Γ' γύρος αδειοδότησης στην ΑΟΖ - Kαταλύτης το Νταβός

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε την έναρξη των διαδικασιών για τη διεξαγωγή τρίτου γύρου αδειοδότησης για έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός, αποτέλεσαν τον καταλύτη για τη λήψη της σχετικής απόφασης. "Όλη η δουλειά έγινε στο Νταβός", επισημαίνει στο SigmaLive έγκυρη πηγή.

Με απόφαση του

Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση του νέου γύρου αδειοδότησης, με πρώτο στόχο την προσέλκυση νέων εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ και κατ’ επέκταση την ανακάλυψη νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του Προέδρου στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, η Κυβέρνηση προανήγγειλε εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των εταιρειών ΕΝΙ και Τotal, δήλωναν από το ελβετικό θέρετρο το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω δραστηριοποίησή τους στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωνε πως στηρίζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά τα δεδομένα δημιούργησαν τις συνθήκες για να προκύψουν πλέον ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας να καταθέσει τις απαραίτητες προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο προς υλοποίηση της απόφασης το ταχύτερο δυνατόν. Ζητώ την κατανόηση σας για το γεγονός ότι δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες έως ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λακκοτρύπης: Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε στο SigmaLive ότι «η απόφαση του Υπουργικού λήφθηκε, μεταξύ άλλων, καί για το μεγάλο ενδιαφέρον που εταιρείες επιδεικνύουν για την κυπριακή ΑΟΖ». Μάς υπενθύμισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε προβεί σε ολική επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού της κυπριακής ΑΟΖ μετά την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος ΖΟΡ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Τα αποτελέσματα των μελετών που πραγματοποιήθηκαν ευνοούσαν τη λήψη απόφασης από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τρίτο γύρο αδειοδότησης έρευνας υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το timing, το Ζορ και η αποσταθεροποιημένη πολιτικά περιοχή

Τεχνοκράτες εκφράζουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως αναφέρουν, η απόφαση για Γ’ γύρο αδειδότησης, ακολουθεί των σημαντικών ανακοινώσεων για το υπερ-κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου, όμως την ίδια ώρα έρχεται σε μια περίοδο που η τιμή του πετρελαίου και οι επενδύσεις των εταιρειών είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Μιλώντας στο SigmaLive, το μέλος του Συνδέσμου Εταιρειών Υδρογονανθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας, ανέφερε ότι η ανακάλυψη του Ζορ, έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και μπορεί υπό προϋποθέσεις να προσελκύσει νέες εταιρείες.

Ωστόσο σημείωσε οι εταιρείες τη δεδομένη στιγμή δεν αποφασίζουν εύκολα την πραγματοποίηση ερευνών, λόγω της προσπάθειας που γίνεται για μείωση του ρίσκου συνεπεία της μειωμένης τιμής πετρελαίου. Δεν μπορούν να παραγνωρίζονται επίσης οι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες, όπως η κρίση στη Συρία.

Υπάρχουν όμως είπε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την κυπριακή ΑΟΖ, όπως επίσης και η Total η οποία ενδιαφέρεται να επαναδιεκδικήσει το οικόπεδο 10.

Ο Χαράλαμπος Έλληνας τόνισε τη σημασία της λήψης απόφασης το σωστό χρονικά σημείο, τη σωστή προετοιμασία αλλά και την αξιοπιστία που πρέπει να διέπει τη διαδικασία. Κατάλληλο χρονικά σημείο, εκτίμησε, είναι αρχές του 2017, όταν και οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν και ενδεχομένως οι συνομιλίες στο κυπριακό θα έχουν πάρει συγκεκριμένη πορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα