Ανησυχητικά ευρήματα:Ο λόγος που ο πληθυσμός μας μειώνεται

Στις χώρες της Ευρώπης με τον χαμηλότερο δείκτη γονιμότητας συγκαταλέγει την Κύπρο νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης γονιμότητας του νησιού μας, όπως και των Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, ήταν 1, 32 παιδιά ανά γυναίκα το 2015.

Συνεπώς, σύμφωνα με τη μελέτη, έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030 ο αριθμός

των θανάτων στην Κύπρο πιθανώς να ξεπερνά πλέον τον αριθμό των γεννήσεων.

Και παρότι οι ντόπιοι θα μειώνονται, βάσει της μελέτης, ο γενικός πληθυσμός του νησιού θα αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, από 850 χιλιάδες το 16, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός θα αυξηθεί στις 900 χιλιάδες το 2030 και σχεδόν στο ένα εκατομμύριο το 2050.

Βάσει των ευρημάτων, η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται, κυρίως στη μετανάστευση.

Για την Ελλάδα, τα ευρήματα του Ινστιτούτου του Βερολίνου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Μεταξύ των ετών 11 με 16, έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της.

Αυτό οφείλεται στη γέννηση λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Προβλέπεται ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 16, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%.

Αντίθετα, στην κορυφή της ευρωπαϊκής γονιμότητας βρίσκεται σήμερα η Γαλλία με δείκτη γέννησης σχεδόν δύο παιδιών (1,96) ανά γυναίκα, ενώ σχετικά υψηλός είναι και ο δείκτης γονιμότητας των Ιρλανδία, Βρετανία, Σουηδία και Δανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα