Αναστάτωση για την Τράπεζα Κύπρου

Απορρίπτει τα περί μεταφοράς της έδρας της στο εξωτερικό η Τράπεζα Κύπρου.

Αξιωματούχοι της τράπεζας, με τους οποίους επικοινώνησε το Σίγμα, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι αυτό το σενάριο είναι εκτός συζήτησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές

- Θα δημιουργηθεί μια μητρική εταιρεία στο εξωτερικό, στην οποία θα περάσουν όλες οι μετοχές του Ομίλου της Τράπεζας

Κύπρου.

- Η κίνηση είναι απαραίτητη, για την εκπλήρωση του στόχου που έθεσε η τράπεζα και αφορά στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

- Απαιτείται η εταιρεία να είναι εγγεγραμμένη σε ανεπτυγμένη αγορά και η Κύπρος δεν θεωρείται τέτοια.

Πού θα εγγραφεί

Η απόφαση κατά πόσο θα εγγραφεί σε εταιρεία που θα δημιουργηθεί στο Τζέρσεϋ ή στο Λονδίνο θα ληφθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Επικρατέστερο σενάριο ή καλύτερα η σκέψη που κερδίζει έδαφος στην παρούσα φάση είναι η εγγραφή της στο Λονδίνο. Οι εργασίες της τράπεζας, οι Γενικές Συνελεύσεις, οι συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνονται στην Κύπρο, όπου και θα συνεχίσει να εδρεύει η τράπεζα.Η εποπτεία και το φορολογικό καθεστώς θα συνεχίσουν επίσης να υφίστανται στην Κύπρo ενώ και οι μέτοχοι όπως μας λέχθηκε επίσης θα είναι οι ίδιοι.

Κεντρική Τράπεζα

Στέλεχος από τα ανώτερα δώματα της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε στο Σίγμα ότι είναι ενήμερη για τις εξελίξεις, παρακολουθεί την κατάσταση, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στην τελική θα αδειοδοτήσει τη νέα εταιρεία όπου και αν εγγραφεί.

Η Κεντρική, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, φαίνεται να τηρεί κάποιες επιφυλάξεις ως προς το νομικό καθεστώς στην περίπτωση του Τζέρσεϋ.

Το θέμα ανακινήθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέπτυξε την πληροφόρησή που έλαβε στη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της Βουλής. Μιλώντας λίγο αργότερα στο διαδικτυακό Capital, έθεσε κάποια ερωτήματα σε σχέση με την υπό σχεδιασμό κίνηση της τράπεζας, τα οποία εν πολλοίς απαντώνται από τα όσα έχουμε αναφέρει ενωρίτερα. Ένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ήταν κατά πόσο το κράτος θα απολέσει έσοδα από φόρους. Τέλος, τέθηκε το ερώτημα αυτό στις πηγές από την Τράπεζα Κύπρου και την Κεντρική Τράπεζα και η απάντησή τους είναι ότι δεν θα υπάρξει απώλεια εσόδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα