Απόγνωση ασθενούς με κατά πλάκας-Τι ζητά,τι απαντά Υπ.Υγείας

Διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνει τα τελευταία 24ωρα το αίτημα ασθενούς για παροχή συγκεκριμένου φαρμάκου που αφορά την σκλήρυνση κατά πλάκα.

Πρόκειται για το φάρμακο Fampyra για το οποίο το Υπουργείο Υγείας απορρίπτει την χορήγησή του στην ασθενή, μετά από σχετικό αίτημα. Το SigmaLive επικοινώνησε με την Μαριάννα Παφίτη, η οποία παλεύει εδώ και 2μιση χρόνια για το αυτονόητο όπως στηρίζει.

Τι απαντά ο Σύνδεσμος για ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας

Να μπορεί να λαμβάνει την αγωγή αυτή από το κρατικό

φαρμακείο σε μειωμένη τιμή.

#StandUp4HumanRights Ministry of Health of Cyprus is denying MS patients fampridine, the only medicine especially designed for us, even if doctors prove that it helps us# no access to expensive medicine# we need equal access to LIFE pic.twitter.com/8Z6NSRlMGc

— MARIANNA PAFITE (@mariannapaf) December 12, 2017

Η Μαριάννα Παφίτη μέσω ηλεκτρονικού ψηφίσματος, συλλέγει υπογραφές για λογαριασμό όχι μόνο της ίδιας όπως αναφέρει, αλλά και όλων των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκα. Όπως συμπληρώνει στο ψήφισμα που προωθεί και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι ο θεράπον γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή, θεωρεί ότι η χορήγηση του φαρμάκου αυτού είναι σωστή και ευεργετική τότε τα συμβούλια και οι επιτροπές φαρμακευτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας δεν θα έπρεπε να απορρίπτουν το αίτημα του γιατρού που γίνεται για λογαριασμό του ασθενούς.

#Fampridine4allMSpatients#FightForDignity#FightForFampyra https://t.co/CufObSyYzf@AnastasiadesCY @Proedros2018 @coe @WHO_Europe @euronews @MyEDF@hrw

— MARIANNA PAFITE (@mariannapaf) December 13, 2017

Η ίδια, μιλώντας στο SigmaLive ανέφερε ότι διά μέσου δικηγόρου έχει κάνει σειρά ενστάσεων για την απορριπτική απόφαση του Αναθεωρητικού Συμβουλίου του Υπουργείου Υγείας ενώ παράλληλα στηρίζει ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη καταρχήν, η απόφαση του Ιατροσυμβουλίου στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας το οποίο αναφέρει ότι θα πρέπει να χορηγηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο.

Το ζήτημα της Μαριάννας Παφίτη έλαβε διαστάσεις κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων με την ίδια να βάζει στην συζήτηση τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας ο οποίος απαντώντας ανέφερε ότι είναι απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Το μοναδικό ιατροσυμβούλιο, εντός Ινστιτούτου Γενετικής, που με εξέτασε, συνέστησε όπως μου χορηγηθεί το fampyra. Επιτροπές και συμβούλια των φαρμακευτικών υπηρεσιών με απέρριψαν#humanrightsviolated https://t.co/NwGcMNxFG6

— MARIANNA PAFITE (@mariannapaf) December 11, 2017

Οι λόγοι για τους οποίους το Υπουργείο Υγείας αρνείται την συμπερίληψη του φαρμάκου αυτού είναι όπως αναφέρθηκαν στην Μαριάννα Παφίτη, φαρμακοοικονομικοί, η μη μεμονωμένη περίπτωση ασθενούς και το γεγονός ότι δεν ενδείκνυται λόγω παρενεργειών που προκαλεί. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει η ίδια μιλώντας στο SigmaLive τα χάπια αυτά στοιχίζουν 300 ευρώ στο λιανικό εμπόριο. Άλλες χώρες όπως αναφέρει όπως για παράδειγμα η Ελλάδα κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις χορηγεί τα χάπια αυτά.

Η ίδια, δηλώνει ότι δεν το βάζει κάτω όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όλους τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκα ενώ σχετική επιστολή έχει αποσταλεί και στην Επίτροπο Διοικήσεως.

Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας

Σε ανακοίνωση του εξάλλου το Υπουργείο Υγείας, καταγράφει την διαδικασία γι' ένταξη στο κρατικό συνταγολόγιο.

"Με αφορμή τον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται κατά καιρούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη συμπερίληψη ή μη συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων στο Κρατικό Συνταγολόγιο, το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:

Οι εκάστοτε ad hoc Επιτροπές εξετάζουν, με βάση συγκεκριμένα πρωτόκολλα, την αποτελεσματικότητα εκάστου φαρμάκου, καθώς και την κλινική σημασία αυτού και το κόστος αποτελεσματικότητας σε συστήματα υγείας άλλων χωρών.

Ακολούθως, οι σχετικές εισηγήσεις της ad hoc Επιτροπής υποβάλλονται στην Επιτροπή Φαρμάκων, η οποία, αφού τις αξιολογήσει, προχωρά ή όχι, με εισήγηση στον Υπουργό Υγείας, στην συμπερίληψη του φαρμάκου στο Κρατικό Συνταγολόγιο, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις διαθέσιμες πιστώσεις.

Στις περιπτώσεις όπου κρίνεται πως το φάρμακο αφορά σε συμπτωματική αγωγή χωρίς δράση στην εξέλιξη του νοσήματος και, παράλληλα, υφίστανται αρνητικές συστάσεις από ευρωπαϊκούς και άλλους φαρμακο-οικονομικούς φορείς για τη χρήση της εν λόγω φαρμακευτικής θεραπείας, το αίτημα για συμπερίληψη του φαρμάκου στο Κρατικό Συνταγολόγιο απορρίπτεται.

Το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες εισηγήσεις της Επιτροπής Φαρμάκων, προωθεί τη συνεχή αναθεώρηση και επικαιροποίηση του Κρατικού Συνταγολογίου με εμπλουτισμό του με καινοτόμες θεραπείες και αναθεώρηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ως μέρος μιας δυναμικής και υπό εξέλιξη διαδικασίας.

Συνεπώς, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τον δημόσιο διάλογο που πιθανόν να προκαλέσει άσκοπη αναστάτωση στο ευρύ κοινό".

Keywords
Τυχαία Θέματα