Απίστευτα παράπονα ενώπιον του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Απίστευτες ιστορίες ανάμεσα στα παράπονα που τίθενται ενώπιον του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Μια περίπου βδομάδα μετά την έναρξη της διαδικασίας αποδοχής αιτήσεων για εξέταση παραπόνων Χρηματοοικονομικής Φύσεως, το Sigmalive παρουσιάζει παράπονα, τα οποία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατούσε στην Κύπρο τα προηγούμενα χρόνια με την παραχώρηση δανείων.

Τραγελαφικό

είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Συνταξιούχος υπέβαλε παράπονο ότι σε ηλικία 68 ετών, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του χορήγησε δάνειο ύψους πέραν των 500 χιλιάδων ευρώ και διάρκειας 25 χρόνων. Ωστόσο, εξ αιτίας της ηλικίας του, ο παραπονούμενος αναφέρει ότι δυσκολεύεται να το αποπληρώσει, με αποτέλεσμα να επιχειρεί άρον άρον εκποίηση ακινήτων του, ενώ η τράπεζα αρνείται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανείου, εξ αιτίας της ηλικίας του.

Σε άλλη περίπτωση, δανειολήπτης υπέβαλε παράπονο ότι για 15 χρόνια η τράπεζα από δική της υπαιτιότητα απέκοπτε από το λογαριασμό του μόνο τη δόση του δανείου χωρίς τους τόκους. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως ανακαλύφθηκε τώρα από το τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο ζητεί από τον παραπονούμενο αναδρομικά, τόκους ύψους 75 χιλιάδων ευρώ. Με αφορμή το συγκεκριμένο παράπονο, το γραφείο του επιτρόπου τονίζει ότι ένας λόγος που δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι η άγνοια για την τεχνική φύση των δανείων.

Άλλα συνήθη παράπονα που τίθενται ενώπιον του Επιτρόπου αφορούν ισχυριζόμενες υπερχρέωσες τόκων και καταγγελίες δανειοληπτών για μη έγκαιρη χρέωση των λογαριασμών τους με τόκους, με αποτέλεσμα να χρεώνονται εκ των υστέρων με τόκους υπερημερίας.

Εκατοντάδες παράπονα ενώπιον του Επιτρόπου

Περισσότερο από 800 παράπονα χρηματοοικονομικής φύσεως καλείται να μελετήσει το Γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, μία βδομάδα μετά την έναρξη της διαδικασίας αποδοχής αιτήσεων για εξέταση τέτοιων καταγγελιών.

Μιλώντας στο Sigmalive, o Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, ανέφερε ότι αναμένεται στο γραφείο του η αποστολή μεγάλου αριθμού παραπόνων από εποπτικές αρχές.

Περίπου 750 παράπονα βρίσκονται στο γραφείο της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρας Καλογήρου και άλλα 60 ενώπιον της Επιτρόπου Διοικήσεως, Ελίζας Σαββίδου. Πρόκειται για υποθέσεις που έστελναν πολίτες κατά καιρούς, πριν την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας από τον αρμόδιο Επίτροπο.

Πάντως, καθημερινά υποβάλλονται αρκετά παράπονα, ενώ κόσμος επικοινωνεί τηλεφωνικά με το γραφείο του Επιτρόπου για διευκρινήσεις και απορίες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τηλέφωνο στους εξής αριθμούς 22-848900 -05.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν παράπονο

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με έσοδα ίσα ή μικρότερα των 250 χιλιάδων ευρώ, δύνανται να υποβάλλουν παράπονο στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο κατά χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, για υποθέσεις που η ισχυριζόμενη ζημιά δεν υπερβαίνει τις 170 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, το Γραφείο του μπορεί να επιληφθεί παραπόνων για:

Κατ’ ισχυρισμό αυθαίρετη χρέωση σ’ έναν τραπεζικό λογαριασμόΧρέωση τόκου εκτός της δανειακής σύμβασηςΕφαρμογή καταχρηστικών ρητρώνΑδικαιολόγητη χρέωση τόκων υπερημερίαςΠαράνομη πώληση χρηματοοικονομικού εργαλείου ή/και επενδυτικού προϊόντοςΜη ικανοποιητική αποζημίωση από ασφαλιστικές εταιρείες, σ’ εφαρμογή συμφωνίας μεταξύ καταναλωτή και ασφαλιστικής εταιρείαςΠαραχώρηση δανείου σ’ έναν καταναλωτή, χωρίς να εξεταστεί κατά πόσο ο καταναλωτής είναι σε θέση ν’ ανταποκριθεί στις μηνιαίες τοκοχρεολυτικές του υποχρεώσεις

Η εξέταση των παραπόνων και η απόφαση

Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως για κάθε παράπονο, πρέπει να εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται στις μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες διαλαμβάνουν τα εξής:

Έλεγχος του κατά πόσον τα υποβληθέντα παράπονα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Χρηματοοικονομικού ΕπιτρόπουΕάν ναι, το γραφείο του Επιτρόπου επικοινωνεί με τους ενδιαφερόμενους για να διευκρινίσουν κατά πόσον επιθυμούν εξέταση του παραπόνου τους από το Γραφείο Επίλυσης Χτηματοοικονομικών Διαφορών. Εάν η απάντηση είναι θετική, οι παραπονούμενοι καλούνται να υποβάλουν το παράπονο τους στη βάση της προβλεπόμενης διαδικασίας, όπως προνοεί ο Φορέας Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως.Στη συνέχεια ο Επίτροπος με τους συνεργάτες του θα εξετάσουν το παράπονο και θα καταλήξουν στον τρόπο χειρισμού του. Αν το παράπονο είναι δικαιολογημένο, θα καταβάλουν προσπάθεια φιλικού διακανονισμού. Αν η προσπάθεια αυτή δεν καρποφορήσει, τότε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης σχετικά με το παράπονο.

Η απόφαση αυτή είναι οριστική και δεν εφεσιβάλλεται επί της ουσίας. Ωστόσο, η δεσμευτικότητα της εξαρτάται από το κατά πόσον και τα δύο μέρη είναι διατεθειμένα να την αποδεχτούν.

Και …name and shame!

Ερωτηθείς τι γίνεται στην περίπτωση που η τράπεζα δεν αποδεχτεί την απόφαση του Επιτρόπου, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι εκ της αρμοδιότητας του έχει τη δυνατότητα να ανακοινώνει τα ονόματα των επιχειρήσεων που αρνούνται να αποδεχτούν τις αποφάσεις του, νοουμένου ότι ο πολίτης που υπέβαλε το παράπονο την έχει κάνει αποδεκτή.

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος μπορεί να επιδικάσει αποζημίωση ύψους μέχρι και 50 χιλιάδες ευρώ. Τονίζεται ότι για κάθε περίπτωση που εκδίδεται απόφαση εναντίον χρηματοοικονομικής επιχείρησης, αυτή είναι υποχρεωμένη να καταβάλει επιπρόσθετο τέλος ύψους 350 ευρώ στο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών.Ωστόσο, όπως μας εξήγησε ο Επίτροπος, προσπάθεια θα είναι πάντα να επιτυγχάνεται φιλικός διακανονισμός, ώστε να αποφεύγεται η έκδοση απόφασης. Εξυπακούεται ότι αν το παράπονο δεν είναι δικαιολογημένο, ο Επίτροπος θα είναι υποχρεωμένος να το απορρίπτει.Αναδιαρθρώθηκαν δάνεια άνω του ενός εκατομμυρίου

Σε ότι αφορά το άλλο κομμάτι των αρμοδιοτήτων του χρηματοοικονομικού επιτρόπου, αυτό της διαμεσολάβησης μή εξυπηρετούμενων δανείων, ο Παύλος Ιωάννου ανέφερε ότι η διαδικασία συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 30 – 35 διαμεσολαβήσεις, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι έξι.

Ο χρηματοοικονομικός επίτροπος ανέφερε ότι το ποσοστό επιτυχίας είναι γύρω στο 67% και το ποσό των δανείων που αναδιαρθρωθήκαν υπερβαίνει το 1εκ 300 χιλιάδες ευρώ.

Πάντως, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τις αναδιαρθρώσεις, μέσω της διαδικασία διαμεσολάβησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα