Ανατροφή: Ποιος και πώς μεγαλώνει το παιδί μου;

Α. Ποιος Μεγαλώνει το παιδί μου;

Πώς ανα­τρέ­φου­με σή­με­ρα τα παι­δι­ά μας; Μή­πως πα­ρα­με­λού­με το έρ­γο της αγω­γής τους ή αφή­νου­με να το ασκή­σουν α­νεύ­θυ­να πρό­σω­πα και τα μέ­σα μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­σης; Το έ­ντυ­πο, το ρα­δι­ό­φω­νο, η τη­λε­ό­ρα­ση, το δι­α­δί­κτυ­ο πα­ρου­σι­ά­ζο­νται ως «κατ’ οίκον δι­δά­σκα­λοι» με τε­ρά­στι­α δύ­να­μη ε­πιρ­ρο­ής στις παι­δι­κές ψυ­χές. Ι­δι­αί­τε­ρα η τη­λε­ό­ρα­ση και το δι­α­δί­κτυ­ο λει­τουρ­γούν ως το δυ­να­μι­κό­τε­ρο σχο­λεί­ο κα­θώς δη­μι­ουρ­γούν πρό­τυ­πα προς μί­μη­ση.

«Οι σύγχρονες γυναίκες είναι απασχολημένες,

εργάζονται πολλές ώρες, οπότε είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποια βοήθεια στο σπίτι. Εφόσον δεν είναι διαθέσιμοι η γιαγιά και ο παππούς που, κατά τη γνώμη μου, είναι η καλύτερη λύση, αφού είναι άτομα απόλυτης εμπιστοσύνης και σταθερές παρουσίες στη ζωή του παιδιού, οι γονείς αναζητούν κάποια κυρία που θα κάνει αυτή τη δουλειά. Όμως ο εντοπισμός μια καλής νταντάς θέλει υπομονή και η τελική επιλογή πρέπει να γίνει με προσοχή» («Έθνος της Κυριακής» η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου).

Καλό θα ήταν να αποφύγουμε τις μικρές αγγελίες γιατί ουσιαστικά θα βάλουμε μια ξένη μέσα στο σπίτι μας και δε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζoυμε το ποιόν της. Μπορεί βέβαια να μας προκύψει η καλύτερη περίπτωση αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Αν η κοπέλα είναι αλλοδαπή καλό θα ήταν να ξέρει και κάποια στοιχειώδη ελληνικά για να μπορεί να συνεννοηθεί με το παιδί. Κι επειδή ακριβώς στην παιδική ηλικία είμαστε όλοι «σφουγγάρια», το παιδί μπορεί να καταλήξει να μιλάει καλύτερα τη ξένη γλώσσα από τα ελληνικά.

Βασικά, οι κυριότερες εναλλακτικές επιλογές των εργαζόμενων γονέων είναι συνήθως οι ακόλουθες τρεις:

1. Συγγενικό πρόσωπο

2. Μπέιμπι σίτερ

3. Παιδικός σταθμός

Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα