Θα μείνουμε άρεγε με το στόμα ανοικτό;

Τον Μάϊο του 2015 «οι δυο ηγέτες», όπως αποκαλούνται πια ο Πρόεδρος της Κ.Δ. και ο κατοχικός ηγέτης και εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, αποφάσισαν το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας. Φυσικά αφού ο κ. Ακκιντζί πήρε την άδεια των κατοχικών στρατευμάτων.

Εκείνοι που θεωρούν ότι με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ανοίγονται προοπτικές για το μέλλον, δήλωναν ευχαριστημένοι και αισιοδοξούσαν, ότι μέχρι τα Χριστούγεννα του 2015 θα άρχιζε η ελεγχόμενη διέλευση Ελληνοκυπρίων και τουριστών προς την κατεχόμενη

περιοχή και η αντίστοιχη διέλευση Τουρκοκυπρίων προς την ελεύθερη περιοχή της Κ.Δ.

Τα Χριστούγεννα του 2015 παρήλθαν, χωρίς καμιά αλλαγή και φυσικά με την οδό Αμμοχώστου της Δερύνειας να τερματίζεται στο κατοχικό οδόφραγμα. ‘Ηδη παρήλθαν και έξι μήνες του 2016, δεκατρείς συνολικά μήνες, χωρίς καμιά πρόοδο. Το οδόφραγμα παραμένει κλειστό. Και μάταια αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι, περιλαμβανομένων όσων λογαριάζουν να ανοίξουν επιχειρήσεις περιπτέρων και μικροκαταστημάτων, για εξυπηρέτηση αυτών που θα αναμένουν να πάρουν την άδεια των κατοχικών δυνάμεων για να επισκεφτούν τα χωριά και τις γειτονιές που βρίσκονται τα σπίτια τους. Φυσικά τα σπίτια τους ούτε να τα επισκεφτούν θα μπορούν, αφού σε αυτά διαμένουν «δικαιούχοι χρήστες», που προσδοκούν να ανακηρυχθούν σε νόμιμους ιδιοκτήτες. Προσωπικά δεν πρόκειται να ζητήσω άδεια, να περάσω το οδόφραγμα για να επισκεφθώ τη γειτονιά μου.

Να με συγχωρήσουν οι αναγνώστες μου που χρησιμοποιώ ωμά ρεαλιστικούς όρους για περιγραφή του «ανοίγματος των οδοφραγμάτων». Δεν μπορώ όμως να κοροϊδεύω τον εαυτό μου, χρησιμοποιώντας την επίσημη εκδοχή, ωραιοποιώντας την κατοχή και να χρησιμοποιώ τις λέξεις «επαναπροσέγγιση» και «δεν ξεχνούμε την Αμμόχωστο και για τούτο την επισκεπτόμαστε», όπως είπε και ένας πολιτικός που φλέγεται για τη λύση και που πιστεύει ότι «δεν ξεχνώ την Κερύνεια, σημαίνει την επισκέπτομαι». Το θέμα μου όμως δεν είναι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή της απόφασης για άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας.

Θέλω όμως να κάμω ένα παραλληλισμό. Το Μάϊο του 2015 αποφάσισαν το άνοιγμα του οδοφράγματος. Πέρασαν δεκατρείς μήνες και κανένας ακόμα δεν πέρασε το οδόφραγμα. Σε κάποια συνάντηση τους προσεχείς μήνες «οι δυο ηγέτες» ίσως αποφασίσουν και να πουν «Και τώρα θα αρχίσουμε τη συζήτηση για το εδαφικό και τις εγγυήσεις. Και όταν συμφωνήσουμε τις αρχές και καθορίσουμε τις συναντιλήψεις θα αρχίσουμε την προσπάθεια να φτάσουμε σε συγκλίσεις για το εδαφικό».

Τότε φυσικά θα πρέπει να παρουσιαστούν χάρτες και να καθοριστούν οι περιοχές που θα επιστραφούν. Πόσους μήνες άραγε θα χρειαστούν γι αυτή τη διαδικασία, μέχρι να συμφωνήσουν; Θα μπορέσουν άραγε, όση καλή διάθεση και να δείξει η Τουρκία να καθορίσουν τις περιοχές, τα χωριά και τις πόλεις που θα επιστραφούν σε δυο τρεις μήνες, ώστε το Δεκέμβριο του 2016 να φτάσουμε στο δημοψήφισμα, για να προλάβει τη λύση ο Μπαν Κιν Μουν και ο Ομπάμα; Είναι δυνατόν;

Φυσικά σας λέω είναι δυνατόν, αν όλα έχουν αποφασιστεί με τη μυστική διπλωματία και εφαρμοστούν τα στρατηγικά συμφέροντα των στρατηγικών μας εταίρων, που εξυπηρετούν οι Αναστασιάδης και Κασουλίδης. Το Δεκέμβριο λοιπόν θα μας τα παρουσιάσουν. Και θα μείνουμε με το στόμα ανοικτό. Κι εμείς που δεν τρώμε κουτόχορτο, αλλά που μας κατηγορεί ο Κασουλίδης ότι δεν θέλουμε λύση, όπως μας κατηγορούσαν και πριν το 1974, ότι είμαστε ανθενωτικοί, επειδή δεν συμφωνούσαμε με τις πολιτικές τους θέσεις, με τη χούντα και την ΕΟΚΑ Β’.

Θα μείνουμε, λοιπόν, με το στόμα ανοικτό. Αλλά θα μείνει με το στόμα ανοικτό και η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, που τώρα πιστεύει, ότι η Τουρκία θέλει λύση και στηρίζει τον Αναστασιάδη, που στηρίζει την πολιτική των στρατηγικών μας εταίρων, που δεν μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε το υγραέριο, πριν από τη λύση. Καλά εμείς υποτίθεται είμαστε απορριπτικοί και τα λέμε αυτά. Οι πατριώτες, ιδεολόγοι αριστεροί, που δεν είναι μέλη της Κ.Ε. ή έμμισθοι του ΑΚΕΛ θα χειροκροτήσουν την παράδοση της Κύπρου στους στρατηγικούς μας εταίρους για χάρη της λύσης και για εξευμενισμό της Τουρκίας, όπως και το 2004;

Αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι ρεαλιστές, ετοιμαστείτε να «υπερασπιστούμε το δίκαιο, την Ιστορία και την αξιοπρέπεια μας» και ΟΧΙ το ΝΑΤΟ, τους εταίρους μας και την Τουρκία.

O Πέτρος Θ. Παντελίδης είναι εκπαιδευτικός και αρθρογράφος.

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα