Αναζήτηση λύσεων στην εκπαίδευση σε Υπουργική Διάσκεψη

Αναζήτηση λύσεων για κοινά προβλήματα στην εκπαίδευση κατά την Υπουργική Διάσκεψη στη Λευκωσία.


Τα κοινά προβλήματα στην εκπαίδευση απαιτούν κοινή δράση και πανευρωπαϊκή προσέγγιση για την επίλυσή τους, ανέφεραν σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Gabriella Battaini-Dragoni.

Μιλώντας πριν από την έναρξη της διήμερης Υπουργικής Διάσκεψης με θέμα «Διασφάλιση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης», η οποία ξεκίνησε σήμερα

στη Λευκωσία, ο κ. Καδής ανέφερε ότι «οι κοινές αξίες και οι κοινές δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή μας».

Από την πλευρά της, η κα Battaini-Dragoni είπε ότι το ΣτΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση, ως το μέσο που δίνει ώθηση στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η διάσκεψη διοργανώνεται από τη Γενική Διεύθυνση Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε αυτή συμμετέχουν πέραν των 200 συνέδρων από 40 χώρες, στους οποίους περιλαμβάνονται Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών οργανισμών.

Επίσης, συμμετέχει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Τίμπορ Νάβρατσιτς, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κάδη καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των θεμάτων προς συζήτηση και τη βαρύτητα που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην εκπαίδευση.

Αναφερόμενος στα προβλήματα στην εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για κοινές προκλήσεις. Για την επίλυσή τους, θα ήταν πιο αποτελεσματικό να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε την εκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, πρόσθεσε.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, των διακρίσεων, της εξτρεμιστικής βίας και του ρατσισμού, που ενίοτε οδηγούν και στα φαινόμενα τρομοκρατίας.

Οι σύνεδροι θα συζητήσουν ακόμη για «ασφαλή μαθησιακά περιβάλλοντα», για ευαίσθητα και αμφιλεγόμενα θέματα, ενώ θα τεθούν επίσης ζητήματα όπως η προσφυγική κρίση και οι μαθητές-πρόσφυγες, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν οι χώρες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αυτές.

Η Αναπληρώτρια Γ.Γ. του ΣτΕ ανέφερε, από την πλευρά της, ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική για τη διασφάλιση της «δημοκρατικής μας ασφάλειας», ώστε να αναπτυχθούν η ανοχή και οι κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.

Η κα Battaini-Dragoni είπε, επίσης, ότι η εκπαίδευση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη διαχείριση της διαφορετικότητας, ενώ αποτελεί κεντρικό πυλώνα για την οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών κοινωνιών, ώστε να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ενισχύεται το κράτος δικαίου.

Είπε, τέλος, ότι η εκπαίδευση είναι σημαντική και ως προς την ενσωμάτωση των προσφύγων, μεταναστών και αιτητών ασύλου που καταφθάνουν στην Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διάσκεψη θα βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών μέσω μιας πανευρωπαϊκής προσέγγισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα