Άντρος:Ο περίγυρος του ΠτΔ δεν συμφωνεί σύσσωμος για το ΓεΣΥ

Άτομα από τον περίγυρο του Προέδρου και από το Δημοκρατικό Συναγερμό δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις που πάρθηκαν τον περασμένο μήνα, αναφορικά με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ), δήλωσε την Πέμπτη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ούτε το Υπουργείο Οικονομικών έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα εποικοδομητικά.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι η πολιτική βούληση για την

εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων πρέπει να διαφανεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, διαφορετικά θα ενισχυθούν οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ για τις πραγματικές προθέσεις τις Κυβέρνησης.

Σε ερώτηση αν η αναφορά στον προϋπολογισμό αφορά τον Υπουργό, Χάρη Γεωργιάδη ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «σίγουρα ο Υπουργός Οικονομικών έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση». Μέχρι σήμερα, συνέχισε, το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. «Είναι γνωστές οι δικαιολογίες, οι οποίες ανακαλύπτονται όταν χρειάζεται να υπάρξει στελέχωση» των δημοσιών νοσηλευτηρίων, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι συνειδητά επεδίωξαν τα τελευταία χρόνια - και δεν χρειάζεται να τους κατονομάσω - να προωθηθεί και να εφαρμοστεί το πολυασφαλιστικό». «Δεν είναι ικανοποιημένοι αυτοί με την εξέλιξη της λήψης απόφασης για εφαρμογή του μονοασφαλιστικού», πρόσθεσε.

Εξέφρασε ακολούθως την ελπίδα «να μην προβαίνουν σε ενέργειες, οι οποίες θα υπονομεύουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, με στόχο να μείνει ως εναλλακτική επιλογή η δική τους άποψη».

Αναφερόμενος στην ανάγκη να συμπεριληφθεί πρόνοια στον προϋπολογισμό του 2017 για στήριξη της αναδιοργάνωσης των νοσηλευτηρίων και για διάθεση κονδυλίων, που θα επιτρέπουν την υλοποίηση σειράς άλλων ζητημάτων, είπε ότι με αυτό τον τρόπο «θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Προεδρικό».

Το ΑΚΕΛ είπε, θα παρακολουθεί πολύ στενά την υλοποίηση όλων όσων έχουν αποφασιστεί, ενώ σύντομα το Γραφείο Υγείας της ΚΕ του ΑΚΕΛ θα ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας για να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησής τους.

Ο κ. Κυπριανού είπε συγκεκριμένα ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα με το λογισμικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, καθώς και με την αναδιοργάνωση, μέσω της ανάλογης στελέχωσης, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων.

Συμπλήρωσε ότι τα δύο νομοσχέδια για αυτονόμηση και ΓεΣΥ πρέπει να κατατεθούν ταυτόχρονα, ενώ ζήτησε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, όπως προβλέπονται σε μελέτες που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας είπε ότι παρέδωσαν έγγραφο με τρεις άξονες, αναφορικά με την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, το εργασιακό καθεστώς και την εφαρμογή του εΕΣΥ.

Όπως είπε ο κ. Κούμας, κατά τη συνάντηση επανέλαβαν τη θέση ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να παραμείνουν κρατικά, καθώς το κράτος πρέπει να έχει λόγο στην οργάνωση και διαμόρφωση των πολιτικών υγείας.

«Τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να έχουν το ρόλο της ραχοκοκαλιάς της δημόσιας υγείας», είπε ο κ. Κούμας, προσθέτοντας ότι υπάρχει συναντίληψη στα ζητήματα αυτά μεταξύ της συντεχνίας και του ΑΚΕΛ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα