Απονομή τιμητικής διάκρισης στον Δ. Παρασκευόπουλο

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ στον Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου

ΕλλάδαςΑιγύπτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ στον Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Πρέσβη κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Απονέμοντας τον Μεγαλόσταυρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχής που μού δίνεται σήμερα η ευκαιρία να σας απονείμω προσωπικά μια εκ των ανωτάτων τιμητικών διακρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να εκφράσει την αναγνώριση αλλά και την εκτίμησή της για τη διαχρονική σας συνεισφορά στην προώθηση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και της υπηρεσιακής και προσωπικής σας προσφοράς στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή.

Γνωρίζω ότι κατά την 40ετή διακεκριμένη και ευδόκιμη υπηρεσία σας στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών από διάφορες θέσεις ευθύνης, είτε στο εξωτερικό είτε στην Αθήνα, πάντοτε θέσατε ως προτεραιότητα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων σας και τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος.
Η γνήσια και ανιδιοτελής αγάπη σας για την Κύπρο μού είναι προσωπικά γνωστή, αλλά και το έχετε αποδείξει στο πλαίσιο της υπηρεσιακής σας συνεργασίας με τους κατά καιρούς Κύπριους ομολόγους σας.

Η προσωπική σας συμβολή στην προαγωγή κοινών εθνικών στόχων και επιδιώξεων της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών που έχουμε εγκαθιδρύσει τα τελευταία χρόνια με τις χώρες της περιοχής, υπήρξε ιδιαίτερα θετική, εποικοδομητική και αποτελεσματική».

Από πλευράς του, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή είναι από τις πιο σημαντικές μέρες της ζωής του, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσωπική απόφαση του να τον τιμήσει, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί κορυφαία στιγμή για την κατάληξη της υπηρεσίας του.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «η γενιά μου, από τα πρώτα χρόνια της ζωής της εντάχθηκε στον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη».

Πρόσθεσε ότι «κατά τη συμμετοχή μου στις τρεις πρόσφατες Διασκέψεις για την Κύπρο, έζησα άμεσα την κρισιμότητα του διακυβεύματος, τις επικίνδυνες ατραπούς μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. Ενσωμάτωσα την τεράστια ευθύνη να είναι μέρος κανείς μια τέτοιας ιστορικής κατάστασης.
Αγωνιστήκαμε μαζί, η κυπριακή και η ελληνική αντιπροσωπεία, για να γίνει το σωστό και να αποφευχθεί το ιστορικά και καταλυτικά δεσμευτικό λάθος. Αυτές οι στιγμές ολοκληρώνουν τη θητεία μου».

Τέλος, ανάμεσα σε άλλους, ο κ. Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη «για την τιμή που μου κάνει να με θεωρεί κοντινό του πρόσωπο, να με αντιμετωπίζει ως έναν από τους διπλωμάτες του και για την εισήγηση να μου απονεμηθεί η παρούσα τιμητική διάκριση».

Keywords
Τυχαία Θέματα