Νταβούτογλου: Ανοιχτοί οι διαύλοι με Μόσχα-Δεν απολογούμαστε

Η Τουρκία ούτε θα απολογηθεί ούτε και θα δώσει αποζημίωση στη Ρωσία, επανέλαβε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ωστόσο είπε ότι θέλουν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Σε δηλώσεις του για τη ρωσοτουρκική κρίση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Άγκυρα τήρησε συγκρατημένη στάση από την αρχή. "Γίνεται λόγος για ένα επεισόδιο εναντίον αεροσκάφους που έκανε πολλές παραβιάσεις και προειδοποιήθηκε πολλές φορές. Δεν μπορεί να υπάρξει απολογία ή αποζημίωση. Η Τουρκία και η

Ρωσία είναι δύο χώρες που αισθάνονται την ανάγκη για ασφάλεια και ανάπτυξη. Δεν είναι σωστό να ακολουθείται πολιτική που να προκαλεί την ένταση. Εμείς είπαμε ελάτε να συζητήσουμε στο τραπέζι . Δεν πρέπει να επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε τρίτες χώρες. Η Τουρκία λαμβάνει όλα τα τα μέτρα για να προστατεύσει τον εναέριο της χώρο και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε εξηγήσεις. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε διάλογο", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Για το χθεσινό επεισόδιο στο Αιγαίο κατά το οποίο μια ρωσική φρεγάτα έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον τουρκικού αλιευτικού, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι έγιναν τα απαραίτητα βήματα. "Ζητήσαμε να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα στις συναντήσεις με Λαβρόφ μεταξύ κοινών αντιπροσωπειών και να γίνουν τα απαραίτητα βήματα. Θέλουμε να αφήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μας με τη Ρωσία", είπε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα υπήρξε άλλο ένα επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αυτή τη φορά στη Μαύρη Θάλασσα. Τουρκικό πλοίο με προειδοποιητικά πυρά ανάγκασε τουρκικό εμπορικό πλοίο να αλλάξει την πορεία του, όπως έγινε χθες στο Αιγαίο.

Πάντως σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ είπε ότι η Ρωσία έχει τρία αιτήματα από την Άγκυρα: Απολογία, τιμωρία υπευθύνων και αποζημίωση.

Για το ενδεχόμενο διακοπής φυσικού αερίου, ο Ρώσος Πρέσβης είπε: "Τί θα κάνουμε εμείς εάν στη Ουκρανία μέσω της οποίας πάει φυσικό αέριο στην Τουρκία πάθει ζημιά; Τα συμπεράσματα δικά σας".

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα