Συγκλονιστικά βιώματα ανθρώπων που παλεύουν με λευχαιμία

Την δράση του "Καραΐσκάκειου" αλλά και τα βιώματα ανθρώπων που παλεύουν με την λευχαιμία φέρνει στο φως ντοκιμαντέρ του ιδρύματος.

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους,περιγράφει την ανέγερση του ιδρύματος, η οποία ξεκίνησε από το δράμα ενός γονέα, που έχασε τον γιο του από λευχαιμία και αποδεικνύει την μεγαλοψυχία του, δωρίζοντας τα χρήματα που μάζεψε για την θεραπεία του γιου

του, με σκοπό να δημιουργηθεί η πρώτη Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών στην Κύπρο.

Για τη μέχρι σήμερα επιτυχία του ιδρύματος, πολύ σημαντική ήταν η ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης του κόσμου της Κύπρου που ανταποκρίθηκε και συνεχίζει να ανταποκρίνεται μαζικά στο κάλεσμα των πασχόντων συνανθρώπων μας.

Λευχαιμία: Τι είναι και πως προκαλείται

Η λευχαιμία ονομάζεται αλλιώς και καρκίνος του μυελού των οστών. Ο μυελός των οστών είναι μια λεία λιπώδης ουσία που υπάρχει μέσα στα οστά, η οποία ευθύνεται για την παραγωγή των περισσότερων κυττάρων του αίματος του οργανισμού.

Η λευχαιμία προκαλείται όταν διαταράσσεται αυτή η φυσιολογική παραγωγή των κυττάρων από την εισβολή καρκινικών λευκών αιμοσφαιρίων. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λευχαιμίας, η οξεία λευχαιμία και η χρόνια λευχαιμία. Οι ενήλικες προσβάλλονται και από τους δύο τύπους, ενώ τα παιδιά προσβάλλονται κυρίως από την οξεία μορφή. Η διάγνωση,ωστόσο, μπορεί να γίνει με αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις του μυελού των οστών.

Πως αντιμετωπίζεται

Η λευχαιμία ανήκει στους τύπους του καρκίνου που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά σε μεγάλο βαθμό και οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι οι εξής

• χημειοθεραπεία

• ακτινοθεραπεία

• μεταγγίσεις αίματος για τις περιπτώσεις βαριάς αναιμίας

• μεταμόσχευση μυελού των οστών ή λευκαφαίρεση

Η προστασία από τους παράγοντες κινδύνου (ακτινοβολία, χημικές ουσίες, κ.λπ.) είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη αυτού του τύπου καρκίνου.

Γίνε και εσύ δότης

Το Κυπριακό Αρχείο ∆οτών Μυελού των Οστών, ως µέλος της ∆ιεθνούς Τράπεζας ∆οτών Μυελού Οστών, δίνει την ευκαιρία στους εθελοντές δότες να προσφέρουν µόσχευµα σε οποιοδήποτε ασθενή στον κόσµο χρήζει µεταµόσχευσης µυελού των οστών και αναζητεί δότη, όπως και στους Κύπριους ασθενείς την ευκαιρία να λάβουν µόσχευµα από εθελοντές δότες άλλης χώρας.

Το Αρχείο έχει εξασφαλίσει διαπίστευση από την ∆ιεθνήΈνωση Αρχείων ∆οτών (WMDA) από το 2008.

Keywords
Τυχαία Θέματα