Άνοιξε το κεφάλαιο 17 για την Τουρκία

Τουρκία και ΕΕ άνοιξαν σήμερα στις Βρυξέλλες το πρώτο εδώ και δύο χρόνια θεματικό κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υλοποιώντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την επανενεργοποίηση της διαδικασίας. Το κεφάλαιο 17 αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική και εστιάζει στα οικονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ για έλλειμμα και χρέος, αλλά και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

To

κεφάλαιο ανοίγει τη χρονική περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνεται ως εκλίπουσα από την Τουρκία, τη στιγμή που η Κύπρος επιτρέπει το άνοιγμα κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Το κεφάλαιο 17 είχε μπλοκάρει η Γαλλία το 2007. Η αναφορά που γίνεται σε μονομερή δήλωση της Τουρκίας για "εκλίπουσα" Κυπριακή Δημοκρατία σκοπεί στην ανεφαρμογή των Κυπρογενών υποχρεώσεων έναντι της Κύπρου, τις οποίες η Τουρκία αγνοεί επανειλημμένα.

Το γεγονός χαιρέτισαν τόσο ο Γιάν Άσελμπορν, όσο και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν αρμόδιος για τη διεύρυνση. Εντύπωση προκάλεσε σε κοινοτικές πηγές το γεγονός ότι η Τουρκία εκπροσωπήθηκε από τρία μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Σιμσέκ, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει κατά την τοποθέτησή του ενώπιον του Τύπου πως η Τουρκία “θα κάνει το παν” για να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Παρομοίως οι Υπουργοί Βολκάν και Τσαβούσογλου υπερθεμάτισαν στο γεγονός ότι ο μόνος στόχος της Άγκυρας είναι η πλήρης ένταξη στη ΕΕ.

Τα τρία μέλη της τουρκικής κυβέρνησης στην ίδια γραμμή παρέθεσαν τους τομείς συνεργασίας της ΕΕ με τη Τουρκία, τα οφέλη για τις δύο πλευρές, την πτυχή του μεταναστευτικού και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εκφράζοντας την ελπίδα να ανοίξουν και άλλα κεφάλαια σύντομα.

Ο κ. Σιμσέκ ανέφερε τα κεφάλαια 15 για την ενέργεια, 23 και 24 για τη δικαιοσύνη και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, 26 για την εκπαίδευση και 31 για την εξωτερική πολιτική.

Με το σημερινό άνοιγμα έχουν πλέον ανοίξει 15 από τα 35 στο σύνολο ενταξιακά κεφάλαια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης ήρθαν σε δύσκολη θέση όταν ρωτήθηκαν δημόσια για τις επιδρομές σε τουρκικές εφημερίδες και τις συλλήψεις δημοσιογράφων, με τον Γιάν Άσελνμπορν να υπενθυμίζει δημόσια ότι έκανε ειδική αναφορά για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας και τα πολιτικά κριτήρια κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου.

Ο Λουξεμβούργιος υπουργός υπογράμμισε το ειδικό βάρος της Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ από πλευράς Επιτροπής ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε τις προόδους της Τουρκίας στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βόλκαν Μποζκίρ χαιρέτισε την επανενεργοποίηση της διαδικασίας για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ μετά από απραξία πολλών ετών και τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει μια σαφή ενταξιακή προοπτική. Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στους όρους και τις προϋποθέσεις της τελωνειακής ένωσης και υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Ευρώπης - Τουρκίας στο προσφυγικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις συλλήψεις δημοσιογράφων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία οι Τούρκοι ιθύνοντες αρκέστηκαν στην απάντηση ότι δεν εμπλέκονται σε θέματα δικαιοσύνης ενώ από ευρωπαϊκής πλευράς ο υπουργός Άσελμπορν υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στη λειτουργία της Δημοκρατίας και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις υποψήφιες για ένταξη χώρες

Σε ότι αφορά το προσφυγικό ζήτημα η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε ότι προτίθεται να δώσει το δικαίωμα εργασίας στους Σύρους που διαμένουν στο τουρκικό έδαφος, αλλά κατέκρινε την τάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να δέχονται στο έδαφος τους, τους καλύτερα καταρτισμένους από πλευράς προσόντων πρόσφυγες.

Πηγές - ΚΥΠΕ/ΑΠΕ/ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα