Παρουσιάστηκε το βιβλίο του διπλωμάτη Μιχάλη Σταυρινού

Πραγματοποιήθηκε στις 11/12/2017, υπό την αιγίδα της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο Αμφιθέατρο UNESCO, η παρουσίαση του βιβλίου του Διπλωμάτη και Συγγραφέα, Δρ Μιχάλη Σταυρινού, “Ο Αετός των Λευκάρων – Αθανασία: Η Ανατροπή του Χρόνου”.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και η Δημοσιογράφος Δόξα Κωμοδρόμου. Το βιβλίο, ιστορικό μυθιστόρημα, παρουσίασε ο Αν. Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου,

Πέτρος Παπαπολυβίου. Συντονιστής ο Δ/ντης της Ακαδημίας Δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης. Αντιφώνηση από τον Συγγραφέα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος προσκεκλημένων. Το βιβλίο αποτελεί κατάθεση ψυχής του συγγραφέα. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, διάσπαρτο με αυθεντικές ιστορικές μαρτυρίες, καθώς και μυθιστορηματικές ενσωματώσεις σε ιστορικά τεκμηριωμένες καταγραφές γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Έτσι, και το ιστορικό μυθιστόρημα, “Ο Αετός των Λευκάρων”, έρχεται να υμνήσει τον διαχρονικό ρόλο της Κύπρου και του λαού της, ως προασπιστών των Δυτικών Αρχών, της ελευθερίας, της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας και παράδοσης, του ανυπόταχτου σε ξένους δυνάστες και κατακτητές, της καλώς νοούμενης φιλοπατρίας και της προσφοράς προς το ιδεολογικό υπόβαθρο των αξιών που διέπουν σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.»

Ο Ιστορικός Πέτρος Παπαπολυβίου στην ομιλία του σημείωσε ότι: «Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς, από ιστορικής σκοπιάς, να επισημανθεί ότι, ο συγγραφέας, δεν περιορίζεται να καταγράψει τεκμηριωμένα ιστορικά συμβάντα, αλλά και να τα κρίνει και να εξαγάγει διδακτικά συμπεράσματα και νουθεσίες για σώφρονα και νουνεχή χειρισμό των εθνικών θεμάτων, σε ανάλογες, συνθήκες, οι οποίες επαναλαμβάνονται στην Κύπρο, δυστυχώς, χωρίς πάντοτε την επίδειξη της δέουσας ρεαλιστικής σοφίας, η οποία θα υπηρετούσε καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα, κατά το πρότυπο των συναφών διπλωματικών χειρισμών ενός Βενιζέλου».

Η Δημοσιογράφος Δόξα Κωμοδρόμου επισήμανε ότι: «Μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνεται η ζωή του πλανήτη μας, η πολύ-χιλιόχρονη ιστορική διαδρομή της Κύπρου και η προσωπική αναδίφηση των προαιώνιων καταβολών του συγγραφέα. Κεντρικό μεταφυσικό πλάσμα του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος είναι ο «Αετός των Λευκάρων». Ένα ατίθασο όρνεο, που ούτε ο χρόνος, μήτε η απόσταση μπορούν να το δαμάσουν, μια μετεμψύχωση της καρδιάς των Λευκάρων, της Κύπρου ολόκληρης και των καταβολών της γενιάς του κεντρικού ήρωα του ιστορήματος, του Σταύρη.»

Κατά την αντιφώνηση του ο συγγραφέας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ιδεολογία, η μεταφυσική, το συναίσθημα, ο αλτρουισμός, ο υγιής πατριωτισμός, η ιστορική διδαχή, η ποίηση και ο προσδιορισμός μιας υπέρτατης οικουμενικής αποστολής για την Κύπρο και τον λαό της, αποτελούν τους βασικούς σημειολογικούς πυλώνες της μυθιστορικής αυτής σύνθεσης, που παρουσιάζουμε σήμερα.

Το ιδεολογικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης προσπάθειας, καθώς και της όλης βιοθεωρίας του συγγραφέα, κωδικοποιούνται, ως επιτομή, μέσα στο ακόλουθο απόφθεγμα/αφιέρωμα: “Στους γονείς μου, για τη ζωή μου, στην πατρίδα μου, για τη φύση (τον χαρακτήρα) μου, και στους προγόνους μου, που αποτέλεσαν τις ρίζες μου σ’ αυτή την πατρίδα».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Εύχομαι ένα τέτοιο βιβλίο να είναι καλοτάξιδο, και να μεταφραστεί κάποια στιγμή, σε ξένες γλώσσες, τόσο, για να γίνει ευρύτερα γνωστός ο ακριτικός ρόλος της Κύπρου απέναντι στις αντι-δυτικές δυνάμεις, όσο, και για να καταξιωθεί ένα αξιόλογο κυπριακό έργο στο διεθνές πεδίο».

Keywords
Τυχαία Θέματα