Απάντηση ΠτΔ σε Τσαβούσογλου για λύση εκτός παραμέτρων

Απάντηση στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για λύση εκτός παραμέτρων του Ο.Η.Ε., έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο περιθώριο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο στρατόπεδο «Τάσος Μάρκου» στην Κλήρου.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι: «Αυτό αποδεικνύει του λογού το αληθές από δικής μας πλευράς, όταν έλεγαν ότι η κατάρρευση ωφείλετο στην αδιαλλαξία της Τουρκίας,

η οποία ακριβώς δεν απεδέχετο τις παραμέτρους που έθεσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, την εσαεί παρουσία του τουρκικού στρατού. Όταν κάποιοι τρίτοι εκτός Κύπρου, δεν θα σχολιάσω τους εντός Κύπρου, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια εικόνα ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχτεί, τάχα, τις παραμέτρους του Γ.Γ.».

Ο Πρόεδρος συνέχισε σημειώνοντας: «Πέραν της αποκάλυψης που έγινε το βράδυ της 6ης Ιουλίου, οι δηλώσεις του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, αποδεικνύουν αυτό που και η Ιστορία καταγράφει και τα πρακτικά αποδίδουν και γενικότερα τα όσα συνέβησαν στο Γκραν Μοντάνα».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, ότι μετά τις εκλογές θα δουν πώς θα ενισχύσουν την προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος είπε ότι εκείνο που γνωρίζει είναι ότι θα καταβληθούν προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου.

Αν κάποιοι θεωρούν, επισήμανε, ότι πρέπει να αλλάξουν οι παράμετροι ή ότι θα πρέπει η λύση να προβλέπει τις αναχρονιστικές μεθόδους εγγύησης του κράτους ή επεμβατικά δικαιώματα ή παρουσία του τουρκικού στρατού, λυπούμαι, είπε, αλλά δεν θα είναι λύση, αλλά ένας απόλυτος έλεγχος, έμμεσος ή άμεσος, του νέου καθεστώτος πραγμάτων υπό την Τουρκία, δηλαδή μετατροπή της Κύπρου σε ένα προτεκτοράτο, κάτι που εκφεύγει των ορίων εντός των οποίων διαπραγματεύομαι, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα