Αντιδράσεις στην αλλαγή τρόπου εργαστηριοποίησης μαθημάτων

Δεκάδες καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης κατήγγειλαν σήμερα ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου εργαστηριοποίησης των μαθημάτων, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών που συμμετέχουν στα εργαστήρια, κίνηση η οποία, σύμφωνα με τους καθηγητές, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών και υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αφήνοντας παράλληλα αδιόριστους δεκάδες καθηγητές, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των κλάδων

τους.

Καθηγητές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Χημείας, Πληροφορικής και Οικιακής Οικονομίας συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα θέματα ασφάλειας και υγείας που προκύπτουν από το μεγάλο αριθμό μαθητών στα εργαστήρια, καλώντας το Υπουργείο να προχωρήσει σε διορισμούς των αδιόριστων καθηγητών στους εν λόγω κλάδους για να λύσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Μάριο Κανεκλίδη, λόγω των αναγκών που προέκυψαν για καθηγητές στο πλαίσιο της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το Υπουργείο αποφάσισε να συρρικνώσει άλλους κλάδους για να πετύχει την πολιτική του.

«Αν θέλει να κάνει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση - την οποία εγώ θεωρώ σωστή- όφειλε το κράτος να πληρώσει κάτι, όχι να την πληρώσουμε εμείς», σημείωσε σε δηλώσεις του.

«Ο Υπουργός μας είπε ότι δεν υπάρχουν άλλες θέσεις. Τον πιστεύουμε. Το κράτος, η Κυβέρνηση ας βρει τις θέσεις. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει ένα και μοναδικό πράγμα: η ασφάλεια και υγεία των μαθητών μέσα στα εργαστήρια μας. Ο Υπουργός μας ανέφερε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χρειάστηκε κάποιους έξτρα καθηγητές. Αυτό έπρεπε να προβλεφθεί από το Υπουργείο Παιδείας και όχι να συρρικνώνει τους κλάδους μας. Δεν θα την πληρώσουμε εμείς, οι κλάδοι, για να πετύχουν τις πολιτικές τους», σημείωσε νωρίτερα απευθυνόμενους στους διαμαρτυρόμενους.

Αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του Συνδέσμου για το μάθημα του Σχεδιασμού και της Τεχνολογίας, η οποία, όπως είπε, εκθέτει το Υπουργείο Παιδείας.

Είπε ακόμα πως ο Σύνδεσμος ζητούσε διάλογο για το θέμα με το Υπουργείο από τον περασμένο Ιούνιο όμως η απάντηση του Υπουργείου ήταν αρνητική και κάλεσε τους Συνδέσμους των καθηγητών σε συνάντηση το ερχόμενο Σάββατο για να εξετάσουν την επόμενη κίνησή τους.

«Ζητούμε από τον Υπουργό Παιδείας ουσιαστική εργαστηριοποίηση σε όλες τις τάξεις του λυκείου. Ο υπερπληθυσμός στα τμήματα πρέπει να σταματήσει. Δεν γίνεται ουσιαστική μάθηση των μαθητών. Ζητούμε άμεσο διορισμό όλων των αδιοριστών, 22 στον αριθμό, ούτως ώστε να λύσουμε το ανθρώπινο πρόβλημα της εργασίας τους», δήλωσε εκ μέρους των Χημικών ο Ανδρέας Νικολάου, καλώντας τον Υπουργό να δώσει λύση σε αυτά τα δύο θέματα και προσθέτοντας πως με αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να γίνει σωστή, ποιοτική μάθηση της χημείας στα σχολεία.

Η καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας, Μαρίνα Στέλιου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια των καθηγητών του κλάδου της για την ενέργεια του Υπουργείου να εφαρμόσει αλλαγή στον τρόπο εργαστηριοποίησης των μαθημάτων, αυξάνοντας τον αριθμό τους στα εργαστήρια σε 14-15.

«Δεν έχουμε ρωτηθεί για το θέμα αυτό και δεν μας έχουν τεκμηριώσει το λόγο για τον οποίο έχει εφαρμοστεί. Η πράξη αυτή του Υπουργείου μόνο προβλήματα ασφάλειας και υγείας στους μαθητές θα προκαλέσει. Εάν οποιοσδήποτε μαθητής την ώρα του εργαστηρίου πάθει κάποιο ατύχημα, τότε το Υπουργείο θα αναλάβει τις ευθύνες του;», είπε.

Σημείωσε δεν πως με την αλλαγή αυτή αρκετοί καθηγητές που εργάζονται τα τελευταία δέκα χρόνια στην εκπαίδευση θα μείνουν άνεργοι.

«Ο αριθμός των μαθητών παραμένει ο ίδιος, κι έχουν βρει μπακαλίστικες διαδικασίες και τρόπους να στοιβάζουν τα άτομα μέσα στα εργαστήρια, να συγχωνεύουν τμήματα, να αλλάζει ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη ώστε να φαίνεται μειωμένος ο αριθμός αναγκών σε εκπαιδευτικούς μέσα στη σχολική χρονιά», σημείωσε εκ μέρους του Συνδέσμου Καθηγητών Πληροφορικής η Παναγιώτα Κατσιβέλη.

Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις και τα αιτήματα τους για να μεταβιβαστεί στον Υπουργό.

Μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, κάλεσε σε συνάντηση τους εκπροσώπους των τεσσάρων Συνδέσμων.

Ο Σύνδεσμος Γυμναστών Κύπρου ανέστειλε τη συμμετοχή του στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από την Επιθεώρηση Φυσικής Αγωγής ότι θα επιληφθεί του θέματος της μικτής γύμνασης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε για προσπάθεια ελαχιστοποίησης της διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής σε μικτά τμήματα, αποφάσισε, σε ένδειξη καλής θέλησης, την αναστολή των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας δίνοντας χρόνο για διευθέτηση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν» αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα