Αντίθετες οι απόψεις συνδικαλιστών - εργοδοτών στο Φόρουμ Οικονομίας του ΑΚΕΛ

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι θέσεις μεταξύ συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων για μια σειρά εργασιακών ζητημάτων κατά τη διάρκεια συζήτησης για την αγορά εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα, στο πλαίσιο του Φόρουμ Οικονομίας, που διοργάνωσε την Τρίτη το ΑΚΕΛ.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μίλησαν για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και μείωση του μεριδίου των μισθών στην ανάπτυξη της οικονομίας, ζητώντας εμμέσως και αύξηση του κατώτατου μισθού, με τις εργοδοτικές

οργανώσεις να κάνουν λόγω για ρυθμισμένο εργασιακό περιβάλλον, ενώ επέκριναν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για παραβίαση της συμφωνίας σε σχέση με την επίλυση των διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες. Διαφωνία προέκυψε και στο θέμα της αναπροσαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού.

Στην τοποθέτησή της, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε πως η οικονομική κρίση του 2013 χρησιμοποιήθηκε για να υποτιμηθεί η εργασία και να επιταχυνθεί η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Επικαλέστηκε στοιχεία της ΙΝΕΚ ΠΕΟ, λέγοντας ότι καταρρίφθηκε η θέση ότι η μείωση των μισθών θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας, καθώς αυξήθηκαν τα κέρδη αλλά όχι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων.

«Η απορρύθμιση ανέτρεψε το μοντέλο των εργασιακών σχέσεων και σήμερα, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρείται μίασμα να υπάρχει συλλογική σύμβαση και ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις. Αντί ανταγωνισμός στην υιοθέτηση της τεχνολογίας γίνεται ένας ανταγωνισμός ποιος θα έχει τους χαμηλότερους μισθούς», σημείωσε.

Ο Χρίστος Καρύδης, υπεύθυνος τμήματος οικονομικών μελετών της ΣΕΚ μίλησε για «μεγάλης κλίμακας» απορρύθμιση τα τελευταία χρόνια. Ανέδειξε το θέμα των συλλογικών συμβάσεων, καλώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τη Βουλή να καταρτίσουν ένα σχέδιο δράσης για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων προκειμένου να καλύψουν το 80% της αγοράς εργασίας, όπως προνοεί και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. «Η συγυρισμένη αγορά εργασίας θα οδηγήσει τον τόπο προς τα μπρος, ενώ η ασυγύριστη προς τα πίσω», είπε.

Ο Αντώνης Αντωνίου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, αντέτεινε πως το κυπριακό εργασιακό σύστημα «θεωρείται ως ένα από τα πιο πετυχημένα».

«Αυτό το εθελοντικό μοντέλο των εργασιακών σχέσεων σημαίνει ότι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, εργοδότες και εργοδοτούμενοι καθορίζουν ελεύθερα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδα κλάδου και επιχείρησης», είπε, σημειώνοντας πως το σύστημα αυτό παρέχει σημαντική ευελιξία προς αντιμετώπιση απρόβλεπτων οικονομικών και άλλων προκλήσεων, όπως έγινε στην περίπτωση της πανδημίας της Covid-19.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η σχέση μεταξύ αμοιβής της εργασίας και της παραγωγικότητας είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομία και την ποιότητα των εργαζομένων. «Για μια υγιή οικονομική κατάσταση οποιεσδήποτε αυξήσεις στο μισθολόγιο πρέπει να βασίζονται μεταξύ άλλων και στην παραγωγικότητα», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ καταλόγισε στις συντεχνίες παραβίαση της συμφωνημένης διαδικασίας επίλυσης διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, με απεργίες σε υπηρεσίες όπως λιμάνια, αεροδρόμια και πρόσφατα στα κρατικά νοσηλευτήρια. Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει τις επισημάνσεις θεσμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το διογκωμένο κρατικό μισθολόγιο κυρίως λόγω της ΑΤΑ.

Ο Αιμίλιος Μιχαήλ, Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Κοινωνικής Πολιτικής και Ανθρώπινου Δυναμικού στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) υπενθύμισε την εισήγηση του Επιμελητηρίου για ένα νέο μηχανισμό για τις αυξήσεις των μισθών και ημερομισθίων μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Αντ’ αυτού, πρόσθεσε, «βλέπουμε ένα σύστημα που βασίζεται στις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο του πληθωρισμού».

Ο κ. Μιχαήλ είπε πως δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση μόνο για την ΑΤΑ αλλά να εξεταστεί μακροπρόθεσμα πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, ενώ απέρριψε τα περί απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, λέγοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των 35 νομοθεσιών, που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργοδοτουμένων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε πως «πρέπει να ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο» βάσει και των αναφορών των εργοδοτικών οργανώσεων και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εταιρείες «πειρατές» που αρνούνται να εφαρμόσουν συλλογικές συμβάσεις, κάτι που οδηγεί σε ένα αθέμιτο ανταγωνισμό με τις αντίστοιχες εταιρείες που τις εφαρμόζουν.

Από την πλευρά του, ο Χρίστος Καρύδης απέρριψε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταχρώνται του δικαιώματος της απεργίας, ενώ τόνισε πώς «πρέπει να σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε την ΑΤΑ».

Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΟΕΒ απέρριψε τα περί επιχειρήσεων – πειρατών. «Οι εργοδότες που δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις δεν είναι πειρατές. Υπάρχουν πάρα πολλοί υπεύθυνοι εργοδότες που δεν έχουν συλλογική σύμβαση. Εσείς δαιμονοποιείτε εργοδότες που δεν έχουν συλλογική σύμβαση και έχουν καλύτερους όρους εργοδότησης», είπε.

Αντιπαράθεση προέκυψε και για την εργοδότηση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, με τον κ. Καρύδη να κάνει λόγο για αύξηση ξένων ανειδίκευτων εργατών κατά 93% από το 2016 μέχρι το 2022, με τον Αιμίλιο Μιχαήλ να αντιτείνει πως αν δεν υπήρχε η αύξηση αυτή πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετώπιζαν θέμα βιωσιμότητας και να προσθέτει πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους εργαζόμενους.

Ο κ. Καρύδης σημείωσε πως το μικτό ωριαίο κόστος στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι €7,3 και διερωτήθηκε ποιος θα ενδιαφερθεί.

Αναπροσαρμογή Κατώτατου Μισθού

Διαφορετικές προσεγγίσεις προέκυψαν και στο θέμα της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Η κ. Χαραλάμπους είπε πως τα τέσσερα στοιχεία που υπάρχουν στο διάταγμα του Υπουργού Εργασίας συνηγορούν πως πρέπει να υπάρξει αύξηση και επανέφερε το θέμα της ωριαίας απόδοσης του κατώτατου μισθού.

Ο Χρίστος Καρύδης σημείωσε από την πλευρά του πως ο ίδιος ως μέλος της επιτροπής αναπροσαρμογής δεν θα τοποθετηθεί, για να σημειώσει πως «όλες οι παραγωγικές δυνάμεις πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να πάρουμε τον τόπο μπροστά».

Ο Αντώνης Αντωνίου τόνισε πως το διάταγμα καθορίζει ότι η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα βασίζεται σε διάφορες παραμέτρους, όπως την αγοραστική δύναμη, τις τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης, την παραγωγικότητα, επισημαίνοντας πως ο θεσμός αποτελεί δίκτυ προστασίας ενός μίνιμουμ μισθού, ενώ οι ευάλωτες ομάδες βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συμπληρώνεται από άλλες παροχές στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Μιχαήλ είπε πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην ευρύτερη απασχόληση και πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ έχει ζητήσει στοιχεία για την παραγωγικότητα προτού τοποθετηθεί επί του θέματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα