Στα 3,5 δις οι εκροές την περίοδο του κουρέματος

Κανένα στοιχείο ούτε και σήμερα ενώπιον της επιτροπής Θεσμών που να ρίχνει φώς στο πολύκροτο ζήτημα των εκροών καταθέσεων, την ευαίσθητη περίοδο πριν από το κούρεμα της 15ης Μαρτίου.

16 μήνες μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της επ θεσμών για την κατάρρευση της οικονομίας, το απόλυτο σκοτάδι προέκυψε εκ νέου, όταν ο έφορος φορολογίας Γιαννάκης Λαζάρου παραδέχθηκε ότι τα μόνα στοιχεία που είχε ήταν οι έντυπες καταστάσεις της επ. Θεσμών, που δεν περιελάβαναν αριθμό ταυτότητας, αριθμού εγγραφης, ούτε και φορολογικής ταυτότητας.

Τα στοιχεία από το τμήμα φορολογίας:

Όσον αφορά τις εκροές των καταθέσεων από τη 1/3 του 2013 μέχρι τις 15/3 του 2013, όπως προκύπτει αποσύρθηκαν 702 εκατομμύρια ευρώ από την Λαϊκή Τράπεζα. Στις αποσύρσεις προέβησαν 449 εταιρείες.

Από τις εκροές αυτές, 110 νομικά πρόσωπα από τα 449 πήραν καταθέσεις 568 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα φυσικά πρόσωπα που αντιστοιχούν 20 στον αριθμό απέσυραν καταθέσεις 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, 1964 νομικά πρόσωπα απέσυραν 1.6 δις ευρώ.

Οι αποσύρσεις των φυσικών προσώπων αγγίζουν τα 953 με καταθέσεις 261 εκατομμύρια ευρώ.

Κανένα φορολογικό έσοδο δεν καταγράφηκε από τις εν λόγω εκροές, σύμφωνα με παραδοχές των αρμοδίων.

Η τελευταία φορά που ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις εκροές από την κεντρική Τράπεζα ήταν στις 19 Μαϊου το 2013, παραδέχθηκε ο κύριος Λαζάρου, όμως δεν του δόθηκαν για λόγους τραπεζικού απορρήτου.

Την ίδια ώρα ο έφορος φορολογίας επικαλέστηκε και δεύτερο νόμο που του δίδει το δικαίωμα να πάρει στοιχεία με άρση απορρήτου. Θα πρέπει είπε, να ζητηθεί γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα για το ποια νομοθεσία υπερτερεί της άλλης. Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι διεξήχθησαν έλεγχοι μετά την περίοδο του κουρέματος και δεν εντοπίστηκαν σημαντικές παραβιάσεις, παρά μόνο λάθος ερμηνείες των διαδικασίων και αδυναμία του συστήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα