Ανώμαλη προσγείωση για τις προθέσεις της Τουρκίας

Καμία διάθεση να συζητήσει το Κυπριακό έδειξε ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Αν και τέθηκε ενώπιον του η ανάγκη για έναρξη προπαρασκευαστικού διαλόγου μεταξύ ΕλλάδαςΤουρκίας, δεν επιβεβαίωσε την καταρχήν θετική πρόθεση που κατ’ ισχυρισμό, είχε διατυπώσει ο Υπουργός του των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Περί τούτων ενημέρωσε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα διαπιστώθηκε, επίσης, η πλήρης σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη καλής προετοιμασίας μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν όπως οι Κυβερνήσεις των δυο χωρών να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συντονισμό για τα περαιτέρω βήματα», είπε.

Η άρνηση Ερντογάν να θέσει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του το Κυπριακό, ουσιαστικά βάζει το θέμα στον «πάγο» κάτι που εμφαίνεται και από την τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

«Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Βάλαμε πάνω στο τραπέζι ένα θέμα, που όλα τα ιστορικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών το είχαν εξαφανίσει, ή αποδέχονταν να παραμείνει: τα ξένα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τα λεγόμενα ζητήματα των εγγυήσεων», δήλωσε ο Νίκος Κοιτζιάς.

Επιπλέον, ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων, για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, την οποία χαρακτήρισε επιτυχημένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα