Απόλλων: Φάκελος «10άρι»

Το δέκα το καλό. Μια πολύ γνωστή ποδοσφαιρική έκφραση, που συνήθως βρίσκει εφαρμογή στον παίκτη που αναλαμβάνει να οργανώνει το παιχνίδι μιας ομάδας. Στον Απόλλωνα, όταν αναφέρεται κάποιος σε δεκάρια, το μυαλό πάει αυτόματα στον Μιλένγκο Σπόλιαριτς. Ο κυπριοποιημένος Σέρβος αποτέλεσε για περισσότερα από δέκα χρόνια τον οργανωτή του Απόλλωνα και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη λεμεσιανή ομάδα. Μετά τον Μιλένγκο πέρασαν αρκετά δεκάρια από τον Απόλλωνα, όμως μόνον ο Μεριέμ και ο Άλεξ Ντα Σίλβα κατάφεραν την τελευταία διετία να αφήσουν έντονα χαραγμένο το στίγμα τους.

Μπαρζόφ ο 1ος
Το

πρώτο μεγάλο ξένο δεκάρι που φόρεσε τη φανέλα του Απόλλωνα ήταν αναμφίβολα ο Τεοντόρ Μπαρζόφ. Ο Βούλγαρος «αρτίστας», με τη μεγάλη καριέρα στην πατρίδα του και στην Ελλάδα, έφθασε στη Λεμεσό το καλοκαίρι του 1986. Έμεινε στην ομάδα μόλις μία χρονιά, αλλά άφησε το στίγμα του με 9 τέρματα και τις περίφημες εκτελέσεις φάουλ.
Επόμενος επιθετικός μέσος (και όχι κλασικό δεκάρι) ήταν ο Πολωνός Ευγένιος Πτακ, ο οποίος ήρθε στην ομάδα το 1989. Περισσότερο ακραίος επιθετικός, όμως συχνά έπαιζε και πίσω από τον επιθετικό. Έμεινε στον Απόλλωνα τρία χρόνια και ήταν καθοριστική η συμβολή του στην κατάκτηση του πρώτου κυανόλευκου πρωταθλήματος την περίοδο 1990-91 πετυχαίνοντας 11 τέρματα. Επίσης, χάρισε το κύπελλο στη λεμεσιανή ομάδα το 1992, αφού με δικό του γκολ ο Απόλλωνας κέρδισε με 1-0 την Ομόνοια στον τελικό.

Η άφιξη του "μαέστρου"
Η αποχώρηση του Πολωνού το καλοκαίρι του 1992 συνέπεσε με την άφιξη στη Λεμεσό από την ΟΦΚ Μπέογκραντ του Μιλένγκο Σπόλιαριτς. Κακά τα ψέματα, ο «Μίλε», αν δεν ξεσπούσε ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία, μόνο για διακοπές θα περνούσε από τα μέρη μας. Ο "μάγος" έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα του Απόλλωνα και μέχρι το καλοκαίρι του 2003 ήταν συνώνυμος με το δέκα στη λεμεσιανή ομάδα. Διακόσιες πενήντα συμμετοχές και 78 γκολ κατέγραψε ο κορυφαίος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Απόλλωνα. Το μαγικό δεξί του πόδι ακόμα μνημονεύεται από τους φίλους των κυανολεύκων. Με τον Μιλένγκο, η λεμεσιανή ομάδα κατέκτησε ένα πρωτάθλημα (1994) και ένα κύπελλο (2001).
Ακολούθησε ο Πολωνός Πάβελ Σίμπικ, με ελάχιστη προσφορά (22 συμμετοχές - 2 τέρματα), ο Ρουμάνος Ιονούτ Λούτσου (5 συμμετοχές - 1 γκολ), ο επίσης Ρουμάνος Καταλίν Λίτσα (5 συμμετοχές) και ο Μλάντεν Ρουτόνια (10 συμμετοχές -1 γκολ), διεθνής με τη Σλοβενία. Όλοι αυτοί σε διάστημα δύο χρόνων.
Το καλοκαίρι του 2005 αποκτήθηκαν ο νεαρός Πορτογάλος Έλιο Πίντο από τη Σεβίλη και ο Άγγλος βετεράνος Γκρεγκ Χίκνετ. Οι δύο τους μοιράστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη θέση του κεντρικού στην ομάδα και ο Απόλλωνας κατέκτησε το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Ο Έλιο είχε 25 συμμετοχές και 2 γκολ, ενώ ο Άγγλος 12 συμμετοχές.
Και οι δύο αποχώρησαν το επόμενο καλοκαίρι (ο Άγγλος σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ενώ ο Πορτογάλος κατέληξε στον ΑΠΟΕΛ). Χούγκο Μασάδο και Μουχαμάτ Χαουάρ ήρθαν στον Απόλλωνα το καλοκαίρι του 2006, με τον Ιρακινό να μετρά 16 συμμετοχές και 5 γκολ και τον Πορτογάλο δέκα συμμετοχές. Η αλήθεια είναι πως ο Χαουάρ ήταν περισσότερο πλάγιος επιθετικός από δεκάρι, και αυτό φάνηκε στην πορεία.
Το 2007 έφθασε στη Λεμεσό ο Μαριάνο Τορέσι. Αργεντινός πάνω στον οποίο στηρίχθηκαν πολλές ελπίδες, όμως δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Μέτρησε 29 συμμετοχές, ενώ σημείωσε και δύο τέρματα. Μαζί του ήρθε στον Απόλλωνα ο Γκαστόν Σανγκόι, ο άνθρωπος που… πήρε σπίτι του τη φανέλα με το δέκα, αλλά στην καρδιά των Απολλωνιστών το «αλάνι» ήταν επιθετικός (45 τέρματα σε 77 εμφανίσεις). Τον Ιανουάριο του 2009 ο Απόλλωνας απέκτησε τον Βούλγαρο Κρίστο Γιόβοφ, ο οποίος, αν και έδειξε καλά στοιχεία, δεν έμεινε στην ομάδα.
Ακολούθησαν οι Κλόντιο Ντούρο, Βαλεντίνο Λάι, Στεφάν Νορό, Γιώργος Θεοδωρίδης, χωρίς να αποτελέσουν σημείο αναφοράς. Ο Μπαγκούρα είχε μία εξαιρετική χρονιά, αλλά δεκάρι δεν τον λες.

Καμέλ και Άλεξ
Μέχρι που έφθασε στην Κύπρο ο Καμέλ Μέριεμ, το καλοκαίρι του 2013. Ο Γάλλος άσος με την τεράστια καριέρα έπαιξε δύο χρόνια στην ομάδα και ήταν απλά εξαιρετικός. Η απόφασή του να σταματήσει το ποδόσφαιρο το καλοκαίρι του 2015,στενοχώρησε τους φίλους του Απόλλωνα.
Αντικαταστάτης του Γάλλου ήταν ο Βραζιλιάνος Άλεξ Ντα Σίλβα. Ο «el mago» μπαίνει φέτος στον τρίτο του χρόνο με τον Απόλλωνα και αποτελεί σημείο αναφοράς, επίσης, όπως ο Μίλε ή ο Μέριεμ. Αυτή η τριάδα αποτελεί το δέκα το καλό του Απόλλωνα, από τον καιρό που μπήκαν οι ξένοι ποδοσφαιριστές στη ζωή του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα