«Παράθυρο εννέα μηνών» για το βρετανικό δημοψήφισμα

Συνεχίζεται στη Βρετανία η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των προθέσεων του Ντέιβιντ Κάμερον ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει πει ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί έως το τέλος του 2017 και δέχεται διάφορες εισηγήσεις για ημερομηνίες εντός τόσο του 2017

όσο και του 2016.

Μιλώντας τη Δευτέρα ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ΕΕ ο Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον είπε ότι δε θα ήταν η «βέλτιστη επιλογή» να διεξαχθεί το δημοψήφισμα μετά από την 1η Ιουλίου 2017 ημερομηνία κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

Η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει διαμηνύσει στον κ. Κάμερον ότι δε θέλει το βρετανικό δημοψήφισμα να μπλεχτεί με τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν σε δύο γύρους τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2017.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι υπουργοί της κυβέρνησης Κάμερον εργάζονται ως εκ τούτου στη βάση της υπόθεσης ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το αργότερο στις αρχές της άνοιξης του 2017.

Νωρίτερα από αυτό η υπόθεση εργασίας είναι ότι το δημοψήφισμα δε θα πραγματοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο του 2016, καθώς απαιτείται μία «περίοδος χάριτος» τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που θα έχει εγκριθεί το νομοσχέδιο περί του δημοψηφίσματος, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ως εκ τούτου, ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται σε ένα «παράθυρο εννέα μηνών» ως την επικρατέστερη περίοδο για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Λίντινγκτον πάντως κατέστησε σαφές ότι ο χρόνος διενέργειας του δημοψηφίσματος θα καθοριστεί εν τέλει από τον ρυθμό προόδου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα