ΑΝΑΛΥΣΗ: Το νέο δόγμα Τραμπ και η σημασία για Κύπρο-Ελλάδα

To νέο δόγμα Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλτ Τραμπ, προκαλώντας αντιδράσεις από το Πεκίνο και τη Μόσχα, τις οποίες χαρακτήρισε ως «ανταγωνιστικές δυνάμεις». Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Ειδικός Επιστήμονας Άμυνας και Ασφάλειας στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης (Centre for Security Policy) Κωνσταντίνος Θ. Λαμπρόπουλος έκανε λόγο για καινοτομίες στην προσέγγιση του κ. Τραμπ,

ενώ μίλησε για την ανάγκη των ηγεσιών Ελλάδας-Κύπρου να προσαρμοστούν και να αξιοποιήσουν στο μέτρο του δυνατού τις νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν στην περιοχή. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία του γεγονότος ότι από το κείμενο της νέας στρατηγικής Τραμπ απουσιάζει η αναφορά στην Τουρκία.

«Το πρώτο στοιχείο που θα προβληματίσει, είναι η επανεθνικοποίηση των διεθνών σχέσεων. Αυτό σημαίνει και προπομπό αλλαγής παραδείγματος (paradigm shift), όπου προτάσσεται η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Στην Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας, ο κ. Τραμπ αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές των δυο προηγούμενων δεκαετιών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς αναφορικά με την προσπάθεια εκδημοκρατισμού των ανταγωνιστικών προς τις ΗΠΑ χωρών, όπως η Ρωσία και η Κίνα, και θα ακολουθεί μια πολιτική βασισμένη στις αρχές του ρεαλισμού. Ουσιαστικά, εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή όξυνσης του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων», είπε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Αυτό, όπως εξήγησε, θα σηματοδοτήσει πολύ σημαντικές αλλαγές και στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου, επηρεάζοντας ευρύτερα και τη Μέση Ανατολή. «Εκ πρώτης όψεως, η νέα στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται να αποτελεί μια νέα προσπάθεια επικέντρωσης στην περιοχή του Ειρηνικού, με την ευρεία έννοια, συμπεριλαμβανομένου και του Ινδικού Ωκεανού, που αυτό υποδηλώνει τη μεγάλη σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί στην περιοχή της Ασίας», επεσήμανε.

«Το δόγμα Τραμπ είναι ακριβώς το αντίθετο με το δόγμα Ομπάμα, αφού προβλέπει τη συμμετοχή των προθύμων, κάτι ανάλογο με το δόγμα του Μπους του νεότερου. Διαφέρει, επίσης, στο ότι πριμοδοτεί τη σκληρή ισχύ με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και τη διεύρυνση της εγχώριας αμυντικής βάσης».

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στην περιοχή, ο κ. Λαμπρόπουλος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την απουσία αναφοράς της Τουρκίας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ. «Δεν είναι τυχαίο αυτό. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν περάσει στο στάδιο της πλήρους αμφισβήτησης. Το πρόβλημα, ωστόσο, των Αμερικανών, έγκειται στον Ερντογάν και το ΑΚΡ και όχι με την Τουρκία γενικότερα», σημείωσε.

Στην περιοχή της Μεσογείου, συνέχισε, δημιουργείται αφενός ο άξονας Ισραήλ-Αιγύπτου Σαουδικής Αραβίας και Μόσχας-Ιράν-Τουρκίας, με την τελευταία να επιχειρεί να διαδραματίσει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου.

«Το μεγάλο πρόβλημα για Ελλάδα και Κύπρο είναι πως όλες οι εξελίξεις γίνονται υπό ένα κενό στρατηγικής. Δεν υπάρχει μια συνεκτική προσέγγιση αναφορικά με το τι επιζητούμε και τι μπορούμε να πετύχουμε. Αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τον Ελληνισμό στο σύνολό του, ηγεσία, λαό και διασπορά», είπε, προσθέτοντας «Ο Τραμπ θα ακολουθήσει μια πολιτική κόστους-οφέλους και αυτό αφορά κι εμάς. Επομένως, θα πρέπει να έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο και να αποτελέσουμε ένα σημαντικό παίχτη στην περιοχή, ούτως ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι».

Η λογική Τραμπ, κατέληξε μεταξύ άλλων, δεν αφορά το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δεν απορρίπτει, αλλά βασίζεται στο εθνικό συμφέρον με τη στενή έννοια του όρου. «Αυτό σημαίνει ότι οποιεσδήποτε κινήσεις στην περιοχή θα πρέπει να μας απασχολήσουν και στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».

Keywords
Τυχαία Θέματα