Τις επόμενες μέρες το 5ο νομοσχέδιο για αφερεγγυότητα

Την εκτίμηση ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί και το 5ο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα αλλά και η τροπολογία για αναστολή της εφαρμογής του Νόμου των εκποιήσεων για την 1η κατοικία μέχρι το τέλος Μαρτίου εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Γουίλπουρ Ρος και τον Τζον Χούργκαν, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ο ίδιος τους μετέφερε τη θέση ότι υπάρχει περαιτέρω ανάγκη μείωσης των δανειστικών επιτοκίων.

Ερωτηθείς σχετικά το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε

την εκτίμηση ότι με την κατάθεση τις επόμενες μέρες και του 5ου νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα αλλά και την τροπολογία για αναστολή της εφαρμογής του Νόμου περί εκποιήσεων για την 1η κατοικία μέχρι το τέλος Μαρτίου, “θα βρούμε τον τρόπο να στείλουμε τα σωστά μηνύματα πως έχουμε μια αξιόπιστη χώρα και πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για την πλήρη σταθεροποίηση του συστήματος”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε στη συνέχεια ότι η αναβολή του Νόμου Περί Εκποιήσεων δεν είχε οποιοδήποτε ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο για τον λόγο ότι έτσι κι αλλιώς ο Νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την έγκριση των κανονισμών, οι οποίοι δεν υποβλήθηκαν ακόμη ενώπιον της Βουλής.

Ο κ. Νεοφύτου ρωτήθηκε σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ισχυρό άνδρα της Τράπεζας Κύπρου Γουίλπουρ Ρος και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούριγκαν, και είπε πως ήταν μια παραγωγική συνάντηση.

Διευκρινίζοντας πως δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους των τραπεζιτών, εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του ΔΗΣΥ. “Χαιρετίσαμε τη μείωση κατά 1% των δανειστικών επιτοκίων αλλά τονίσαμε ότι δεν είναι αρκετή γιατί πόρρω απέχουν τα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο από το μέσο όρο της Ευρώπης, και αυτό γονατίζει την κυπριακή οικονομία και δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά στην Κύπρο”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι οι Τράπεζες οφείλουν να προχωρήσουν τάχιστα στην αναδιάρθρωση βιώσιμων δανείων, κάτι που θα αποβεί προς όφελος της οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά και του τραπεζικού συστήματος.

Πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση εξέφρασε τη θέση του κόμματος για τις εκποιήσεις πως χρειάζεται ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη κοινωνία ότι τα δανεικά δεν είναι και αγύριστα, ενώ αυτός ο νόμος θα αποτελέσει ένα εργαλείο και για αναδιάρθρωση των δανείων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα