Απογοήτευση για το Κυπριακό εκφράζουν οι Απόδημοι σε ψήφισμά

Τα θέματα αποδήμων και ιδιαίτερα των νέων αποδήμων συζήτησαν σήμερα σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού στη Βουλή των Ελλήνων Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Φώτης Φωτίου έκανε λόγο για μια παραγωγική συνάντηση με τις δύο πλευρές να ενώνουν, όπως είπε, δυνάμεις, στα θέματα της Διασποράς καθώς

«κοινοί είναι οι στόχοι και κοινή είναι η στρατηγική».

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται, όπως εξήγησε, στους νέους απόδημους, γι’ αυτό και σε συνεργασία ασφαλώς και με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και όλους τους θεσμούς και υπηρεσίες θα ενισχυθούν προγράμματα του απόδημου Ελληνισμού σε ό,τι αφορά τη νεολαία για εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας.

«Θέλουμε τους νέους (απόδημους) να γνωρίζουν την ιστορία, να γνωρίζουν τον πολιτισμό τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την 3η, 4η, 5η γενιά, είναι αυτοί που χρειάζονται αυτή τη βοήθεια γιατί θέλουμε να τους κρατήσουμε κοντά στις χώρες καταγωγής τους» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη πως συζήτησαν με τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη και μια σειρά από άλλα θέματα στα οποία υπάρχει συνεργασία ΚύπρουΕλλάδας αλλά και σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αρμενία και πρόσθεσε πως συμφώνησαν να συνεχίσουν αυτή την παραγωγική συνεργασία προς όφελος του απόδημου Ελληνισμού γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού στη Βουλή των Ελλήνων τόνισε όπως είχε πει νωρίτερα και στο πλαίσιο του συνεδρίου των αποδήμων ότι «στην πορεία των εθνικών μας θεμάτων το Κυπριακό δεν είναι ένας σταθμός, είναι η ίδια η πορεία» και ότι «στην Κύπρο κρίνεται η επιβίωση του Ελληνισμού».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι πριν από τη συνάντησή του με τον Φώτη Φωτίου επισκέφτηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, εξηγώντας ότι αυτό που συνδέει τα Φυλακισμένα Μνήματα με τη δουλειά που γίνεται σε ό,τι αφορά τα θέματα απόδημου Ελληνισμού, είναι στον πρόλογο του βιβλίου του Μενέλαου Λουντέμη «Οι ήρωες κοιμούνται ανήσυχοι». Όπως εξήγησε ο Λουντέμης είχε γράψει ότι οι καιροί που οι ήρωες κοιμούνταν ήσυχοι κάτω απ’ το χώμα τους πέρασε και τώρα οι ήρωες κοιμούνται ανήσυχοι γιατί τη θυσία τους δεν την πήρανε μαζί τους αλλά την άφησαν κληρονομιά σε αυτούς που θα έρθουν «όχι για να επαναλάβουν τη θυσία αλλά για να την κάνουν δύναμη που προλαβαίνει τέτοιες θυσίες».

«Αυτό επιχειρούμε με τον Φώτη, να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις σε διπλωματικό επίπεδο για το εθνικό μας θέμα, σε επίπεδο ηγεσιών, σε επίπεδο κοινοβουλίων, να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις έτσι ώστε τα δίκαια τελικά να κυριαρχήσουν» είπε.

Και πρόσθεσε ότι παίρνει μαζί του «την έγνοια, την προσδοκία, την ανησυχία, τον προβληματισμό αλλά και την αυτοπεποίθηση που εκπέμπει πλέον η εξωτερική μας πολιτική για να βγούμε δημιουργικά, επιθετικά και να κατοχυρώσουμε τα εθνικά μας δίκαια».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα