Συλλούρης: Η ε/κ πλευρά διατηρεί τη βούληση για λύση

Παρά τα όποια εμπόδια τα οποία αφορούν τη στάση της Τουρκίας, η ε/κ πλευρά διατηρεί τη βούληση για λύση του Κυπριακού δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας με αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Δημοκρατών Φοιτητών (European Democratic Students – EDS) της φοιτητικής οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην

ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τα μέλη της EDS πως η Κύπρος παραμένει, 42 χρόνια μετά την εισβολή του 1974, θύμα συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και το 1/3 των Κυπρίων είναι πρόσφυγες που έχουν εκδιωχθεί από τις περιουσίες τους.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική για αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου μέσω του εποικισμού των κατεχομένων, κάτι που σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης θεωρείται ως έγκλημα πολέμου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μαζική μετανάστευση Τουρκοκυπρίων από τις κατεχόμενες περιοχές, ο συνολικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων είναι μεγαλύτερος από αυτό των εναπομεινάντων Τουρκοκυπρίων», είπε, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974 το 70% των τότε οικονομικών πόρων της Κύπρου είχαν καταστραφεί.

Ξεκαθάρισε πως παρά τους όποιους ισχυρισμούς της Τουρκίας το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα, αλλά διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, με την Τουρκία να παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, ενώ αναφέρθηκε και στο μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, επικρίνοντας την Τουρκία για την άρνηση της να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους Ελληνοκυπρίους όπως επίσης και σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών.

«Η ευθύνη της Τουρκίας και οι υποχρεώσεις της είναι τεράστιες, όμως συνεχίζει να αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση σε χώρους (ταφής) και πληροφορίες)» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως για την ακρίβεια ο τουρκικός στρατός έχει καταστρέψει χώρους μαζικής ταφής Ελληνοκυπρίων έχοντας μετακινήσει τα οστά τους σε άγνωστες τοποθεσίες.

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Ακιντζί δημιούργησε αρχικά συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του Τ/κ ηγέτη που ακολούθησαν, είναι απογοητευτικές και καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι η Άγκυρα είναι αυτή που κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού. Επ` αυτού έφερε ως παράδειγμα το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας, όπου, όπως υπέδειξε, η Τουρκία επιμένει στο αναχρονιστικό και αποτυχημένο σύστημα εγγυήσεων.

«Η πικρή μας εμπειρία καταδεικνύει ότι μια κατοχική δύναμη δεν μπορεί να είναι εγγυητής ή να διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο μετά τη λύση του Κυπριακού», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως ακριβώς αυτές οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς εντείνονται μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης που ακολούθησαν.

Σημείωσε ωστόσο πως παρά τα εμπόδια, η ε/κ πλευρά διατηρεί τη βούληση της να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, μια βούληση, όπως είπε, που δημιουργεί ελπίδα, και την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει η Τουρκία.

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία δημιουργεί περιοδικά εντάσεις και προκλήσεις, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και τόνισε πως η Κύπρος ασκεί αυτά τα δικαιώματα για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και εφαρμόζοντας πλήρως τις πρόνοιες της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο θέμα της οικονομίας, λέγοντας πως παρά τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η Κύπρος μετά τις άδικες αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013, οι οποίες περιλάμβαναν κούρεμα καταθέσεων και τις καταστροφικές επιπτώσεις που αυτές είχαν στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία στο σύνολο της, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για επανεκκίνηση της οικονομίας οδήγησαν σε διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα και κατ` επέκταση σε έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο τον περασμένο Μάρτιο.

Τόνισε πως ως αποτέλεσμα των θετικών μακροοικονομικών εξελίξεων και δημοσιονομικών επιδόσεων σε συνδυασμό και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η Κύπρος κατάφερε να δανειστεί ξανά από τις διεθνείς αγορές. Κάτι όμως που, όπως σημείωσε, δεν είναι αρκετό, καθώς καταβάλλεται προσπάθεια η ευημερία των αριθμών να μετατραπεί επιτέλους σε πραγματική ευημερία για τους πολίτες.

Ο Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην ΕΕ, λέγοντας ότι η Κύπρος παραμένει προσηλωμένη στους στόχους και στις προσπάθειες για μια πιο ενωμένη Ευρώπη. «Αν η ΕΕ διαλυθεί, τότε η Ευρώπη θα βυθιστεί στην αστάθεια» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως έχοντας κατά νου και το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για προώθηση πολιτικών που θα φέρουν την Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της, ειδικότερα σε αυτούς που νοιώθουν αποξενωμένοι.

Αναφέρθηκε επίσης και στο μεταναστευτικό, το οποίο και χαρακτήρισε ως μια νέα πρόκληση για τις αντοχές της ΕΕ, υποδεικνύοντας ότι απλά με το κλείσιμο των συνόρων δεν επιτυγχάνεται λύση στο πρόβλημα και πως η ΕΕ θα πρέπει με βάση τις δικές της αρχές να επεξεργαστεί πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

Αναφέρθηκε τέλος στο πρόβλημα της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού. «Είτε στη Συρία, στο Ιράκ, στην Ευρώπη ή αλλού, ο αγώνας κατά του ούτω καλούμενου Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστεί», είπε, τονίζοντας πως η ασφάλεια της Ευρώπης έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους. «Στεκόμαστε ενωμένοι, διατηρώντας τις αξίες και ελευθερίες και αντιμετωπίζοντας τις αιτίες του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης», τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα