Απεβίωσε έπειτα από τροχαίο ο εικαστικός Μichael Owen

Απεβίωσε ο εικαστικός, μόνιμος κάτοικος Λάνιας, Μichael Owen, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρο, ο εκλιπών, ο οποίος απεβίωσε στις 4 Ιανουαρίου, ήταν 85 ετών και δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει, ήταν ευρέως γνωστός ως ζωγράφος τοπίων και από τους πιο σημαντικούς στην Κύπρο

στην υδατογραφία.

Κύπριος υπήκοος ο Μichael Owen, γεννήθηκε στο Northumberland στην Αγγλία.  Ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα τέλη των εφηβικών του χρόνων ενώ υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στην βασιλική αεροπορία στην Μαλαισία.

Έκανε πολλά ταξίδια στις Σκανδιναβικές χώρες και στην Μέση Ανατολή και το 1965 πήγε στη Νέα Ζηλανδία όπου και σπούδασε ζωγραφική με καθηγήτρια την Louise Henderson στο Auckland.  Από το 1969 μέχρι το 1971, ταξίδεψε και ζωγράφισε στην Αυστραλία και στην Νέα Γουινέα.  Το 1971 έφτασε στην Κύπρο όπου μαζί με την γυναίκα του Jacqueline αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα.

Μαζί με την γυναίκα του  βίωσαν την κρίση του 1974 όπου και παρείχαν βοήθεια σε πρόσφυγες που έφυγαν από τη Λεμεσό.  Για τα επόμενα χρόνια ταξιδεύει σε κάθε γωνία της Κύπρου, μαζεύοντας υλικά για την δουλεία του. 

O Μichael Owen δούλευε κυρίως με λαδομπογιά και ακουαρέλα στο εργαστήριο του στη Λάνια και στο κατάλυμα του στον Ακάμα.  Με δική του πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Λάνιας δημιουργήθηκε με επιτυχία η κοινοτική βιβλιοθήκη και σε διάφορα σημεία της κοινότητας τοποθετήθηκαν πανό που απεικονίζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του χωρίου.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη Κύπρου, στο Δημαρχείο Λεμεσού, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κυπριακό Κοινοβούλιο και σε ιδιωτικές συλλογές σε 56 χώρες.

Το εργαστήριο και ο εκθεσιακός χώρος του Μichael Owen θα παραμείνουν προσωρινά κλειστά προς το κοινό.

Η ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξει ξανά η γκαλερί θα ανακοινωθεί από την γυναίκα του Μichael Owen, Jacqueline στην ιστοσελίδα www.michaelowengallery.com

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα