Άνοιξε ο δρόμος γι'αποζημιώσεις αγωνιστών ΕΟΚΑ από Βρετανούς

Άνοιξε ο δρόμος για διεκδίκηση αποζημιώσεων από 35 συνολικά Ε/κ βετεράνους αγωνιστές της ΕΟΚΑ οι οποίοι υπέστησαν βασανιστήρια από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955 – 59.

Στην απόφασή του το βρετανικό Δικαστήριο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι απορρίπτεται το επιχείρημα των Βρετανών, ότι δηλαδή θα έπρεπε να γίνει στην Κύπρο η διαδικασία και ότι δηλαδή μετά παρέλευση κάποιων ετών παραγράφεται το αδίκημα

και τόνισε ότι ένα κράτος θα πρέπει να λογοδοτεί στα δικά του Δικαστήρια με τον δικό του νόμο και δεν πρέπει να αποφεύγει τις ευθύνες του σε μια χώρα όπου τον αποικιακό νόμο τον έχει κάνει η ίδια, εννοώντας φυσικά την Βρετανία.

Δικαίωση από βασανιστήρια Άγγλων-Μεγάλη μέρα αγωνιστών ΕΟΚΑ

Ο Δικηγόρος που εκπροσωπεί την ομάδα των 35 Βετεράνων, ανέφερε, «Είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα, διότι αυτή η υπόθεση μπορεί και θα καταφέρει να κερδίσει τη δίκη. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να υποφέρουν από τους φυσικούς και ψυχολογικούς τραυματισμούς τους».

Σε δηλώσεις του στην Guardian ο Χρίστος Σωκράτους, 79χρονος Βετεράνος, ανέφερε, «Δεν μένουν πολλά ακόμα χρόνια. Είμαι 79. Για ένα ολόκληρο μήνα, με χτύπησαν, με κλωτσούσαν, με χτυπούσαν και με έβλαψαν και ελπίζω μόνο ότι δεν βρίσκουν άλλο επιχείρημα για να μην κάνουν ό, τι είναι σωστό».

«Οι Άγγλοι είναι σκληροί. Είναι τόσο πονηροί όσο οι λύκοι», σημείωσε

Keywords
Τυχαία Θέματα