Αντίμετρα ΗΠΑ στο νέο τουρκικό γιόκ σε επιχειρήσεις διάσωσης

Αντίμετρα ετοιμάζουν οι Αμερικανοί για να τιμωρήσουν το νέο Τουρκικό γιόκ, στο αίτημά τους για προσγείωση αεροσκαφών, ειδικών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Σίγμα, στο κογκρέσο που μέχρι πρότινος ενέκρινε παραδόσεις μεταχειρισμένων πολεμικών αεροπλάνων και πλοίων σε χώρες συμμάχους, ακούγονται πλέον φωνές ότι η σχέση με την Αγκυρα κατέστη προβληματική.

Οι εξαιρετικά καλές σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ φαίνεται ότι άρχισαν

να μπάζουν νερά. Με τις φωνές μάλιστα, εντός της γερουσίας, που κάνουν λόγο για άρνηση της Άγκυρας να συμμορφωθεί στις κατά καιρούς υποδείξεις της Ουάσιγκτον όχι απλώς να πληθαίνουν αλλά να απαιτούν και τιμωριτικά μέτρα στις διάφορες αντιρρήσεις της Τουρκίας να ικανοποιήσουν Αμερικανικές απαιτήσεις και αιτήματα.

Τα αντίμετρα, μάλιστα, δεν αποκλείεται να μην είναι στρατιωτικά, αλλά πολιτικά, με στόχο να πληγεί ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον παρά τις διμερείς συμφωνίες, αλλά και το διεθνές δίκαιο, δεν θα συγκατατεθεί στο αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έκδοση, από τις ΗΠΑ, του ορκισμένου αντιπάλου του Τούρκου Προέδρου, Ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και το σταδιακό γκρέμισμα των καλών σχέσεων ΗΠΑ- Τουρκίας έχει να κάνει με τη νέα άρνηση σε αίτημα της Ουάσιγκτον για προσγείωση σε Τουρκική βάση αεροσκαφών τύπου V-22 Osprey, υποστηρικτικά σε διάφορες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ακόμη και μάχης σε περίπτωση συντριβής μαχητικών.

Οι Αμερικανοί υπέβαλαν το σχετικό αίτημα μετά την πτώση αεροσκάφους της Ιορδανίας και το φρικτό θάνατο του πιλότου από τους Τζιχαντιστές.

Το συγκεκριμένο αίτημα που είχε προβάλει δεόντως η Αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal απορρίφθηκε από την Αγκυρα, η οποία με τη στάση της στο θέμα του isil δε βοηθά τις χώρες που επιθυμούν την εξόντωσή του. Ηδη οι ΗΠΑ πάγωσαν την παράδοση δύο μεταχειρισμένων φρεγατών στο Τουρκικό ναυτικό, καθώς το Κογκρέσο, επικαλούμενο την ένταση που επιχειρεί η Τουρκία στην Ανατολική μεσόγειο, απέκλεισε την Αγκυρα από σχετικό νομοσχέδιο για την μεταφορά πολεμικών σκαφών.

Μέλη του κογκρέσου μάλιστα πριν την απόφαση για το πάγωμα είχαν επισημάνει ιδιαίτερα την ένταση της Τουρκίας με την Κύπρο για ενεργειακά θέματα καθώς και τις απειλές εναντίον αμερικανικών εταιρειών στην περιοχή.

Στο μεταξύ, μετά από περίοδο μιας βδομάδας που έμεινε χωρίς τουρκική πολεμική συνοδεία το πλοίο-γεωτρύπανο SAIPEM – 10000, η Αγκυρα έστειλε την φρεγάτα Βουκολίδα (bafra) από την Μερσίνα για να παρακολουθεί τις εργασίες του γεωτρύπανου, μετά την αναχώρηση της φρεγάτας Καλλίπολη (Gelibolu), που επιτηρούσε την περιοχή με πρόσχημα ότι λάμβανε μέρος στην επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται, ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros παραμένει αγκυροβολημένο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου με την παράνομη navtex που έχει εκδώσει να βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 6 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα