Αντιδράσεις κομμάτων για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό ΑΗΚ

Τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δυο οργανισμούς δημοσίου δικαίου, έναν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και έναν για το δίκτυο και τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΚΕΛ: Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός είναι πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της Τρόικα που έχει αποκαλυφθεί, ο ιδιοκτησιακός

διαχωρισμός της ΑΗΚ, που επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση, είναι το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου αυτού ημικρατικού οργανισμού.

Αποκαλυπτική είναι και η μελέτη που ετοίμασαν ξένοι σύμβουλοι, κατ’ εντολή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτήν, θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, ώστε να γίνει συμφέρουσα η πώληση της ΑΗΚ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού δεν φτάνει που μεθοδεύει το ξεπούλημα της ΑΗΚ σε εξευτελιστική τιμή, φροντίζει κιόλας να διαμορφώσει συνθήκες αύξησης του ποσοστού κέρδους για τους ιδιώτες σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών.

Οι κυβερνώντες, προεκλογικά δεσμεύονταν ότι θα αγωνιστούν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Μετεκλογικά ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο και φορτώνουν τις ζημιές στους πολίτες.

Η αξιοπιστία των κυβερνώντων έχει πλέον εκμηδενιστεί εντελώς και οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται.

Συμμαχία: Η κυβέρνηση κινείται στη βάση των απαιτήσεων της τρόικας

H απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού σε δύο εταιρείες δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση, στην αποδόμηση και στην εκποίηση της ΑΗΚ.

Για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση κινείται χωρίς πλάνο και αποκλειστικά στη βάση των απαιτήσεων της Τρόικας χωρίς να σταθμίζει τις πραγματικές συνθήκες στο ενεργειακό τοπίο στην Κύπρο. Στην ουσία πρόκειται για το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης, απλά η Κυβέρνηση ενόψει εκλογών το βαφτίζει ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Η Κυβέρνηση στην ουσία υλοποιεί την μνημονική υποχρέωση της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ αλλά δεν έχει το σθένος να πει τα πράγματα με το όνομα τους.

Ενώ είχε παραχωρηθεί δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να μην εφαρμόσει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συστήματός της, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιχείρησε να διαφυλάξει το δικαίωμα αυτό, αλλά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το απεμπολεί.

Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός θα δημιουργήσει δύο νέους δημόσιους οργανισμούς με διπλά λογιστικά συστήματα, διπλές άδειες χρήσης λογισμικών, διπλές κοινές υπηρεσίες, διπλά διοικητικά συμβούλια, διευθύνσεις κλπ. Παράλληλα θα χαθούν οι οικονομίες κλίμακος που σήμερα υφίστανται εντός του Οργανισμού. Συνεπώς ενώ το κόστος είναι εμφανές και θα βαρύνει βεβαίως τους φορολογούμενους κανείς δεν μας έχει ενημερώσει για το ποιο θα είναι το όφελος από μια τέτοια απόφαση.

Η τόνωση του ανταγωνισμού και η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού είναι το ζητούμενο, αλλά αυτό θα πρέπει να συμβαδίσει με το εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση της ΑΗΚ και όχι την διάλυση της.

Οικολόγοι: Απογοήτευση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Ως Κίνημα Οικολόγων είμαστε απογοητευμένοι από τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποδοχή της πρότασης του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για το λειτουργικό διαχωρισμό της ΑΗΚ. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με τους υπαλλήλους της ΑΗΚ και την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, γεγονός που θα προκαλέσει αναταραχή στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Το γεγονός ότι η Τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί τη δημιουργία δυο οργανισμών υπό κρατικό έλεγχο στη βάση ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος, δεν μπορεί να αποτελεί το κύριο επιχείρημα για να προχωρεί σε αυτές τις ενέργειες η Κυβέρνηση. Είναι πεποίθηση μας πως με τον τρόπο αυτό δεν αποφεύγεται η μελλοντική ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ. Γι’ αυτό και η απόφαση αυτή είναι απορριπτέα από τους Οικολόγους.

Η θέση των Οικολόγων είναι ότι πρέπει άμεσα η ΑΗΚ να απαλλαγεί από τα κομματικά βαρίδια και να μετασχηματιστεί σε μια σύγχρονη ευέλικτη και παραγωγική δημόσια επιχείρηση παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, πρέπει να γίνει και ο λειτουργικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ υπό το ίδιο κοινό νομικό καθεστώς. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας μπορεί να συζητηθεί αν είναι προς το δημόσιο συμφέρον ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΑΗΚ και όχι γιατί το επιβάλλει η Τρόικα ή οι όποιες δογματικές αντιλήψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα