Αναστασιάδης:Ο Φ. Κάστρο ήταν ενάντιος σε κάθε δικτατορία

Προεξάρχουσα προσωπικότητα στη διεθνή πολιτική σκηνή και έναν πραγματικό φίλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη βδομάδα σε ηλικία 90 χρονών.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά που υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων στην Πρεσβεία της Κούβας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε “εκ μέρους της κυβερνήσεως αλλά και του λαού της

Κύπρου τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς τον Πρέσβη της Κούβας για την απώλεια ενός ιστορικού ηγέτη για τη χώρα αλλά και για το παγκόσμιο. Μπορεί να υπάρχουν πολλές και διάφορες απόψεις για τον Φιντελ Κάστρο, δεν παύει όμως να είναι μια φυσιογνωμία που ταυτίστηκε με την επανάσταση ενάντια σε κάθε δικτατορικό καθεστώς”.

Ανέφερε ότι ήταν “μεγάλος φίλος της Κύπρου και συνεπώς δεν μπορεί παρά να εκφράζω και τον θαυμασμό και τη λύπη μου ταυτόχρονα. Εύχομαι ο κουβανικός λαός να προχωρήσει, πάντα με βάση τις δημοκρατικές αρχές, με πρόοδο και έχει ρόλο να διαδραματίσει πιστεύω ακόμη και μετά το θάνατό του ο Φιντέλ Κάστρο στην παγκόσμια σκηνή και ιδιαίτερα στην περιοχή της λατινικής Αμερικής”.

Εξάλλου, στο βιβλίο συλλυπητηρίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε ότι είναι “με βαθιά θλίψη που έλαβα τα νέα για το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Δημοκρατίας της Κούβα, Φιντέλ Κάστρο Ρουζ” .

Τον χαρακτήρισε “μια προεξάρχουσα προσωπικότητα στη διεθνή πολιτική σκηνή και έναν πραγματικό φίλο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εγκαθίδρυση της το 1960. Η Κύπρος θα είναι πάντοτε ευγνώμων στον Φιντέλ Κάστρο Ρουζ και στην Κυβέρνηση της Κούβα για τη στάση αρχών και τη στήριξη τους μέσω των Ηνωμένων Εθνών και του Κινήματος των Αδεσμεύτων”.

Σε δήλωσή τους στους δημοσιογράφους, ο Κουβανός πρέσβης Aramis Fuente Hernández είπε ότι στην Κούβα “υπάρχει μεγάλος θαυμασμός για την Κύπρο και ο λαός μας νιώθει πάρα πολύ κοντά στο λαό της Κύπρου”.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα είπε ότι ο “Φιντέλ Κάστρο ήταν πάντα θαυμαστής της Κύπρου. Και πάντα μας έλεγε ότι έπρεπε να υποστηρίξουμε τον αγώνα του λαού της Κύπρου. Είχε μια υπέροχη σχέση με τον Μακάριο, στη διάρκεια της ίδρυσης του κινήματος των Αδεσμεύτων, ήταν πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ τους, οπότε όλες οι σχέσεις ανάμεσα χώρες μας βασίζονται πάνω σε αυτό που ιδρύσανε αυτοί οι δύο μεγάλοι ηγέτες”.

Είπε ότι “ζούμε μεγάλη στιγμή λύπης και πόνου” και ότι χθες το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας στην Κούβα σε μεγάλη συγκέντρωση όπου έλαβαν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, ο λαός αποχαιρέτισε τον ηγέτη του. Ωστόσο, είπε, αυτή είναι μόνο η σωματική του αναχώρηση. “Φεύγει σωματικά αλλά παραμένει (πνευματικά) γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού της Κούβας υποστηρίζει και όχι μόνο θα πάει πάρα πέρα και θα προχωρήσει στον ίδιο δρόμο που μας έχει χαράξει ο Φιντέλ”.

Ανέφερε ότι οι στάχτες του Φιντέλ Κάστρο μεταφέρονται από τη δυτική πλευρά της Κούβας μέχρι την ανατολική. Τον Ιανουάριο του 1959 ξεκίνησε ο Φιντέλ από το Σαντιάγο ντε Κούβας και έφθασε μέχρι την άλλη άκρη του νησιού, το Μπινάλ Περδίο, κάνοντας τον γύρο όλο του νησιού στην επανάσταση και τώρα αυτό που γίνεται είναι ότι οι στάχτες του ξαναπερνάνε όλα αυτά τα μέρη ανάποδα, μέχρι να φθάσουν στο Σαντιάγο ντε Κούβα. Εκεί στις 3 Δεκεμβρίου θα γίνει μια μεγάλη τελετή ενώ στις 4 Δεκεμβρίου θα γίνει ο ενταφιασμός στο νεκροταφείο της Αγίας Ιφιγένειας στο Σαντιάγο ντε Κούβα, κοντά στο μαυσωλείο του μεγάλου ήρωα και αποστόλου της Κούβας, Χόσε Μαρτί”.

Keywords
Τυχαία Θέματα