Απόφαση ΕΔΑΔ στην υπόθεση Φ.Ευθυμίου από την Κύπρο

Παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή εντόπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περίπτωση της Πορτογαλίδας Elizabeth Ribeiro Fernandes και της κόρης της Φωστήρας Ευθυμίου, με καταγωγή από την Κύπρο.

Η 37χρονη Ribeiro Fernandes και η 9χρονη κόρη της προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ κατά των πορτογαλικών δικαστικών αρχών, που είχαν διατάξει την επιστροφή της Φωστήρας από την Πορτογαλία στην Κύπρο,

μετά από σχετικό αίτημα του πατέρα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, ο πατέρας, Κύπριος και Νοτιοαφρικανός υπήκοος - ο οποίος κατονομάζεται ως "Mr. D" - γνωρίστηκε με την Ribeiro Fernandes στη Μοζαμβίκη και τον Νοέμβριο του 2006 γεννήθηκε η κόρη τους, Γαβριέλλα Φωστήρα Ευθυμίου. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2007 η οικογένεια μετακόμισε στην Κύπρο.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 η Elizabeth Ribeiro Fernandes πήρε με τη συγκατάθεση του συντρόφου της την κόρη τους για διακοπές στην Πορτογαλία, σχεδιάζοντας να επιστρέψει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Την ημέρα εκείνη, αναφέρεται, ενημέρωσε τον σύντροφό της ότι είχε αποφασίσει να παραμείνει στην Πορτογαλία με την κόρη τους και ότι δεν θα επέστρεφαν στην Κύπρο.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο πατέρας του παιδιού προσέφυγε στις κυπριακές αρχές, ζητώντας την επιστροφή της κόρης του στην Κύπρο, στη βάση των προνοιών της Σύμβασης της Χάγης, αίτημα το οποίο διαβιβάστηκε στις πορτογαλικές αρχές.

Τον Ιανουάριο του 2009, το Οικογενειακό Δικαστήριο της πόλης Coimbra έκρινε παράνομη την κράτηση του παιδιού στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης, στο μέτρο που η γονική μέριμνα άνηκε από κοινού στους δύο γονείς και ο πατέρας ήταν αντίθετος με την εγκατάσταση του παιδιού στην Πορτογαλία.

Η μητέρα του παιδιού κατέθεσε έφεση στις 5 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, με το Εφετείο της Coimbra να εκδίδει απόφαση στις 15 Ιουνίου 2010 το παιδί να μην επιστρέψει στην Κύπρο.

Οι εισαγγελικές αρχές προσέφυγαν επί νομικών ζητημάτων στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου και επικύρωσε την απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου.

Στην ανακοίνωση του ΕΔΑΔ αναφέρεται ότι σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, που χρονολογείται από τις 16 Μαρτίου 2014, το παιδί βρισκόταν ακόμη στην Πορτογαλία με την μητέρα του.

Μητέρα και κόρη, που όπως αναφέρεται ζουν στην πόλη Cantanhede, προσέφυγαν κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι παραβιαζόταν το άρθρο 8 της Σύμβασης αναφορικά με το δικαίωμα σεβασμού της οικογενειακής τους ζωής ως απόρροια των αποφάσεων των πορτογαλικών δικαστηρίων.

Στην απόφασή του, το ΕΔΑΔ σημειώνει ότι η διαπίστωση της παραβίασης αποτελεί επαρκή δίκαιη ικανοποίηση αναφορικά με κάθε ηθική βλάβη που υπέστησαν οι αιτητές, ενώ επιδίκασε 765 ευρώ για έξοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα