Αντιπαραθέσεις των μεγάλων για το ψήφισμα

Η Μόσχα επικρίνει την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό
Εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΣΑ το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 31 Ιουλίου, ωστόσο στη συζήτηση που ακολούθησε εκδηλώθηκαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέχρι τις 31 Ιουλίου. Το ψήφισμα καλωσορίζει την έκθεση του ΓΓ της 6ης Ιανουαρίου 2016 (S/2016/11) για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, σημειώνοντας

ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε με την άποψη ότι, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι απαραίτητη πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2016.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ, παρά την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος, στη συζήτηση που ακολούθησε εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειώθηκε αντιπαράθεση Ρωσίας, Βρετανίας και ΗΠΑ, ενώ παράλληλα και η Αίγυπτος στην παρέμβασή της έθεσε θέμα για τη μη κατονομασία της Τουρκίας στο κείμενο.

Πέραν της μη αναφοράς της Τουρκίας στην παράγραφο του ψηφίσματος για τους αγνοουμένους, ο Ρώσος αντιπρόσωπος επέκρινε την Άγκυρα για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου, έθεσε υπό αμφισβήτηση το τι ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία για τη διευθέτηση, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε απομεινάρι της αποικιακής περιόδου που δεν έχει θέσει στον 21ο αιώνα το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο.

Αγγλοαμερικανοί εναντίον Ρώσων
Ο Βρετανός αντιπρόσωπος υπερασπίστηκε το κείμενο του ψηφίσματος που ετοίμασε η χώρα του, καθώς, όπως υποστήριξε, διατηρεί τις λεπτές ισορροπίες του Κυπριακού και εξυπηρετεί τρεις βασικούς στόχους: Καλωσορίζει την πρόοδο που σημειώθηκε, αποτυπώνει τις εξελίξεις και αυξάνει αριθμητικά τη δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Υποστήριξε ότι και οι δύο πλευρές αποδέχονται το ψήφισμα, ενώ κάλεσε όλα τα μέλη του Σ.Α. να ενθαρρύνουν τις πλευρές να φτάσουν σε λύση.

Επικριτικός προς τη Ρωσία ήταν ο Αμερικανός αντιπρόσωπος, λέγοντας ότι με την τοποθέτηση του αντιπροσώπου της επιχείρησε να πολιτικοποιήσει την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος. Και επαναλαμβάνοντας την πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, είπε πως «οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες για την επίτευξη μιας διευθέτησης στην Κύπρο».

Στήριξη και από Αίγυπτο
Ο αντιπρόσωπος της Αιγύπτου στην παρέμβασή του χαιρέτισε την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2263 από το Σ.Α., επισημαίνοντας ότι αυτό αντικατοπτρίζει την πεποίθηση όλων για τη σημασία που έχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα στην Κύπρο, ιδιαίτερα υπό το φως της θετικής δυναμικής της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ των κυπριακών πλευρών.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πλήρη δέσμευση που εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των πλευρών στην επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης το ταχύτερο δυνατόν. Ωστόσο, τόνισε ότι, παρ' όλα αυτά, η Αίγυπτος είναι πεπεισμένη για τη σημασία της συμπερίληψης στην παράγραφο 13 του προοιμίου του ψηφίσματος της φύσης και της ταυτότητας των στρατιωτικών βάσεων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κατά τρόπο που να αντανακλά την πραγματικότητα επί του εδάφους. Όταν ασχολούμαστε με το θέμα των αγνοουμένων, που έχει πρωταρχικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, πρέπει όλα τα μέρη να έλθουν αντιμέτωπα με τις ευθύνες τους, είπε.

Πρόσθεσε πως από τη στιγμή που η Αίγυπτος αναπτύσσει τη σημασία να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να έχει επιτυχία η πολιτική διαδικασία, «επαναβεβαιώνουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να είναι υπεύθυνα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, απέχοντας από οποιεσδήποτε πράξεις οι οποίες θα προκαλέσουν εντάσεις ή θα βλάψουν τη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει σήμερα».
Κατέληξε λέγοντας πως η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και τις παρούσες πολιτικές συνθήκες στην περιοχή.

Αρνητικός ο ρόλος της Τουρκίας
Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην τοποθέτησή του, αφού επισήμανε ότι η χώρα του υπερψήφισε το ψήφισμα 2263 και εξέφρασε την υποστήριξη στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο και την υποστήριξη στις διακοινοτικές συνομιλίες, τόνισε ότι στο ψήφισμα υπάρχουν σοβαρά σφάλματα, γιατί οι συντάκτες του δεν έλαβαν υπόψη τις απόψεις αριθμού μελών του Σ.Α., αλλά και «διότι δεν αντανακλά σε ένα προφανές στοιχείο της έκθεσης, την παρουσία στην Κύπρο όχι μόνο των δύο κοινοτήτων αλλά και ενός ακόμη παίκτη, της Τουρκίας, η οποία διατηρεί μία τεράστια στρατιωτική παρουσία στη νήσο και της οποίας η πραγματική σχέση με τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν είναι ακόμη καθαρή».

Ως παράδειγμα παρέθεσε το γεγονός ότι η τουρκική αεροπορία συστηματικά παραβιάζει τον κυπριακό εναέριο χώρο.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως παρόμοιες πράξεις, οι οποίες έχουν αρνητική επίπτωση στην ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων και βλάπτουν την πολιτική αεροπορία της περιοχής, θα πρέπει να σταματήσουν», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα