Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Με τον Τσίπρα απειλούσαμε για Grexit

Σε σοβαρές αποκαλύψεις σχετικά με την επτάμηνη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Θεσμούς προέβη σε συνέντευξή του ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στην ιστοσελίδα «Athens Live», ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι μετά από συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, προέβη σε απειλές κατά των δανειστών της Ελλάδας με Έξοδο από την

Ευρωζώνη.

Όπως διευκρινίζει, σε αυτή την περίπτωση «το θέαμα δεν θα ήταν ωραίο».

Οι δανειστές, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα σε ασφυξία και να πιέσουν, επιχείρησαν να δημιουργήσουν φυγή καταθέσεων, γι' αυτό και ο ίδιος δεν μπορούσε να συζητήσει φανερά το ενδεχόμενο Grexit. «Κεκλεισμένων των θηρών όμως θα τους απειλούμε», ήταν η συμφωνία.

«Εγώ όμως δεν το φοβόμουνα» τονίζει και αποκαλύπτει ότι με τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε έναν σκληρό διαπραγματευτικό διάλογο. «Όταν μου έλεγε ο Σόιμπλε "θα σε πετάξω έξω" του έλεγα: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Με βλέπεις να φοβάμαι;».

Επιπλέον, αναφέρεται σε συνάντηση που είχε, μαζί με τον τότε Υφυπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο τελευταίος τον εκλιπαρούσε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση. Η κρίση μεταξύ τους «εκτονώθηκε», όταν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, συνάντησε τον κ. Ντράγκι καθησυχάζοντάς τον ότι θα έβαζε βέτο στις προθέσεις του υπουργού του.

Αναφορικά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται ότι δεν έχει και την καλύτερη άποψη, αφού τον χαρακτηρίζει «ανίκανο ανθρωπάκο» καθώς και «αστοιχείωτο από πλευράς οικονομικών».

Αντιθέτως, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου φαίνεται ότι είναι οι μόνοι που χαίρουν της εκτίμησής του, καθώς όπως είπε «είναι οι μόνοι σοβαροί άνθρωποι εκεί πέρα».

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λειτουργεί με τον βραχύ ορίζοντα των επόμενων μηνών και ότι στερείται μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, αναφέρει ότι «η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν είναι βιώσιμη. Θα έχουμε πολύ κακές αρνητικές εξελίξεις. Τα 6 δισ. νέων περικοπών σε συνδυασμό σε συνδυασμό με την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ούτε δεκάρα δεν θα δώσουν σε start ups, αυτό το πράγμα θα οδηγήσει σίγουρα σε ένα νέο κύμα θυμού» υποστηρίζει.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα