Χαμηλοί τόνοι αλλά ανησυχία για ρήξη ανάμεσα σε ΕΕ-Τουρκία

Χαμηλώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Τουρκία οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντώνται στη Σλοβακία, εκφράζοντας, ωστόσο, έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη ρήξη στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Άγκυρα.

Οι 28 ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα στη Μπρατισλάβα με τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Omer Celik.

Ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το διάστημα

την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ένωση θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος. Αναμένω, είπε, ότι η σημερινή συνάντηση θα συμβάλει στη βελτίωση και εξομάλυνση της ατμόσφαιρας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, επέκρινε την άμεση στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, δήλωσε ότι οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας για ανάσχεση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Αντίθετα η Αυστρία πρότεινε η ΕΕ να διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, εκφράζοντας ανησυχία για τα θέματα της δημοκρατίας και της οικονομίας.

Ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Sebastian Kurz, δήλωσε στη Μπρατισλάβα ότι η Βιέννη θέλει να συνεργαστεί με την Τουρκία, αλλά όχι ως μέλος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι συνέπειες του πραξικοπήματος είναι πολύ αρνητικές.

Το πραξικόπημα πρέπει σαφώς να καταδικαστεί, αλλά το κύμα των εκκαθαρίσεων, η φίμωση εκείνων, που σκέφτονται διαφορετικά, είναι κατά τη γνώμη μας, είπε, ο λάθος δρόμος.

Άλλοι ΥΠΕΞ τόνισαν την ανάγκη να συνδυαστεί η συνεργασία με την Τουρκία με την άσκηση πίεσης στην Άγκυρα επί των δημοκρατικών προτύπων.

Μέρος αυτής της έντασης προέρχονται από παρεξηγήσεις και θα πρέπει να ρίξουμε τους τόνους υπέδειξε ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Paolo Gentiloni.

Keywords
Τυχαία Θέματα