Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι η έβδομη εκλογή αρχηγού στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 4 Οκτωβρίου 1974, και η δεύτερη με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Οι υποψήφιοι είναι τέσσερις: Ο μεταβατικός πρόεδρος και βουλευτής του κόμματος

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι βουλευτές και πρώην υπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης και ο αιρετός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Ιστορικό

Η αλλαγή σελίδας στη Νέα Δημοκρατία άρχισε να γίνεται ορατή το βράδυ της 5ης Ιουλίου 2015, μετά την ήττα των κομμάτων του «ΝΑΙ» στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, που προκήρυξε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της ΝΔ από το 2009, παραιτήθηκε υπό την πίεση των λεγόμενων «βαρώνων» του κόμματος. Ήταν η δεύτερη εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας μέσα στο τρέχον έτος (η πρώτη στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου).

Προσωρινός πρόεδρος, κατόπιν επιλογής και υπόδειξης Σαμαρά, ανέλαβε την επομένη ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μέχρι τη σύγκληση συνεδρίου του κόμματος και την εκλογή νέου προέδρου, που προσδιοριζόταν για την άνοιξη του 2016.
Η στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα, η συμφωνία με τους δανειστές (12 Ιουλίου), η ψήφιση του 3ου Μνημονίου (14 Αυγούστου) και η προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου, ανέβασαν τότε κατακόρυφα τις μετοχές του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Οι δημοσκοπήσεις τον ευνοούσαν και έδειχναν μάχη στήθος με στήθος με τον Αλέξη Τσίπρα και αυξημένα ποσοστά για την Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Όμως, άλλες οι βουλές των ψηφοφόρων, που έδωσαν μια άνετη πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη Νέα Δημοκρατία άρχισαν να ψάχνουν να βρουν τι πήγε στραβά για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μόλις δύο ημέρες μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου, έδωσε το σύνθημα της έναρξης των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου, μη ακούοντας κάποιες εισηγήσεις που έλεγαν ότι πρώτα πρέπει να αναλυθούν τα αίτια της ήττας μέσα από ένα συνέδριο και στη συνέχεια το κόμμα να οδηγηθεί σε εκλογή αρχηγού.

Την ίδια ημέρα κιόλας ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τον κύκλο των υποψηφιοτήτων, προκαλώντας μια μικρή ενδοοικογενειακή κρίση, καθώς η αδελφή του και βουλευτής του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη θα προτιμούσε την υποψηφιότητα του γιούυ της Κώστα Μπακογιάννη, αιρετού περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Ακολούθησαν δύο ακόμα υποψηφιότητες, του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων ολοκληρώθηκε με επεισοδιακό τρόπο το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου, όταν ένας ασθμαίνων Άδωνις Γεργιάδης ανέβηκε τα σκαλιά των γραφείων του κόμματος για να υποβάλει στο «και πέντε» την υποψηφιότητά του, καθότι εξασφάλισε την τελευταία στιγμή τους απαραίτητους εκλέκτορες. Η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε, αλλά την επομένη έγινε δεκτή και υπό την πίεση παραγόντων κόμματος.

Η προεκλογική καμπάνια άρχισε σχεδόν αμέσως με περιοδείες των υποψηφίων σε όλη τη χώρα, προβολή διαφημιστικών σποτ, συμμετοχή σε τηλεοπτικές συζητήσεις και εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου. Είναι αλήθεια ότι η μακρά προεκλογική περίοδος (κοντά στους δύο μήνες) και τα ζέοντα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, αποδυνάμωσαν επικοινωνιακά τους υποψηφίους. Μια τηλεμαχία που θα ανέβαζε το γενικό ενδιαφέρον για τις εκλογές δεν έγινε ποτέ.

Στις λίγες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, το προβάδισμα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη είναι σαφές έναντι των τριών άλλων υποψηφίων και δεν αποκλείεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, αν επαληθευθούν οι μετρήσεις. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα γραφεία στοιχημάτων που δίνουν φαβορί τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Η διαδικασία

Οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα γίνουν σε δύο γύρους (22 και 29 Νοεμβρίου). Για να εκλεγεί κάποιος από τους τέσσερις υποψηφίους από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συν 1 ψήφο.

Διαφορετικά η εκλογή θα οδηγηθεί σε δεύτερη ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή (29 Νοεμβρίου), στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο πρώτοι σε αριθμό ψήφων. Έχει εκφραστεί και η άποψη ότι αν κάποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο πάνω από 40% και ο δεύτερος αρκετά μικρότερο ποσοστό, καλό είναι αυτός να δηλώσει παραίτηση για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος, που θα απαιτήσει και πρόσθετα χρήματα από το ήδη ελλειμματικό ταμείο του κόμματος.

Δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι Ελληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ανεξαρτήτως αν είναι μέλη του κόμματος. Είναι μια διαδικασία, που πρώτος καθιέρωσε στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2004 και ακολούθησε το 2009 η Νέα Δημοκρατία με την κόντρα Σαμαρά-Μπακογιάννη.

Για να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να συμπληρώσει μία αίτηση, που θα διανέμεται στο εκλογικό κέντρο και να καταβάλει το αντίτιμο των τριών ευρώ. Η αίτηση επέχει θέση επαναβεβαίωσης της κομματικής ιδιότητας ή εγγραφής νέου μέλους, αν κάποιος δεν είναι μέλος του κόμματος.
Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, ο εκλογέας ψηφίζει στο ίδιο τμήμα, που ψήφισε στον πρώτο γύρο χωρίς καταβολή καταβολή αντιτίμου.

Οι υποψήφιοι

Ευάγγελος-Βασίλειος Μεϊμαράκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και κατάγεται από πολιτική οικογένεια της Κρήτης. Ο πατέρας του Ιωάννης Μεϊμαράκης ήταν βουλευτής της ΕΡΕ, όπως και ένας μακρινός συγγενής του ο Βασίλειος Μεϊμαράκης με το «Λαϊκό Κόμμα». Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από τα φοιτητικά του χρόνια αναμίχθηκε στην πολιτική με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ανήλθε στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος επί προεδρίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και από το 1989 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στην Α΄Αθηνών.

Από το 2006 έως το 2009 διατέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας και από το 2012 έως τις αρχές του 2015 Πρόεδρος της Βουλής. Στις 6 Ιουλίου 2015 διαδέχθηκε τον Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ως προσωρινός πρόεδρος. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά, κόρη της ηθοποιού Νίτσας Μαρούδα, και έχουν δύο κορίτσια.

Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους υποψηφίους και υποστηρίζεται από το λεγόμενο «καραμανλικό στρατόπεδο», αν και στην αρχή ήταν προστατευόμενος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εκφράζει μετριοπαθείς θέσεις και επί της προεδρίας του προσπάθησε να επαναφέρει το κόμμα στο μεσαίο χώρο και το κέντρο. Είναι υπέρμαχος των ευρύτερων συναινέσεων και είχε δηλώσει προεκλογικά ότι πέρασαν οι εποχές που οι μονοκομματικές κυβερνήσεις και οι σωτήρες έδιναν από μόνοι τους λύσεις στα προβλήματα. Έχει ταχθεί κατά της υπάρχουσας εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού του κόμματος.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα και είναι γιός του Γιώργου Τζιτζικώστα, προσωπικού φίλου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που διετέλεσε υφυπουργός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργός Μακεδονίας – Θράκης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου της Αθήνας, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον και είχε την πρώτη εργασιακή εμπειρία στο Κογκρέσο.

Από το 2001 έως το 2007 δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα που στηρίζεται σε βιολογικά πρότυπα, με την επωνυμία «Αγρόκτημα Βραχιάς». Το 2007 πρωτοεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης, αλλά στις εκλογές του 2009 απέτυχε να εκλεγεί. Το 2014 εξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ως «αντάρτης» του κόμματός του, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά. Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε τη γυμνάστρια και επιχειρηματία Ελεάνα Βλάχου.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ο νεώτερος από τους τέσσερΙς υποψηφίους και θέλει να εκφράσει το νέο αίμα της παράταξης και να εμφανισθεί ως το αντίπαλο δέος του Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής και ούτε μπορεί να θέσει υποψηφιότητα μέχρι τη λήξη της θητείας του δυσχεραίνει την προσπάθειά του. Σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα, όπως της Ελλάδας, είναι μειονέκτημα, που το επισημαίνουν οι ανθυποψήφιοί του και ιδιαίτερα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Η υποψηφιότητά του έχει τη στήριξη συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.

Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δραστηριοποιήθηκε στον εκδοτικό χώρο, αναλαμβάνοντας σε νεαρή ηλικία την διεύθυνση των εκδόσεων Γεωργιάδη, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του.

Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά με τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη το 2007 και επανεξελέγη το 2009. Τον Νοέμβριο του 2011 τοποθετήθηκε υφυπουργός Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Το Φεβρουάριο του 2012 ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο και διαγράφηκε από τον ΛΑΟΣ.

Στις 17 Φεβρουαρίου προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, έχοντας παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Β΄ Αθηνών τον Μάιο του 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Το 2013 τοποθετήθηκε υπουργός Υγείας στη συγκυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚ και τον Σεπτέμβριο του 2014 κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι παντρεμένος με τη μαέστρο, συνθέτρια και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών, Ευγενία Μανωλίδου (ο δεύτερος γάμος και για τους δύο), με την οποία έχει αποκτήσει δύο γιους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι πολιτικός νέας κοπής, που έγινε γνωστός μέσα από την τηλεόραση, είτε ως τηλεβιβλιοπώλης, είτε ως συχνός καλεσμένος τηλεοπτικών εκπομπών. Κινείται μεταξύ λαϊκής δεξιάς και ακροδεξιάς και φιλοδοξεί να εκφράσει αυτό το χώρο μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Τελευταία δηλώνει ότι θαυμάζει την Μάργκαρετ Θάτσερ και την πολιτική της. Την υποψηφιότητά του στηρίζουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, όχι όμως ο Μάκης Βορίδης, που προέρχεται και αυτός από τον ΛΑΟΣ και στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο «βενιαμίν» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και διοίκηση επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ και διεθνείς οικονομικές σχέσεις στο Στάνφορντ. Εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα και από το 2004 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στην Β΄Αθηνών. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2015.

Είναι παντρεμένος με την επιχειρηματία Μαρέβα Γκραμπόφσκι και έχουν τρία παιδιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπεί την φιλελεύθερη, για άλλους νεοφιλελεύθερη, πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι υπέρμαχος του μικρού και αποτελεσματικού κράτους.

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, αδωνις γεωργιαδης, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, ντορα μπακογιαννη, το φως, γιώργος παπανδρέου, λουκας παπαδημος, ευγενία μανωλίδου, ψηφοφορία, υπουργοι, νέα, δημοψηφισμα 2015, τσιπρας, σαμαρας, βουλη, μνημονιο, δημοσκοπηση, συριζα, ελλαδα, συμμετοχή, φως, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, κρητη, ερε, θεσσαλονικη, ΛΑΟΣ, καρατζαφερης, παπαδημος, ιουνίου, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, βασιλικος γαμος, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, αιτηση, γαμος, δημοκρατια, εβδομη, εδρα, ηγεσια, ηττα, κοντρα, περιοδος, πιεση, τηλεοραση, φως, αδωνις, αιμα, ανοιξη, βοριδης, βραδυ, γεγονος, γινεται, γιώργος παπανδρέου, γραφεια, γυρος, δευτερο, δεος, διευθυνση, διοικηση, εγινε, ευγενια, ευρω, εποχες, ερε, ετος, ευγενία μανωλίδου, ιδια, ιδιο, ηλικια, υφυπουργος, εικονα, ιωαννα, κυβερνηση, κογκρεσο, κομμα, ληξη, μαεστρο, μηνες, μητσοτακης, ντορα, οικογενεια, οκτω, ουασιγκτον, πανεπιστημιο αθηνων, προβληματα, συνεχεια, συμμετοχή, τεως, τμημα, το φως, τρια, τριτη, φορα, ψηφοφορία, ιωαννης, κωνσταντινος, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κωνσταντινου, κυριακη, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα