Αντίδραση για Ιερουσαλήμ αναζητούν οι Άραβες Μουσουλμάνοι

Κύμα θυμού και οργής κατά της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, έχει εξαπλωθεί από την Ασία, μέσω της Μέσης Ανατολής, στη Βόρεια Αφρική, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους για να καταγγείλουν την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στις Βρυξέλλες,

όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη διάρκεια του «άτυπου» πρωινού με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ζητήσουν για μια ακόμη φορά «την επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων» με τους εκπροσώπους των Παλαιστινίων, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Νεκροί και συμπλοκές

Στη Λωρίδα της Γάζας η κατάσταση μοιάζει με καζάνι που βράζει, αφού, μέχρι στιγμής, από τις συμπλοκές έχασαν τη ζωή τους 4 άτομα, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίας από τις αντιπαραθέσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, την Ιερουσαλήμ και τη Γάζα. Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τη δήλωση των ΗΠΑ. Χθες, Κυριακή, οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών προειδοποίησαν τον Ντόναλντ Τράμπ ότι η κίνησή του απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιοχή σε «περισσότερο χάος, βία, αιματοχυσία και αστάθεια».

Ένταση Νετανιάχου-Ερντογάν

Στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην πλατεία του Ιενακάπι, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κρατώντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε άμεσα να προασπιστεί τους Παλαιστινίους, χαρακτηρίζοντας την απόφαση Τραμπ «null and void» (άκυρη και μη υποβληθείσα) και δεσμεύτηκε να την καταπολεμήσει. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου απάντησε την Κυριακή, σημειώνοντας: «Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε στο Ισραήλ. Δεν είμαι συνηθισμένος να λαμβάνω εισηγήσεις για την ηθική από έναν ηγέτη που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά στην πατρίδα του, που φυλακίζει δημοσιογράφους, βοηθά το Ιράν να περάσει διεθνείς κυρώσεις και βοηθά τους τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας».

Συνεδριάζουν οι Μουσουλμάνοι

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης θα συνεδριάσει την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, για να συντονίσει την απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η Τουρκία θα επιχειρήσει μέσω της διάσκεψης να αυτοπροβληθεί στον αραβικό κόσμο ως προστάτιδα των απανταχού μουσουλμάνων, την ώρα που οι σχέσεις της με ΗΠΑ-Βρυξέλλες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή αργότερα αυτό τον μήνα. Τόσο ο αρχηγός της κοπτικής εκκλησίας της Αιγύπτου όσο και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, αποφάσισαν να μην τον συναντήσουν. Η Αλύσσια Φάραχ, εκπρόσωπος του Pence, δήλωσε την Κυριακή ότι «είναι λυπηρό το ότι η Παλαιστινιακή Αρχή απομακρύνεται από μια ευκαιρία για να συζητήσει το μέλλον της περιοχής».

Σε ετοιμότητα η Μαλαισία

Ως κλιμάκωση της κατάστασης μπορεί να θεωρηθεί η ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας της Μαλαισίας ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να εκτελέσει «το καθήκον του», αν χρειαστεί. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις πιθανότητες. Οι μαλαισιανές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα και περιμένουν οδηγίες από την ηγεσία", ανέφερε ο Μισαϊσάν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Bernama, σημειώνοντας πως η απόφαση Τραμπ αποτελεί «χαστούκι στο πρόσωπο ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου».

Την Κυριακή, περίπου 10.000 Ινδονήσιοι μαζεύτηκαν έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τζακάρτα για την υποστήριξη των Παλαιστινίων, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με αντιαμερικανικά συνθήματα, εκφράζοντας την υποστήριξή τους για την Παλαιστίνη.

ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος

Το Αμπού Ντάμπι, η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αποτελεί ένα από τους πολλούς συμμάχους των ΗΠΑ που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς φοβούνται ότι οι αντίπαλοί τους, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την κρίση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα σουνιτικά κράτη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, έχουν σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με την Κυβέρνηση Τραμπ και έχουν επικροτήσει την πιο σκληρή στάση της προς την Τεχεράνη. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι έχουν συνεργαστεί στον τομέα των πληροφοριών και στον τομέα της ασφάλειας με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ν' αντιμετωπίσουν το Ιράν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τώρα κινδυνεύουν να ταυτιστούν με την απόφαση του κ. Τραμπ και να κατηγορηθούν πως στηρίζουν τους Παλαιστίνιους. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκας, ότι η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ήταν ένα "δώρο στους ριζοσπάστες".

«Αυτό που με ανησυχεί, είναι πως σε λίγα χρόνια, μερικοί άνθρωποι θα δουν την απόφαση της Ιερουσαλήμ ως σημείο καμπής με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε τη [1979] ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν [1979]», δήλωσε στο πλαίσιο διάσκεψης στο Μπαχρέιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα