«Ανοίγουν» θέσεις στο Δημόσιο

Σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Υγεία και Στρατό οι πρώτες θέσεις που ξεπαγώνουν
Χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας και δηλώνουν ότι εντός του 2017 θα πρέπει να προσληφθούν και άλλοι

Με το σταγονόμετρο άρχισαν τους τελευταίους μήνες, με την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο, να ξεπαγώνουν ορισμένες θέσεις σε νευραλγικούς τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας, στην οποία οι προσλήψεις είχαν παγώσει από το 2012 και με ορίζοντα το 2016.

Η αρχή έγινε

με τον υπό κατάρρευση δημόσιο τομέα της Υγείας, όπου πριν από λίγες μέρες άναψε το πράσινο φως για την άμεση πλήρωση είκοσι οκτώ κενών θέσεων γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σημειώνεται ότι από τις 28 θέσεις οι 14 έχουν ήδη προκηρυχθεί μετά από αφυπηρετήσεις και παραιτήσεις γιατρών.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η απόφαση για πλήρωση και 24 κενών μόνιμων θέσεων διασωστών, πληρώματος ασθενοφόρων. Οι θέσεις αυτές είναι πρώτου διορισμού και αφορούν τη μισθοδοτική κλίμακα Α2, ενώ η διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων για την πλήρωση των θέσεων αυτών έχει ορισθεί για την 3η Σεπτεμβρίου του 2016.

Πρόσληψη τριών χιλιάδων οπλιτών
Εκτός από την ανακοίνωση των νέων θέσεων στον δραματικά υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα της Υγείας, την περασμένη βδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία των τριών χιλιάδων συμβασιούχων οπλιτών που θα προσληφθούν στην Εθνική Φρουρά.

Η πρόσληψή τους αναμένεται να γίνει περί τα τέλη του ερχόμενου Οκτωβρίου, ενώ ακολούθως αφού παρακολουθήσουν τη βασική εκπαίδευση, θα αναλάβουν καθήκοντα στις μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαγγελματίες οπλίτες θα υπογράψουν σύμβαση για ένα χρόνο, που θα είναι η δοκιμαστική περίοδος και στη συνέχεια θα υπάρχει η δυνατότητα για ανανέωση της σύμβασης συνολικά για δέκα χρόνια. Ο μηνιαίος τους μισθός θα ανέρχεται στα €1.127 συν ο 13ος μισθός.

Προσλήψεις σε Αστυνομία και Πυροσβεστική
Τον δρόμο της υλοποίησης, επίσης, φαίνεται να παίρνει και η πρόσληψη 210 αστυνομικών και 40 πυροσβεστών, θέσεις τις οποίες είχε ξεπαγώσει πρόσφατα η Βουλή μετά από αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η προκήρυξη των θέσεων αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν με τα νέα κριτήρια και κανονισμούς που υιοθετήθηκαν. Αυτό δήλωσε στη «Σ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Ανδρέας Συμεού, εξηγώντας ότι οι νέοι κανονισμοί καταργούν την προφορική εξέταση και εισάγουν νέα στοιχεία για την πρόσληψη, όπως βάρος και ύψος των νέων αστυνομικών.

Ο κ. Συμεού πρόσθεσε ότι εντός του 2017 θα ζητήσουν την πρόσληψη και άλλων στην Αστυνομική και Πυροσβεστική Δύναμη, καθώς οι κενές θέσεις στην Αστυνομία να φτάνουν τις 650.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 250 θέσεις που θα ξεπαγώσουν στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική είναι κλίμακας Α3 μέχρι Α7, ενώ η μέση ετήσια δαπάνη για τους 250 αστυνομικούς και πυροσβέστες εκτιμάται στα €6,7 εκατ., με το άμεσο κόστος για το 2017 να υπολογίζεται στα €3,7 εκατ.

Όσον αφορά επίσης την πλήρωση άλλων κενών θέσεων στον Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, το Υπουργικό Συμβούλιο και η Βουλή ενέκρινε την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων, που θα πληρωθούν από υπηρετούντες εκτάκτους στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Ενέκριναν ακόμα το ξεπάγωμα διευθυντικών θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς μισθολογικό όφελος.

Έφυγαν 4.164 από το δημόσιο
Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε και ο στόχος για μείωση των υπηρετούντων στη Δημόσια Υπηρεσία, κατά 4.164 υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5.000 ήταν μέρος των μέτρων εξυγίανσης και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, που λήφθηκαν για τη ρύθμιση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετώπιζε η Κύπρος.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2017 τερματίζεται η έκτακτη εισφορά 10% στο μισθολόγιο του δημόσιου και ημικρατικού τομέα, η οποία επιβλήθηκε το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των εργοδοτουμένων στον δημόσιο τομέα τον Απρίλιο του 2015 υποχώρησε σε 47.865 άτομα σε σχέση με 52.224 τον αντίστοιχο μήνα του 2011, παρουσιάζοντας ουσιαστικά μείωση της τάξης των 4.359 ατόμων.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι αποχώρησαν πρόωρα λόγω των φόβων για απώλεια των παροχών που δικαιούνται με τη συνταξιοδότησή τους, ενώ και μεγάλος αριθμός τους συνταξιοδοτήθηκαν χωρίς να πληρωθούν οι θέσεις.

Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από το σύνολο των εργοδοτουμένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι 17.504, εκ των οποίων οι 12.541 ήταν μόνιμοι και οι 4.963 έκτακτοι, ανήκαν στην Κεντρική Κυβέρνηση.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2010, οι δημόσιοι υπάλληλοι αριθμούσαν 18.809 άτομα, εκ των οποίων οι 14.181 ήταν μόνιμοι και οι 4.628 έκτακτοι. Στην εκπαίδευση (όλες οι βαθμίδες) το πρώτο τετράμηνο του 2014 οι εκπαιδευτικοί αριθμούσαν 12.892 άτομα (10.534 μόνιμοι και 2.358 έκτακτοι).

Επίσης, μικρής κλίμακας ήταν η μείωση του αριθμού των εργοδοτουμένων στις δυνάμεις ασφαλείας, όπου το πρώτο τετράμηνο του 2014 οι εργοδοτούμενοι αριθμούσαν 9.713 άτομα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, όταν ήταν 10.162 άτομα.

Σε δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι είναι σημαντικό ότι άρχισαν να ξεπαγώνουν κάποιες θέσεις στη δημόσια υπηρεσία, καθώς η ραχοκοκκαλιά του κράτους, η Δημόσια υπηρεσία, είναι σε σημαντικό βαθμό υποστελεχωμένη.

Ο κ. Χατζηπέτρου εξέφρασε την άποψη ότι ενώ οι 5 χιλιάδες θέσεις που θα έπρεπε να μειωθούν αφορούσαν και την ευρύτερη δημόσια υπηρεσία, εντούτοις αυτές κενώθηκαν μόνο από τη δημόσια υπηρεσία. «Η δημόσια υπηρεσία, ενώ το 2012 ήταν γύρω στις 18 χιλιάδες, σήμερα είναι στις 12,5», ανέφερε χαρακτηριστικά, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου, κάποιες νευραλγικές θέσεις στον τομέα να είναι κενές, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της κρατικής μηχανής.

Keywords
Τυχαία Θέματα