετάλλευσή του, για να χειραγωγηθεί ο λαός προς τη λύση που οι ηγέτες διαπραγματεύονται στις συνομιλίες. «Η λύση έχει τη δική της κουλτούρα και προσβλέπει σ` ένα διαφορετικό μέλλον» είπε και αναφέρθηκε στην παράσταση του «Ιππόλυτου» στην κατεχόμενη Σαλαμίνα αλλά και στη συναυλία των Φαραντούρη-Λιβανελί στην πράσινη γραμμή που, όπως είπε, ένωσαν τον λαό.

Ευχήθηκε τέλος το μήνυμα της Τεχνικής Επιτροπής να γίνει κοινό κτήμα όλων των Κυπρίων και να μετατραπεί η Κύπρος σε έναν τόπο που να ακτινοβολεί ειρήνη και αλληλοκατανόηση.

Από την πλευρά του ο Αλί Τουντάι είπε ότι ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι παράγοντας διαίρεσης, αλλά συμφιλίωσης.

Ευχαρίστησε επίσης τους προτείνοντες Ευρωβουλευτές και ανέφερε ότι παραλαμβάνουν το βραβείο εκ μέρους των μελών της Τεχνικής Επιτροπής.

Μίλησε παράλληλα για δύσκολο αγώνα που είχαν να αντιμετωπίσουν στη συγκεκριμένη εργασία, είπε όμως ότι τα μέλη της επιτροπής, Ε/κ και Τ/κ, έμαθαν να δουλεύουν μαζί.

Η καταστροφή μας θυμίζει πολέμους του παρελθόντος και εγκλήματα, είπε ο κ. Τουντζάι και πρόσθεσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά, αντί για στοιχείο συμφιλίωσης, προκαλούσε συγκρούσεις και αντιμετωπιζόταν ως κάτι που ανήκει στον άλλο και όχι σε εμάς.

Το μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα και ο τεκές Χαλά Σουλτάν ανήκει σε όλους μας και έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τα μνημεία για τις επόμενες γενιές, είπε.

Ευχαρίστησε παράλληλα τους δύο ηγέτες για την υποστήριξη του έργου τους και ευχήθηκε τα όποια εμπόδια για την αναστήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς να αρθούν.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τρεις γυναίκες, τη σύζυγό του, Μίνε, τη σύζυγο του Τάκη Χατζηδημητρίου, Κάτια και την μητέρα του, που, όπως είπε, παρά τον πόνο που έζησε, του δίδαξε να αγαπά την ανθρωπότητα και να μην μισεί.

Εκ των προτεινόντων, ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου αναφερόμενος στο σκεπτικό της βράβευσης και είπε ότι οι δύο τιμώμενοι επιτελούν τεράστιο έργο υπέρ της αναστήλωσης. Πέραν της ανασύνθεσης των μνημείων, πρόσθεσε, εξίσου τεράστιο είναι και «το τι υπάρχει πίσω, που είναι ασφαλώς τα ψηφιδωτά της κυπριακής ιστορίας».

Οι δύο, συνέχισε, αναστηλώνουν την πεποίθηση και την πίστη ότι μαζί μπορούμε, εκπέμπουν τη δυνατότητα της συνεννόησης, ενώ καταφέρνουν μέσα από πολλές δυσκολίες να βρίσκουν κοινή γλώσσα και να αγωνίζονται.

Ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας ότι έχουν προοπτικές, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες.

Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί, είπε, καθώς η λύση θα αφορά κυρίως τις γενιές που έρχονται. Κάλεσε τους δύο ηγέτες να είναι προσηλωμένοι, καθώς όπως είπε «παιχνίδια δεν σηκώνει πλέον αυτή η υπόθεση». Είπε ότι πρέπει να συγκεντρωθούμε όλοι στο έργο που έχει ο καθένας να επιτελέσει «για να αποδώσουμε στους Κυπρίους που έρχονται μια πατρίδα που τους αξίζει».

Ο έτερος εκ των προτεινόντων Ευρωβουλευτών, Νεοκλής Συλικιώτης, μίλησε στο χαιρετισμό του για το έργο των δύο βραβευθέντων, την τεράστια συμβολή τους στην αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομίας, αλλά και στην προώθηση της ιδέας της ειρηνικής συμβίωσης Ε/κ και Τ/κ.

«Οι Αλί Τουντζάι και Τάκης Χατζηδημητρίου ενώνουν τις δυνάμεις τους και μεταφέρουν το μήνυμα ότι ο πόνος που προκλήθηκε από τα αιματηρά γεγονότα στην Κύπρο είναι κοινός για όλους» και «δεν πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης του εθνικισμού» είπε.

Αντιθέτως, συνέχισε, «πρέπει να λειτουργήσει ως γνώση που να ενισχύει τον αγώνα μας για επανένωση της Κύπρου και του λαού της».

Ο κ. Συλικιώτης είπε καταληκτικά ότι το βραβείο δεν θα μπορούσε παρά να δοθεί στον Τάκη και τον Αλί, «οι οποίοι με τη δράση τους αποδεικνύουν στην πράξη τι σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός, κοινή πάλη, ανθρωπιά».

Τον λόγο πήραν και οι υπόλοιποι Κύπριοι Ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είπε ότι δικαίως απονέμεται στους δύο ο έπαινος, ενώ είναι τιμή για όλους να υπάρχουν άνθρωποι που με το έργο και τη δουλειά τους δείχνουν ότι μπορούμε να αναστηλώσουμε τα μνημεία και να επανενώσουμε την πατρίδα μας.

Ο Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ και της Ομάδας των Σοσιαλιστών συνεχάρη τους τιμώμενους και είπε ότι το βραβείο απονεμήθηκε για το έργο που επιτελέστηκε στο παρελθόν, δημιουργεί όμως μια μεγάλη ευθύνη και για το μέλλον του τόπου, που βρίσκεται εντός της ΕΕ.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης της ΕΔΕΚ και της Ομάδας Σοσιαλιστών ευχήθηκε να μην χρειάζεται στο μέλλον να αναστηλώνουμε τα μνημεία, αλλά να τα συντηρούμε, και εξέφρασε την ελπίδα, σύντομα να είναι πολύ διαφορετική η πραγματικότητα.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής είπε τέλος ότι οι φετινοί νικητές του βραβείου «δεν συμβάλλουν απλώς στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αλλά διαφυλάττουν και εμπλουτίζουν την πολυπολιτισμικότητα της ίδιας της ΕΕ».

Οι Χατζηδημητρίου και Τουντζάι συγκαταλέγονται από κοινού στη λίστα με τις 47 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, ως νικητές για το Βραβείο. Εντός του μήνα θα πραγματοποιηθεί ειδική πανηγυρική εκδήλωση στις Βρυξέλλες για το σύνολο των νικητών από όλα τα κράτη μέλη.

Στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών τους ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και Δημήτρης Χριστόφιας, καθώς και η πρώην Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη του διπλωματικού σώματος και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε την αίθουσα της εκδήλωσης.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα