Ανησυχία ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για τα οικονομικά της ΤΑ

Τη δυσχερή οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ), εξέτασε την Πέμπτη η Παγκύπρια Κλαδική Επιτροπή Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ.

Σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την έντονη ανησυχία της γιατί οι περισσότεροι Δήμοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

« Αν λάβουμε δε υπόψιν μας ότι η μείωση των κρατικών χορηγιών προς τις ΑΤΑ

θα συνεχιστεί και το 2016 και η οποία ξεπερνά -μόνο για τους Δήμους -τα 50 εκ.ευρω (σχεδόν 50%) και την αδυναμία των δημοτών να εκπληρώνουν έγκαιρα τις φορολογικές υποχρεώσεις, αναμένεται ότι το 2016 αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η προσπάθεια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο εν εξελίξει διάλογος δεν φαίνεται να οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα και επικρατεί στασιμότητα, την ίδια ώρα που στο όνομα της οικονομικής ασφυξίας των Α.Τ.Α. και της προωθούμενης μεταρρύθμισης συνεχίζεται μεν η πλήρης απαγόρευση προσλήψεων, αλλά κανένα πρόβλημα δεν δημιουργεί η ανεξέλεγκτη αγορά υπηρεσιών σ’ όλο το φάσμα των υπηρεσιών στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Σιγά σιγά αλλά σταθερά ξηλώνεται ο μηχανισμός λειτουργίας της Τ.Α. και πλήττεται η σχέση του Δήμου με το Δημότη», αναφέρεται.

Η Κλαδική Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΣΗΔΗΚΕΚ αποφάσισε να καλέσει την ηγεσία της συντεχνίας όπως σε συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο για λήψη μέτρων συμπεριλαμβανομένου και δυναμικής αντίδρασης των εργαζομένων του κλάδου, με στόχο να ληφθούν άμεσα πολιτικές για αναστροφή "της καταστροφικής αυτής πορείας". Σ’ αυτή δε την προσπάθεια να κληθούν να συμμετάσχουν και οι ίδιοι οι Δήμοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα