Ανησυχούν οι Κύπριοι φοιτητές στα Βρετανικά Πανεπιστήμια

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμα με ακρίβεια τη ζημιά που θα προκληθεί στην τσέπη αλλά και στα προνόμια των Κύπριων φοιτητών που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία με την υπερψήφιση του Brexit.

Ωστόσο τους φοιτητές καθησυχάζουν τα ίδια τα Βρετανικά Πανεπιστήμια με ανακοίνωση τους ότι δεν ενδέχεται καμία αλλαγή για τα δύο τουλάχιστον επόμενα χρόνια.

Ενώ επισημαίνουν ότι θα κάνουν τα πάντα με την αγγλική κυβέρνηση ώστε και μετέπειτα τα δεδομένα να παραμείνουν τα ίδια μιας και η ευρωπαϊκή αγορά είναι σημαντική.

"Η ενημέρωση που έχουμε μέχρι

στιγμής από τα Πανεπιστήμια είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους υφιστάμενους φοιτητές, γενικότερα για τους ευρωπαίους φοιτητές και ότι έχουν την κάθε καλή πρόθεση οι πανεπιστημιακές αρχές να επιλύσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως Πρόεδρος ΕΦΕΚ του Ηνωμένου Βασιλείου, Παντελής Ποιητής σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Άλλωστε οποιαδήποτε αλλαγή μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην Βρετανία. Δεν αποκλείεται να χάσει την πρωτιά όσον αφορά την επιλογή των φοιτητών για τις σπουδές τους. Ως εκ τούτου θα επωμιστούν μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Όπως δήλωσε ο Παντελής Ποιητής "Το καθεστώς στο οποίο παραμένει μέχρι στιγμής είναι αβέβαιο.Δηλαδή υπάρχει ναι μεν θετική πρόθεση να παραμείνουν οι καταστάσεις ως έχουν.Παρά τα’ αυτά δεν ξέρουμε και πρέπει να το επιβεβαιώσουμε στη πράξη το εν λόγο γεγονός.

Οι όποιες αρνητικές εξελίξεις αναμένεται να διαφανούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και θα επηρεάσουν τους μελλοντικούς φοιτητές με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σημειώνεται πως σήμερα υπάρχουν γύρω στις 12.000 εγγεγραμμένους Κύπριους φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Έτοιμο για την ομαλή απορρόφηση, μέσω της διαδικασίας των μετεγγραφών, των Κύπριων φοιτητών εξωτερικού οι οποίοι θα επηρεαστούν δυσμενώς από την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, στην περίπτωση που Κύπριοι φοιτητές επηρεαστούν σε βαθμό που θα αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό εξαιτίας των οικονομικών εξελίξεων, τότε θα υπάρξει δυνατότητα να καταθέσουν, προς εξέταση, αίτηση μετεγγραφής προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Σύγκλητος με σκοπό τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα